Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2500
EURO
37,6186
IMKB
9.132,000
ALTIN
2.878,020
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD İRAN GAZININ PEŞİNİ BIRAKMIYOR
ABD İRAN GAZININ PEŞİNİ BIRAKMIYOR
 
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Türkiye'nin İran ile imzaladığı doğalgaz anlaşmasıyla ilgili olarak, İran'a yatırım için cesaret verilmemesini istedi.
 
5.9.2007 - 01:13
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Türkiye'nin İran ile imzaladığı doğalgaz anlaşmasıyla ilgili olarak, ''Amerikan hükümetinin politikası, ülkelerin, kendi şirketlerini, İran'da petrol ve gaz yatırımlarına katılma yönünde desteklememesidir'' dedi.

Radio Free Europe ve Radio Liberty'nin sorularını yanıtlayan Burns'e, Türkiye'nin kısa süre önce İran ile imzaladığı doğalgaz anlaşmasıyla ilgili tutumu soruldu. Burns, Amerikan hükümetinin politikasını açıklarken, bu tür yaklaşımların, İran hükümetine karışık mesaj verdiğini kaydetti ve bu konudaki Amerikan tutumunu, Avrupa, Ortadoğu ve Asya'daki bütün dostlarına açıkça ifade ettiklerini belirtti. Avrupa ve Ortadoğu'da, doğalgaz konusunda işbirliği yapılabilecek başka ülkeler olduğunu ifade eden Burns, Türkmenistan ile Kazakistan'ı bunların arasında saydı ve ''İran, dünyada doğalgaz üreten tek ülke değil'' dedi.

Amerikan kongresinin bu konuyu yoğun biçimde ele aldığını belirten Burns, 1999 yılından beri İran'a yaptırım uyguladıklarını hatırlattı. Burns, İran Yaptırımlar Kanunu'na göre, İran'ın petrol ve gaz sektörüne 20 milyon dolardan fazla yatırım yapan herhangi bir şirkete Amerikan yaptırımı uygulanacağına işaret etti. Nicholas Burns, ayrıca şu anda ABD Senato ve Temsilciler Meclisi'nde, İran'a yaptırımların güçlendirilmesi yönünde bir hareket bulunduğunu kaydetti.

Diplomasinin başarıya ulaşmasını garanti etmeleri gerektiğini belirten Burns, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Eğer dünyadaki diğer ülkeler, İran'ın nükleer probleminin çözülmesinde diplomasinin işlemesini istiyorlarsa, bu keskin uçlu, zorlu bir diplomasi olmak zorunda. Dişli olmak zorunda. Sıkı yaptırımlar, İran hükümetinin, nükleer programda ilerlemesini güçleştirecektir. Avrupa'da ve Asya'daki bazı müttefiklerimizde, diplomatik çabayı artırmak için bu gücü görmeliyiz. Bu ülkeler, kendi şirketlerine, İran ile her zamanki gibi iş yapmamaları yönünde tavsiyede bulunacaklarına söz vermelidir.''

Amerikan şirketlerinin de İran'a yaptırımlar yüzünden para kaybettiğini söyleyen Burns, ''Biz, ABD olarak bedelini ödedik. Diplomasinin başarılı olmasını isteyen müttefiklerimiz de bunun bedelini ödeyecekler. Karışık mesajlar gönderirsek diplomaside başarılı olamayız'' dedi.

Avusturya'nın, İran ile iş yapan bir Avusturya enerji şirketini desteklediği örneğini veren Burns, bunun yanlış bir politika olduğunu ve bu yönde Avusturya hükümetini uyardıklarını kaydetti. Burns, Ortadoğu'daki ''en radikal ve tehlikeli'' hükümet olduğunu savunduğu İran'ın nükleer güç sahibi olmak istemesinin Avrupa'da dengeleri değiştireceğini, ABD'nin bütün Arap müttefiklerini ve İsrail'i etkileyeceğini ve ABD'nin böyle bir duruma tanık olmak istemediğini ifade etti


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HAMAS'TAN KAMUSAL ALANDA NAMAZ KILMA YASAĞI

9 YAŞINDA ÜNİVERSİTEYE GİRDİ DERSLER VİZ GELDİ

TÜRBANLI POPÇU YİNE SAHNEDE
»  UÇAK ARIZALARI İÇİN İKİ KEÇİ KURBAN ETTİLER
»  IRAK BAŞBAKANI, BUSH'A TÜRKİYE'Yİ ŞİKAYET ETTİ
»  RÜŞVET, SEX, METRES, İKTİDAR
»  İŞTE İNGİLİZLERİN KAÇIŞ NEDENİ: SAVAŞI KAYBETTİK
»  İNGİLİZ ORDUSU'NUN IRAK'TAN KAÇIŞI BAŞLADI
»  BUSH'DAN IRAK'A SÜRPRİZ ZİYARET
»  ABD'DE TÜRK AİLEYİ TAŞIYAN UÇAK DÜŞTÜ, 6 ÖLÜ
»  ÇİN İLK SANAL İNTERNET POLİSİNİ KURDU
»  NYT: GÜL'ÜN ÖNÜNDEKİ 5 POLİTİK TUZAK
»  RONALDO'NUN SEX PARTİSİNDEKİ DİĞER ÜNLÜLER
»  PRAG'DA TÜRKLERİ ÜZEN MABED TASVİRLERİ
»  İRAN 3 BİNDEN FAZLA SANTRÜFÜJE SAHİP
»  BATI BASINI NEDEN AKP'NİN TARAFINI TUTUYOR
»  MALEZYA'DA "ILIMLI İSLAM MODELİ ÇÖKÜYOR"
»  ABD, İRAN'IN İŞİNİ ÜÇ GÜNDE BİTİRECEKMİŞ
»  KÜRT FESTİVALİ'NDE TERÖR PROPOGANDASI
»  RUSYA HAZAR PETROLLERİNE DEĞER BİÇTİ
»  İNGİLİZ GENERAL AMERİKALILARI SUÇLADI
»  POLONYADA GÖSTERİ UÇAKLARI HAVADA ÇARPIŞTI
»  BUSH'A PKK'YI NEDEN KORUDUĞUNU SORDULAR..!
»  13 NİSAN 2036 DÜNYA'NIN SONU MU OLACAK ?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.