Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2155
EURO
37,5355
IMKB
9.128,000
ALTIN
2.877,470
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD'NİN İSLAMİYETİ DÖNÜŞTÜRME ATAĞI
ABD NİN İSLAMİYETİ DÖNÜŞTÜRME ATAĞI
 
İslam ve Batı dünyasından 35 ülkeden gelen yaklaşık 200 katılımcı Doha''da üç gün boyunca Amerika-Ortadoğu ilişkilerini, Ortadoğu''nun bugününü ve geleceğini tartıştı.
 
6.5.2005 - 14:08

Forum''da İslamcı gruplara zeytin dalı uzatan ABD, tek şart ileri sürdü: Silah yerine siyasi ve demokratik yolla mücadele. Üç günlük toplantıda sadece Amerika ve İslam dünyası arasındaki ilişkiler değil, siyaset, ekonomi, demokrasi, Ortadoğu''daki barış süreci, Irak ve Filistin''deki seçimler, bölge güvenliği, iyi yönetim, insan hakları, bilim, teknoloji ve medya gibi konular ele alındı.
Forumda en çok dikkat çeken gelişme, kapanış oturumuna katılan Amerikalı resmi yetkililerin, Hamas ve Lübnan Hizbullahı gibi İslami grup ve örgütlerin Ortadoğu''daki reform sürecine katılmalarından yana olduklarını, bundan herhangi bir rahatsızlık duymayacaklarını açıklaması oldu. Amerikalı yetkililerin tek şartı, ''oyunun kurallarına'' bağlı kalınmasıydı.
Bu da demokratik ve hukuki prosedürlere bağlılık anlamına geliyor.
Doha''daki Forum''un düzenleyicilerinden olan Washington merkezli Brookings Institution adlı liberal düşünce kuruluşu görevlisi Peter W.
Singer, "oyunun kurallarını", silahların bırakıldığı, savaş yerine demokratik ve siyasi rekabete dayalı mücadele şeklinde özetledi. ABD''nin İnsan Haklarından sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Scott Carpenter da, Hamas ve Hizbullah benzeri örgütlere demokratik sürece katılma imkanı tanınmasının yanlış değerlendirilmemesi gerektiği üzerinde durarak, bu yeni anlayışın Amerika''nın İslami rejimlere onay vermesi şeklinde yorumlanamayacağına dikkat çekti.
"Amerika, İslamcı grup ya da partilerin demokratik yoldan iktidara gelmesini kabul edecek mi?" şeklindeki bir soruya "Kabul etmekten öteye kolaylaştırıyor" cevabını veren Carpenter, örnek olarak da, Irak''ın İslamcı yeni Başbakanı İbrahim Caferi''yi gösterdi.
Demokrasi ve çoğulculuğun Ortadoğu''da yeşermeye başladığını vurgulayan Beyaz Saray''ın Irak politikasından sorumlu eski siyasi patronu Robert Blackwill de, "Ortadoğu''da şartlar giderek iyileşiyor.

Demokrasi umudu yeşeriyor.
Bu umudu, Irak''ta, İsrail ile Filistin arasında sağlanan barışta ve Afganistan''da görmemek mümkün değil" diye konuştu. Pakistanlı Hurşid Ahmed ise, Washington''ın İslami hareketleri marjinalize etme politikasından vazgeçmesini isteyerek, İslamcıların bu tür uluslararası toplantıları ortak bir paydada buluşmak için iyi değerlendirmeleri çağrısı yaptı.
Ortadoğu''daki mevcut otoriter rejimlerin dönüşmesi için karşılıklı diyaloğun kaçınılmaz olduğuna değinen Demokrasi Merkezi Başkanı Radwan Masmoudi de, Forum''un özellikle İslami gruplara, ABD ile doğrudan temas kurma fırsatı yarattığına dikkat çekti.
İslami gruplara tereddüt etmemeleri çağrısı yapan Masmoudi, "Aksi halde Amerika her an yeni bir politika değişikliğine gidebilir" uyarısında bulundu.
Toplantıya, Saraybosna''daki "Reis-ül Ulema" Mustafa Çeriç, Bosna Savaşı''na noktayı koyduran Amerikalı yetkili Richard Holbrooke, Clinton döneminde Amerika''nın Ortadoğu politikasından sorumlu, iki kez ABD''nin İsrail Büyükelçiliği''ni yapmış olan Martin Indyk, şu an Filistin Yönetimi''nin önde gelen bakanlarından olan Muhammed Dahlan, Azerbaycanlı, Özbek, Kırgız, Tacik ve İranlı eski siyasetçiler, akademisyenler, insan hakları savunucuları, gazeteciler, yazarlar ve James Rubin gibi eski ABD Dışişleri sözcüsü, ve Scott Carpenter gibi Amerika''nın İnsan Hakları''ndan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı, ayrıca hapisten yeni çıkan Malezya eski Başbakan Yardımcısı Enver İbrahim de katıldı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İNGİLTERE'DE İŞÇİ PARTİSİ OYLARIN YÜZDE 36,78'İNİ ALDI

BUSH, SURİYE'YE SALDIRIYI BİR YIL ERTELEDİ

İNGİLTERE'DE 3. BLAİR DÖNEMİ
»  PENTAGON CASUSU'NA TUTUKLAMA
»  VİETNAM BAŞBAKANI'NIN TARİHİ ABD ZİYARETİ
»  RUSYA'DA SİYANÜRLÜ TERÖR SALDIRISI ENDİŞESİ
»  RUSYA'NIN PETROL ÜRETİMİNDE ARTIŞ
»  İNGİLTERE, SANDIK BAŞINDA
»  MEKSİKALI ÇİFTÇİLERDEN ÇIPLAK EYLEM!!!
»  BLAİR'DEN EROTİK ŞAKA!!!
»  PONPON KIZLARA YASAK!!!
»  YENİ SEÇİLEN PAPA KENDİSİNE 81 YAŞINDA KENDİSİNİ KORUMAKTAN ACİZ KORUMA TUTTU
»  STRİPTİZ VERGİDEN MUAF!!!
»  BUSH'UN GÖZALTINA ALINMASI İSTEMİ REDDEDİLDİ!!
»  ŞARON, ABBAS İLE GÖRÜŞECEK
»  SON DAKİKA... ERBİL'DE İNTİHAR SALDIRISI... 60 KİŞİ ÖLDÜ
»  MISIR'DA 2300 YILLIK MUMYA
»  PAKİSTAN'DAKİ TÜP GAZ PATLAMASI: 26 ÖLÜ
»  ABD'Lİ ASKERLERDEN İŞKENCE İTİRAFI
»  ABD'DEN TÜRK POLİSİNE LİDERLİK SEMİNERİ
»  HARVARDLI ÖĞRENCİLER KENDİ PORNO DERGİLERİNİ ÇIKARTIYOR
»  UKRAYNA'DA ÇILGIN KARNAVAL
»  İSVİÇRE, HALAÇOĞLU HAKKINDA AÇILAN SORUŞTURMAYI DOĞRULADI
»  BUSH'TAN ERDOĞAN'A YARIM SAATLİK RANDEVU!!!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.