Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2879
EURO
37,4853
IMKB
8.964,000
ALTIN
2.916,400
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD'DE KÜRT ULUSAL KONGRESİ
ABD DE  KÜRT ULUSAL KONGRESİ
 
ABD'deki Kürt diasporası Türkiye'yi bölünmüş gösteren bir harita kullandı. Amerika'da faaliyet gösteren organizasyonların en önemlisi, Kuzey Amerika Kürt Ulusal Kongresi.
 
11.7.2007 - 09:05
Amerika Birleşik Devletlerinde faaliyet gösteren Kürtçü/Bölücü organizasyonların en önemlisi, Kuzey Amerika Kürt Ulusal Kongresi (Kurdish National Congress of North America)'dır.

1988 yılında Dr. Asad Khailany, Dr. İbrahim Salih, Dr. Asfandiar Shukri, Dr. Ahmed Utman, Jalal Shaban, Prof Wafa Khorshid ve Abdul Hakem Mustafa'dan oluşan hazırlık komitesinin çalışmalarıyla ilk nüvesi atılmış olan Kürt Ulusal Kongresi, 27-28 Haziran 1988 tarihinde, ABD'nin Michigan Eyaletinde ilk kongresini yapmıştır. O tarihten bu güne kadar 19 kez yıllık ulusal kongre toplantısı düzenleyen Kongre'nin bu yıl ki toplantısı, geçtiğimiz 23-24 Mart 2007 tarihleri arasında İrvin/California da yapılmıştır.

BU DA SÖZDE KÜRDİSTAN HARİTALARI

Yönetim Kurulu Başkanlığını, Saman Shali'nin yaptığı Kongrenin ikinci başkanlığını Wafa Khorshid, sekreterliğini de Tom Ver Ploeg yapmaktadır. Yönetim Kurulu ise; Dr. Kamal Artin, Shwan Karim, Nyma Ardalan, Brusk Reshvan ve Lana Salih'ten oluşmaktadır.

Kürt Ulusal Kongresinin kuruluşundan bugüne başkanlığını yapan Asad Khailany, Najmalden Karim, Fuoad Darweesh, Hikmet Fırat ve halen bu görevde bulunan Saman Shali'nin Molla Mustafa Barzani tarafından 1950 yılında Hawler de kurulan 'Kürdistan Öğrenci Birliği'nde yetiştirildikleri, ABD'ye ve İngiltere'ye gönderilerek çeşitli üniversitelerde kariyerlerini tamamladıkları anlaşılmaktadır. Kongrenin kurucu üyesi ve aynı zamanda 1991 yılından 1999 yılına kadar başkanlığını yapan Najmaldin Karim, halen 'Washington Kürt Enstitüsü'nün başkanlığını yapmakta ve 'Paris Kürt Enstitüsü'nün de Yönetim Kurulu üyesidir. Karim ayrıca 'Amerikanın Sesi Kürtçe Servisi'nin de kurucusudur.

Kongrenin ilk kurucu başkanı olan Asad Khailany ise, 1950 yılından 'Kürdistan Öğrenci Birliğine' katıldıktan sonra, Irak'ta Abdül Kerim Kasım rejimine karşı mücadele etmek üzere kurulan öğrenci birliğinin 5. şubesinin başkanlığını yapmış; 1963 yılında özerk Kürdistan kurulması çerçevesinde Baas Rejimi ile müzakerelerde bulunan KDP üyeleri arasında bulunmuştur. 1966 yılına kadar Irak rejimine karşı yer altı örgütlerde görev alan Khailany bu tarihten sonra ABD'ye yerleşmiştir. St Louis ve Washington Üniversitelerinde akademik kariyerini tamamlayan Khailany, ABD'nin 2003 yılında Irak'a yaptığı müdahaleden sonra ABD Başkanı George W. Bush ile muhtelif toplantılar yaparak 'Federal Irak' planları üzerinde çalışmıştır.

Kongrenin mevcut başkanı Saman Shali'de, 1969 yılında 'Kürdistan Öğrenci Birliğine' katılmış; 1973 yılında Süleymaniye Üniversitesi Kimya Bölümünden mezun olduktan sonra, 1980 yılında İngiltere Sussex Üniversitesinden doktora diplomasını almıştır. 1976 yılından 1989 yılına kadar 'Kürt İnsan Hakları ve Self Determinasyon' mücadelesini sürdüren Shali, 1989 yılında Kürt Ulusal Kongresine katıldıktan sonra oldukça önemli görevler üstlenmiştir. Mart 2003 tarihinde Beyaz Saray da Condoleeza Rice, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile yapılan toplantıda Kürt Ulusal Kongresi temsilcisi olarak, sözde Birleşik ve Bağımsız Kürdistan'ın kurulması için ABD yönetimini ikna etmiştir. Medyada 'Kürdistan', 'Kürtler İçin Kürdistan', Kürdistan Review' gibi ciddi yayınların editörlüğünü ve dağıtımını yapan Shali, pek çok konferans ve gösterileri tertiplemiştir. Shali aynı zamanda San Diego da ki 'Kürt Cemaati Merkezi'nin de danışmanlığını yapmaktadır.

KÜRT ULUSAL KONGRESİ ANAYASASI

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ve Mesut Barzani ile doğrudan ilişki içerisinde olan. Ayrıca İran, Suriye Lübnan ve Türkiye'deki bölücü / Kürtçü gruplarla temas halinde olan Kuzey Amerika Kürt Ulusal Kongresi, Ağustos 1989 tarihinde yapılan ilk Genel Kurul toplantısında; Kongrenin taslak 'Anayasa' ve ilgili 'Yönetmelikler' hazırlanmasını benimsemiş, 30-31 Temmuz 1999 tarihleri arasında Michigan da yapılan Genel Kurul toplantısında da bu anayasayı onaylayarak yürürlüğe koymuştur. Söz konusu Anayasa'nın giriş bölümünde; 'Kürtlere karşı uygulanan Etnik temizlik, cebir yoluyla göçe zorlama ve siyasal baskılar, Kürdistan'ın değişik bölgelerindeki işgalci devletlerin resmi politikası haline gelmiştir. Diasporadaki biz Kürt halkı; atalarımıza ait topraklarda, birleşikliği, bağımsızlığı ve özgürlüğü hedef alan eylemlerde ve dünyanın diğer ulusları ile eşitliğimizi korumakta ve ileri götürmekte öncülük edeceğiz.' İfadelerine yer verilmiştir.

Kuzey Amerika Kürt Ulusal Kongresi, sözde 'Birleşik Bağımsız Kürdistan Projesi' sürecinde ABD Yönetiminden aldığı yeterli desteğin yanı sıra, başta Barzani olmak üzere, bu uğurda faaliyet gösteren diğer Kürtçü/Bölücü siyasal parti, örgüt, basın yayın kuruluşu, cemaat ve kültür merkezleriyle de doğrudan temas halindedir.

My siyaset


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAŞBAKANLIKTA İÇ ÇAMAŞIRI İLE ÇALIŞIYORMUŞ!

LAL MESCİDİNE KANLI BASKIN, 400 KEFEN İSTEYİP BASKIN YAPTILAR

WSJ: "PKK TERÖR ÖRGÜTÜ İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ"
»  BUSH'TAN KADDAFİ'YE TEŞEKKÜR MEKTUBU
»  ZEVAHİRİ İNGİLTERE'Yİ TEHDİT ETTİ
»  ASİ LAL İMAMI ÖLÜ ELE GEÇİRİLDİ
»  ABD, İRAN'A DENİZ'DEN GÖZDAĞI VERDİ
»  TALAT, PAPADOPULOS'UN GÖRÜŞME TALEBİNİ KABUL ETTİ
»  SARKOZY'DEN HİZBULLAH'A DUR ÇAĞRISI
»  GUARDİAN AMERİKA'NIN IRAK'TAN KAÇIŞINI YAZDI
»  BUSH'A MUHALEFET REKOR DÜZEYE ÇIKTI
»  ZABARİ'YE 140 BİN ASKER YANITI AMERİKA'DAN GELDİ
»  LÜBNAN İŞİ DEFİLE
»  SOYADI CEHENNEM DİYE OKULA KAYDI YAPILMADI
»  HARİTA ŞEREFSİZLİĞİNİ YAPAN YUNANLI KONUŞTU
»  ATİNA'DAN HARİTA KRİZİNE AÇIKLAMA
»  ÇİN'DE SEL 94 CAN ALDI
»  ZEBARİ: "SINIRIMIZDA 140 BİN TÜRK ASKERİ VAR""
»  'CEHENNEM' SOYADLI ÖĞRENCİ OKULA KABUL EDİLMEDİ
»  MARKO SAKIN BURAYA GELME DAHA ÇOK YERSİN
»  RİCE, GÜL'DEN SINIR ÖTESİ GÜVENCESİ İSTEDİ Mİ?
»  YUNAN POLİSLERİ TÜRK GAZETECİLERE SALDIRDI!
»  TAKMA YÜZÜNE BİR TÜRLÜ ALIŞAMADI
»  BASRA'DA ESRARENGİZ VAHŞİ HAYVAN
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.