Kaddafi'nin açıklamalarını "Anlamsız sözler" olarak niteleyen Sözcü Philip J. Crowley, sözlerinin hakaret amacı taşımadığını belirterek, "Sözlerimin, ikili ilişkilerimizin gelişmesinin önüne engel çıkarması nedeniyle üzgünüm. Söylediklerim, Amerikan Hükümeti'nin görüşlerini yansıtmıyor" dedi.
Kaddafi, İsviçre'de Kasım'da yapılan bir referandumda minare inşaatlarının yasaklanmasına tepki olarak geçen ay, bu ülkeye cihat çağrısı yapmıştı.
Muammer Kaddafi, "Dünyanın neresinde olursa olsun, İsviçre'yle işbirliği yapan herhangi bir Müslüman dinden çıkmış sayılır; Muhammed'e, Allah'a ve Kuran'a karşı çıkmış sayılır" demişti.
Birleşmiş Mileltler'in yanı sıra, ABD de bu açıklamaya tepki göstermişti.
Amerikan petrol şirketlerine tehdit
Amerikan Dışişleri Sözcüsü'nün açıklamasının ardından iki ülke ilişkilerinde gerginlik yaşanmaya başladı.
Libya Ulusal Petrol Kurumu, geçen hafta açıklamanın Amerikan petrol şirketlerine zarar verebileceği uyarısında bulundu.
Libya'nın Washington Büyükelçisi, Kaddafi'nin İsviçre'ye silahlı saldırıdan değil, ekonomik boykottan bahsettiğini söyledi.
İsviçre ile Libya arasındaki gerginlik ise Kaddafi'nin oğlu Hannibal Kaddafi ile eşi Aline Skaf'ın bundan iki yıl önce gözaltına alınmalarıyla başlamıştı.
Hannibal Kaddafi lüks bir otelde çalışanlara saldırmakla suçlanmıştı.
Ancak daha sonra bu suçlamalar geri alındı.
Libya bu olayın ardından İsviçre'ye petrol sevkiyatını durdurdu, İsviçre bankalarından milyarlarca dolarını çekti. İsviçre vatandaşlarına vizeyi durduan Libya ayrıca bazı diplomatlarını da geri çağırdı.
İsviçre de geçen ay üst düzey 188 Libyalıyı kara listeye alarak, ülkeye girişlerine izin vermemeye başladı.
Bu listede Muammer Kaddafi ile ailesinin de bulunduğu öne sürülüyor.
BCC