Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2952
EURO
37,5348
IMKB
9.028,000
ALTIN
2.915,290
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD-İRAN GERGİNLİĞİ HAD SAFHADA
ABD-İRAN GERGİNLİĞİ HAD SAFHADA
 
Hürmüz Boğazı'nda yaşananlar iki ülke arasındaki gerginliği hat safhaya taşıdı
 
9.1.2008 - 18:30

Cumartesi günü Hürmüz Boğazı'nda İran Devrim Muhafızları'na ait 5 teknenin ABD donanmasına ait 3 gemiyle karşı karşıya gelmesiyle başlayan iki ülke arasındaki tartışma alevlendi. Olayı taciz olarak nitelendiren Beyaz Saray'ın sözcüsü Dana Perino 'Bu sıradan değil, tehlikeli. Ne düşündüklerini, ne istediklerini, gelecekte neyi planladıklarını ya da neyi yeniden başlatmak istediklerini söylemek bizim için zor. Tavrımızla ilgili olarak söyleyebileceğim şey ise yeniden başlamamaları gerektiğidir' dedi.

Pentagon sözcüsü Bryan Whitman da, İran'ın hareketlerinin 'ölçüsüz, pervasız, potansiyel olarak düşmanca' olduğunu ileri sürmüştü. Beyaz Saray'ın diğer sözcüsü Gordon Johnroe ise olayı 'provokasyon' olarak nitelendirmiş ve İran'ı gelecekte benzeri eylemlerden kaçınması konusunda uyarmıştı.NORMAL Mİ, TACİZ Mİ?

İran Dışişleri Bakanlığı ise olayı 'normal' olarak niteleyerek sorunun çözüldüğünü bildirmişti. Ancak her ülkenin bugün yaptığı açıklamalar çözümsüzlüğün devam ettiğini gösteriyor. Olayın 'taciz' olduğunu ileri süren ABD'li yetkililer, bir de video görüntüleri yayınlayarak tezlerini ispat etmek istedi.

Bu video görüntülerinin ardından ABD Başkanı George Bush'un ulusal güvenlik danışmanı Stephen Hadley, Hürmüz Boğazı'nda hafta sonunda yaşanan gerginliğin yinelenmesi halinde Tahran'ın 'onuçlarına katlanmak zorunda kalacağını' söyledi. İran tarafı ise olayın normal bir prosedür olduğu konusunda diretiyor. İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar bugün yaptığı bir açıklamada, Hürmüz Boğazı'nda Devrim Muhafızları ve Amerikan savaş gemileri arasında yaşanan gerginliği sıradan bir olay olarak niteledi.

Neccar, İran Deniz Kuvvetleri'nin her zaman Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilere bazı sorular sorduğunu, boğazdan geçen gemilerin kendilerini tanıtmaları gerektiğini belirtti. Olayı sıradan bir prosedür olarak niteleyen Neccar 'Cumartesi günü yaşanan olayda da, İran Deniz Kuvvetleri kimlik sormuşlar, onlar da cevap vererek geçmişler' dedi.

ABD'nin video görüntülerine karşı ise İran'dan oldukça ilginç bir açıklama geldi. İran'da İngilizce yayın yapan Press-TV kanalı, İran teknelerinin Hürmüz boğazında Amerikan deniz kuvvetleri gemileriyle karşı karşıya kaldığı olayda İranlıların tehditlerini doğrular nitelikte olduğu açıklanan video görüntülerinin ve ses kaydının hileli olduğunu bildirdi.

Press-TV'nin internet sitesinde Devrim Muhafızlarına dayandırılarak verilen haberde, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) elinde olduğunu açıkladığı ve basına verdiği görüntü kaydının arşivden alınma ve yapıldığı iddia edilen konuşmaların hileli olduğu belirtildi.

Pentagon 'Elimizde olaya ilişkin bir bant var, şu anda inceleniyor. Bantta ses de mevcut' açıklamasında bulunmuş, Amerikan gemisi USS Hopper'dan çekilen ve Pentagon tarafından yayınlanan kayıtta, İngilizce konuşan bir adamın 'Size saldıracağım, birkaç dakikada havaya uçacaksınız' dediği kaydedilmişti.BUSH: KIŞKIRTICI BİR HAREKET

Amerikan deniz kuvvetlerinden bir komutan, İran teknelerinin, 'gemilere yaklaştığını ve gemileri havaya uçurmakla tehdit ettiğini' söylemişti. Komutan, İran teknelerinin, Amerikan gemilerinden ateş açılmaya hazırlanıldığında ortadan kaybolduğunu belirtti. İran Dışişleri Bakanlığı hala olayı 'normal' olarak nitelendirmeye devam ederken İsrail ziyaretine çıkan ABD Başkanı George Bush, İran teknelerinin, Hürmüz Boğazı'nda Amerikan deniz kuvvetleri gemileriyle karşı karşıya kalmasının 'kışkırtıcı bir hareket' olduğunu söyledi.



 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İRAN GAZI KADEMELİ ARTTIRACAĞINI AÇIKLADI

ÇİKOLOTA YAKITLA 7 BİN 250 KM YAPTILAR

TÜRKİYE RÜŞVETLE MÜCADELEDE SINIFTA KALDI
»  VATİKAN'IN ŞEYTAN ÇIKARTMA TİMİ LİDERİ RAHİP
»  İŞTE SEVGİLİSİNİ FLETO YAPAN O AMERİKALI
»  İŞTE İNGİLİZ GİZLİ SERVİSİ ARŞİVİNDEKİ UFO'LAR..
»  ONUNLA OTOPARKTA SEVİŞTİK
»  İŞTE BUSH'UN ÖNÜNE KONULAN 7 MADDE..!
»  BENAZİR BUTTO'NUN KİTABI 12 OCAKTA ABD'DE PİYASADA
»  ÇİNLİ FİL ADAM AMELİYAT OLDU
»  NÜKLEER KÖSTEBEK ŞÜPHESİ..!
»  SEVGİLİSİNİ KESİP FİLETO YAPTI PİŞİRDİ
»  FRANSA'DA ADALET BAKANINA KESİK PARMAK GÖNDERİLDİ
»  HİLLARY'İ AĞLATTILAR
»  BASRA KÖRFEZİNDE 2 AMERİKAN UÇAĞI DÜŞTÜ
»  İRAN VE ABD HÜRMÜZ BOĞAZI'NDA KARŞI KARŞIYA
»  MÜSLÜMAN KADINLARI AJAN YAPIYORLAR..!
»  İRAN'IN PJAK'A KARŞI ÖNLEMİ, 'İRAN SETTİ'
»  BEYAZSARAY'DAN AÇIKLAMA GELDİ
»  İRAN PKK'LIYI BESLEMEDİ İŞTE BÖYLE ASTI
»  AMERİKAN ASKERLERİNİN KORKULU RÜYASI JUBA DÖNDÜ
»  'EŞİM İÇİN İKTİDARI BIRAKIRIM'
»  12 SAAT DALGALARLA BOĞUŞTU.
»  IRAK'LI KÜRTLERE GÜVENİLMEZ..!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.