Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD'NİN KARADENİZ'DEN ÇIKMAYA NİYETİ YOK
ABD NİN KARADENİZ DEN ÇIKMAYA NİYETİ YOK
 
ABD’den en üst düzeyde Montrö güvencesi geldi. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un bu görevdeki ilk konuğu olan ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mullen Ankara’dan “Montrö’ye bugune kadar uyduk bundan sonra da uyacağız” güvencesi verdi.
 
16.9.2008 - 04:25

Mullen temaslarının sonunda düzenlediği basın toplantısında Washington  yönetiminin Gürcistan’a insanı yardımı askeri gemilerle gönderirken Montrö anlaşmasına uyduğunu vurguladı. Mullen ABD gemileri bölgeye insani yardım götürmek için girdi bu ABD’nin yaptığı rutin bir uygulamadır. Daha öncede çeşitli kriz ve felaketlerde yardımlarABD gemileri tarafından götürülmüştü. Bunun son örneği de Endonezya’da yaşanan tsunami felaketiydi dedi.

Amiral “Neden sivil değil de askeri gemilerle gönderiyorsunuz” sorusuna ise “Krizin yarattığı aciliyet bunu gerektirdi. O anda bu gemiler müsaitti. Bizde onlarla gönderdik” dedi.

Oramiral Mullen,ABD’nin Montrö’de değişiklik isteyip istemediği ile ilgili soruya ise “Öyle bir talebimiz yok. Montrö anlaşması çerçevesinde hareket ediyoruz. Tüm Amerikan gemileri Montrö’nün şartlarına uymaktadır” yanıtını verdi.

RUSYA ’YA GÖZDAĞI

ABD Genelkurmay Başkanı Gürcistan’ın NATO üyeliğine ise ülkesinin desteğinin devam ettiğini açıkça ifade etti. Mullen, “Bu krizden sonrada Gürcistan’ın NATO’ya üye olabileceğini düşünüyor musunuz” sorusuna da “Gürcistan NATO üyesi olma yolunda ilerleyen bir ülkedir. Ancak son üye olan ülkelerin de gösterdiği gibi bu yol uzun bir yol da olabilir. Ancak bu durum taahhüt altındadır. Gürcistan NATO üyesi olursa NATO kuralları gereği, gerekli olduğu anda kolektif savunmadan yararlanacaktır” dedi.

Rusya ’yı Gürcistan’da “işgalci” olarak nitelendiren Genelkurmay Başkanı “Rusya’nın Gürcistan’ı işgali hepimizi endişelendirdi. Gelecekte deRusya ’nın bu tip hareketlere başvurmaması gerektiğini göstermeliyiz” dedi.

NATO KARADENİZ’E GİRECEK Mİ

abd ’nin Montrö’ye uymaya devam edeceği garantisini veren Mullen NATO’nun Karadeniz’de görev üstelenip üstlenmeyeceği konusunda muğlak konuşmayı tercih etti. Karadeniz’in “uluslar arası su” olduğunu vurgulayan Oramiral Mullen “Hem Karadeniz’in uluslar arası su olduğunu göz önüne alarak hem de Montrö anlaşmasına uyarak burada varlığımızı istiyoruz” diye konuştu.

İSTİHBARAT PAYLAŞIMI SÜRECEK

Ankara’daki temaslarında Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan  ve Orgeneral Başbuğ ile görüşmelerinde PKK’ya karşı ortak mücadelesinin de ele alındığını söyleyen ABDGenelkurmay Başkanı, terör örgütüne karş ıankara  ile Washington arasındaki istihbarat paylaşımının süreceği mesajını verdi.

“Benim Ankara  ziyaretimin asıl amacı askerden askere iki ülkeyi de ilgilendiren konuları görüşmek. Bu çerçevede PKK terör örgütüne karşı mücadelede işbirliğinin sürmesi gerektiğini de görüştük” dedi. PKK’nın terör örgütü olduğunu birkaç kez tekrarlayan Mullen “Teröristlere karşı mücadele sürdürülmelidir. Bizde ABD olarak, Türkiye’den böyle bir talep geldiği sürece desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.

IRAK ’IN BİRLİĞİ KORUNMALI

 

Görüşmelerinde ıRAK ’taki istikrarında ele alındığını anlatan Oramiral Mullen Kerkük konusunda soruları ise şöyle yanıtladı.

 

“KuzeyıRAK’ta barış ve istikrar son derece önemlidir. Burada çözülmesi gereken sorunlar var.b unlar çoğunlukla siyasi sorunlar. Dolayısıyla hem ıRAK ’taki, hem de ABD ve Türkiye’deki politikacılar bu sorulara endişeyle yaklaşıyorlar ve çözüm bulmaya çalışıyorlar. Bizim düşüncemiz sorunların barışçıl yollarla, Irak ’ın istikrarı ve birliği bütünlüğü çerçevesinde çözülmesidir”

 

AFGANİSTAN  VE IRAK  KONUSUNDA ÖZEL TALEP YOK

 

ABD Genelkurmay Başkanı Ankara  temasları sırasında ne ABD askerlerinin  Irak ’tan çekilme süreci, ne de Afganistan ’da Süren NATO operasyonu konusunda Türkiye’den özel bir istekte bulunmadığını vurguladı. Türkiye ileAfganistan ’da ABDnin birlikte çalıştığını hatırlatan Oramiral Mullen, “Bu işbirliğinden çok memnunuz. Uzun vade deAfganistan’da birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

ABD Genelkurmay Başkanı bu ülkedeki işbirliğinin sadece askeri değil, Afganistan’ın yeniden yapılandırılması için ekonomik ve sosyal alanda umduğunu söyledi.

 

İLK BENİMLE GÖRÜŞMESİNDEN MEMNUNUM

 

Konuşmasında birkaç kez Orgeneral Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı olduktan sonra ilk kez kendisini ağırladığını söyleyen Amerikalı general “ Orgeneral Başbuğ’un bu göreve atandıktan sonra, onun ilk resmi konuğu olmaktan son derece memnunum” diye konuştu.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler



MSB'DEN YARSAV BAŞKANI HAKKINDA ÇÜRÜK İNCELEMESİ

ORUÇ TUTAN DA ÖRTÜNEN DE AZALIYORMUŞ!
»  TMO'DA ŞOK İSTİFA
»  "ZAHİT AKMAN'A 639 BİN EORU TESLİM EDİLDİ"
»  YATTARA İLE İLGİLİ ŞOK İDDİA
»  "MHP'YE LAF ATAN ÇARPILIR"
»  ALMAN POLİS MÜDÜRÜNDEN İLGİNÇ AÇIKLAMALAR!
»  DOMATESLERİ İNEKLERE YEDİRDİLER
»  TRAFİK CEZALARI VERGİLER CEPTEN SORGULANABİLECEK
»  BATAN RO RO GEMİSİ İÇİN İNANILMAZ İDDİALAR
»  DTP'NİN SAVUNMASI "BİZ OLMAZSAK OLMAZ"
»  HOMEX'TEN SÜPER UCUZ EVLER
»  FETULLAH GÜLEN: 'ÖLÜMÜM YAKIN'
»  İŞTE ERGENEKON'UN GAZETECİSİ
»  TÜRKİYE'NİN ULUSALCI ŞEFİ KİM?
»  BAYKAL, KÖŞK BUZLARINI ERİTTİ
»  AK FENER, KARA FENER BU HAFTA BELLİ OLACAK
»  BEŞİR ATALAY'DA BEYAZ HOLDİNG ORTAKLARINDAN ÇIKTI
»  ŞENER: "ŞİFRELER ÇÖZÜLECEK"
»  "SOLUCANLAR" ÇEVREYİ KURTARACAK DOĞAL SAVAŞÇILAR
»  ÜNLÜ EVRİMCİNİN İNTERNET SİTESİNE YASAK
»  ünlü evrimci'nin internet sitesine mahkeme yasağı
»  YIKIM KARARI VERİLEN ACAR İSTANBULA YENİDEN RUHSAT
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.