"Olayla ilgili bir soruşturma açılması fırsatına daha erişmeden, bu kararın tüm sorumluluğu İsrail'e yüklediğini" belirterek, "Bunun uygunsuzca ve acele bir karar olduğunu düşündük" dedi.
Crowley, günlük basın toplantısında, kararın, hassas durumu daha da politize etme riskini taşıdığını savunan Crowley, "Gemilerde neler olduğuna dair anlayışın geliştirilememesinin doğru aracının bu olmadığında karar kıldık, ancak diğer ülkelerin farklı görüşe sahip olabileceğine de saygı duyuyoruz" diye konuştu.
BM Güvenlik Konseyi'nin hızlı, güvenilir, şeffaf ve tarafsız soruşturma yürütülmesine dair açıklamasını desteklediklerini söyleyen Crowley, "İsrail'in, bu soruşturmaya öncülük edecek en iyi pozisyondaki ülke olduğuna inanmaya devam ediyoruz" ifadesini kullandı.
Crowley, güvenilir soruşturma olmasını istediklerini yineleyerek, busoruşturmaya olası uluslararası katılım konusunda İsrail ve diğer ülkelerlegörüşmeyi sürdüreceklerini kaydetti
"İHH'nin Hamas yetkilileriyle görüştüğünü biliyoruz"
Soruşturmayı yürütecek en iyi pozisyondaki ülkenin neden İsrail olduğuna dair bir soru üzerine de İsrail demokrasisini "canlı bir demokrasi" olarak nitelendiren Crowley, "Etkili ve kabiliyetli hükümet kurumlarına sahip. İsrail,kendi askerlerinin işin içinde olduğu bir meseleyi soruşturmaya tam olarak muktedir. Dolayısıyla İsrail adil, şeffaf, güvenilir bir soruşturma yürütebilirmi? Cevap evet" dedi.
Crowley, "İHH İnsani Yardım Vakfı'nın terör örgütlerine destek verdiği,bazılarının İHH'nin El Kaide'ye de bir şekilde destek verdiğini söylediği" yönündeki suçlamaların hatırlatılması üzerine, "IHH temsilcilerinin son 3 yıliçinde Türkiye, Suriye ve Gazze'de üst düzey Hamas yetkilileriyle görüştüğünübiliyoruz. Bu bizim için büyük bir endişe kaynağı. Bununla birlikte, İHH, ABD tarafından yabancı bir terör örgütü olarak tanımlanmadı" dedi.
Crowley, "Dolayısıyla ABD, İHH'nin El Kaide ile bağlantıları olduğuna inanmıyor mu?" sorusunu, "Bunu doğrulayamayız" diye yanıtladı.
Washington'dan bir açıklama daha....
Washington'dan bir diğer açıklama da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'dan geldi.
Biden, İsrail'in Gazze'ye giden gemileri silah kaçakçılığını önlemek için durdurma hakkına destek verirken, ülkesinin oradaki Filistinlilerin içinde bulundukları durumdan endişe duyduğunu da belirtti.
PBS televizyonunda "Charlie Rose Show" adlı programda soruları yanıtlayan Biden, "İsrail, gemiye askerleri çıkarmalı mıydı, çıkarmamalı mıydı, bunu tartışabilirsiniz. Ama işin doğrusu, Hamas ile savaş halindeki İsrail'in, silahların kaçırıp kaçırılmadığını bilmeye hakkı var. İsrail'in kendi güvenlik çıkarlarıyla ilgilenmeye kesin bir hakkı bulunuyor" diye konuştu.
Biden, "İsrail, 'Buyurun, işte Akdeniz'desiniz. Birazcık kuzeye kırıp yükünüzü boşaltırsanız, biz bunları Gazze'ye sokacağız' dedi. Bunda ne sorun var? Doğrudan Gazze'ye gitmede ısrar etmenin ne anlamı var? İsrail'in, 'Gemide ne olduğunu bilmiyorum. Bu kişiler (Hamas) benim halkına 3 bin roket atıyor' demesi meşru" şeklinde konuştu.
Biden, ABD ile İsrail arasındaki ilişkilerde "çatlaklar" olduğu yönündeki fikirleri de reddederek, "İsrail hükümetinin izlediği taktiksel yollarda ya da bazı bakanlarının, yapıcı olmadığını düşündüğümüz bazı söylemlerinde görüş ayrılıklarımız var mı? Evet, ama bunlar her zaman var" dedi.
BM'den tarafsız soruşturma sözü
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, BM Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'nin yoğun çabasıyla kabul edilen başkanlık bildirisinde yer alan, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasının soruşturulmasıyla ilgili olarak "soruşturmanın olabildiğince tarafsız, güvenilir ve şeffaf olması için elinden geleni yapacağını" vurguladı.
Blair: "Gazze'ye abluka hafifletilmeli"
İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair, de İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını hafifletmesi gerektiğini söyledi.