Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2556
EURO
37,4964
IMKB
8.964,000
ALTIN
2.913,330
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD EBU GUREYB SKANDALINDAKİ TEK SUBAYI AKLADI
ABD EBU GUREYB SKANDALINDAKİ TEK SUBAYI AKLADI
 
ABD ordusu, Irak'ta 2003'teki Ebu Garib Cezaevi skandalı yüzünden askeri mahkemece suçlanan tek Amerikalı subay Yarbay Steven Jordan'ı akladı.
 
11.1.2008 - 10:30

ABD ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Washington bölgesi askeri komutanı tümgeneral Richard Rove'un, Yarbay Jordan'ın skandalla ilgili davada cürüm işlemediğine karar verdiği kaydedildi.

Skandalla ilgili 4 yıldır yürütülen soruşturmaya son noktayı koyan bu kararda Yarbay Jordan'a yalnızca sicilinde bir leke olarak yer alacak kınama cezası verildi.

ABD askeri mahkemesi geçen yıl Ağustosta, Irak'taki Ebu Garip Cezaevi ile ilgili davada, Yarbay Steven L. Jordan'ı, 2003'te cezaevindeki mahkumlara işkence ve kötü muamele yapmakla suçlanan askerleri kontrol edememe suçundan aklamış, ancak soruşturmayla ilgili kimseyle konuşmaması emrine itaatsizlikten suçlu bulmuştu.

ABD askerlerinin, Ebu Garip Cezaevi'nde mahkumlara işkence ve kötü muamele yaptığı iddiaları, askerlerin bazı fotoğrafları yayınlamasıyla ortaya çıkmıştı.

2005 yılının ocak ayında ABC televizyonu yaptığı işkence yayınında Başkan  Bush'a ağır suçlama yükleyerek işkence emrinin Bush tarafından verildiği öne sürülmüştü

Rice ve Ashcroft'un imzası da var.
 
İşkenceye yolu açan belge 2002 yılında Bush, dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice ve Adalet Bakanı Ashcroft tarafından imzalandı.

ABD yönetiminin ısrarla ‘Biz tutuklulara işkence yapmıyoruz’ demesine rağmen, ABC televizyonu, işkenceye izin veren belgenin bizzat Başkan George W. Bush tarafından imzalandığını ileri sürdü.

ABC’ye göre, 2002’de yayınlanan belgeye, Bush’un yanı sıra dönemin Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı Condoleezza Rice ve Adalet Bakanı John Ashcroft da imza attı. ABC, CIA’da çalışmış ve çalışan yetkililere dayanarak, onaylanan işkence yöntemleri arasında su işkencesinin de yer aldığını haber verdi.

CIA Başkanı Porter Goss, son açıklamalarında tutuklulara işkence yapmadıklarını yineledi. CIA’nın, İslamcı terörist olduklarından şüphelendiği tutuklulara ‘su işkencesi’ uyguladığı daha önce ortaya çıkmıştı.

ABC, su işkencesinin, 1500’lü yıllara ve İtalyan engizisyonuna uzandığını belirtti. Bu yöntemde, tutuklu, eğimli bir tahtaya, başına torba geçirilerek ve ayakları kafasından daha yüksekte olacak şekilde bağlanarak üzerine su dökülüyor. İşkence gören kişi şiddetli bir boğulma korkusuna kapılıyor. CIA’nın, El Kaide liderlerinden olduğu belirtilen Şeyh Halid Muhammed’i bu yöntemle çok kısa sürede konuşturduğu ifade edildiyor.

BİLMİYORMUŞ

CIA Başkanı Porter Goss, ABC’den Charles Gibson’un, ‘Su işkencesi, bir işkence yöntemi mi?’ sorusuna, ‘Bilmiyorum’ diyerek cevap verdi. Halbuki, 1901’deki İspanyol-Amerikan savaşı sırasında Filipinler’de su işkencesi yapan ABD’li bir binbaşı yargılanmış ve on yıl çalışma kampına gönderilmişti. Vietnam Savaşı sırasında da, aynı suçtan askeri mahkemeye verilen bir asker ordudan atılmıştı.

SUÇLU CHENEY

Eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın danışmanlarından Lawrence Wilkerson, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in savaş esirlerine kötü muamelenin sorumlusu olduğunu ileri sürdü. Wilkerson, Powell’ın ABD’nin Cenevre Sözleşmesi’ne bağlı kalmasından yana olduğunu, Rumsfeld ve Cheney’nin bunu istemediğini iddia etti.

Wilkerson, ‘Bush’un, Cheney ve Rumsfeld’i esirlere kötü muameleden sorumlu tutmadığını, bu nedenle onun da kısmen sorumlu olduğunu’ ifade etti.
 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İŞTE TERÖR'ÜN İNSANLIK DIŞI GERÇEĞİ

ABD DENİZ FİLOSUNA TELSİZLE TEHDİT KİMDEN MEÇHUL!

ABD,"SİYASİ DİYALOĞ"U BÖYLE DÜZELTTİ.
»  ESKİMOLAR İSYANLARDA
»  50 ERKEKLE BİRLİKTE OLDUM 40'ININ İSMİNİ HATIRLIYORUM
»  ELİNİ TESTEREYLE KESİP FIRINDA PİŞİRDİ
»  ALMANYA'DA TÜRK TOPLUMU AYAKTA
»  AB, PKK BAĞLANTILI TAK'I TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN ETTİ
»  ABD KAYIP SİLAHLARLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATTI
»  DANİMARKA: "ERMENİ İDDİALARINI TANIMIYORUZ"
»  TONY BLAİR, BANKACI OLDU
»  POLİS'E YUMRUK ATAN ÜNLÜ HABERCİ KOVULDU
»  KENYA'DA YAĞMACILARI "KARABÜYÜ" KORKUSU DURDURDU
»  KORSAN SALDIRISINA UĞRAYAN GEMİYİ TÜRKLER KURTARDI
»  KARISINA GENELEVDE ÇALIŞIRKEN RASTLADI
»  YUNANLILARIN TACİZ ETTİĞİ TÜRK ALBAY
»  DÜNYA BANKASI RAPORUNDA TÜRKLER GERİ ZEKALI
»  HEMŞİRE'NİN KORKUNÇ İNTİKAMI
»  ÖĞRENCİSİNİN DİLİNİ KESEN ÖĞRETMENE 2 AY HAPİS
»  EVLİ KADINI AYARTANA 750 BİN DOLAR CEZA
»  ALBİGHT, BAŞARISIZ BUSH TÜRKİYE'Yİ BİLE BİZE KAYBETTİRDİ
»  İŞTE 80 TRİLYONA SATILAN O EV
»  ABD-İRAN GERGİNLİĞİ HAD SAFHADA
»  İRAN GAZI KADEMELİ ARTTIRACAĞINI AÇIKLADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.