Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
33,9934
EURO
38,0346
IMKB
9.976,000
ALTIN
2.829,040
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD Rumlara Silah Ambargosunu Kaldırdı!
ABD Rumlara Silah Ambargosunu Kaldırdı!
 
ABD Dışişleri Bakanlığı, GKRY'ye yönelik silah ambargosunu 2024 mali yılı için kaldırdıklarını açıkladı. Karara tepki gösteren KKTC, ABD'yi, Rumlar ile iş birliği kisvesi altında savunma alanında kışkırtıcı adımlardan kaçınmaya çağırdı.
 
19.8.2023 - 08:05

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uyguladığı silah ambargosunu bir yıllığına kaldırdıklarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, 2024 mali yılında yeniden ihracat ve savunma malzemelerinin transferlerinin onaylanmasına izin vermek için GKRY'nin ilgili mevzuat kapsamında gerekli koşulları yerine getirdiğini tespit edip Kongre'ye tebliğ ettiğini belirten Miller, koşullara uygunluğun yıllık değerlendirildiğini aktardı.

Miller, bu tespit ve belgelendirmenin bir sonucu olarak, Bakan Blinken'ın, 2024 mali yılında GKRY için savunma ticareti kısıtlamalarını kaldırdığını bildirdi.

Sözcü, Washington'un uluslararası silah ticareti düzenlemelerinin, 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere yeni politikayı yansıtacak şekilde değiştirileceğini kaydetti.

Miller, bu tespitin bir değişikliği temsil etmediği, sadece "2023 mali yılının belirlemesinin yeniden belgelendirilmesi" olduğu bilgisini paylaştı.

KKTC'DEN TEPKİ
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararını uzatmasına tepki gösterdi:

"ABD yönetiminin, tüm çabalarımıza rağmen Ada'daki hassas dengeleri bozma pahasına, Kıbrıs Rum tarafının silahlanmasını destekleyen tutumunun hız kazanarak devam etmesini kabul etmek mümkün değildir. Bu hamle, Rum tarafının birçok ülkeyle askeri iş birliğini artırdığı bir dönemde, ABD yönetiminin Ada ve bölge istikrarına verdiği önemle ilgili samimiyetini bir kez daha sorgulamamıza neden olmuştur."

"BU EYLEMLER KARŞISINDA, ANAVATAN TÜRKİYE İLE BİRLİKTE ADIM ATMAYA DEVAM EDECEĞİMİZİ YİNELERİZ"
Açıklamada, ABD savaş gemilerinin çeşitli sebeplerle GKRY limanlarına yaptıkları ziyaretlerin, KKTC tarafından endişeyle karşılandığı belirtilerek liman ziyaretlerinin süreklilik kazanmasının Kıbrıs'ta huzur ve istikrarın muhafazası bakımından kaygı verici ve GKRY'nin bölgedeki askeri tahriklerini teşvik eder nitelikte olduğu vurgulandı.

ABD'yi, Rumlar ile iş birliği kisvesi altında savunma alanında kışkırtıcı adımlardan kaçınmaya, Ada ve bölgedeki hassas dengeleri gözetmeye çağıran açıklamada, "Bu eylemler karşısında, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlamak amacıyla atılması gereken tüm adımları, her zaman olduğu gibi Anavatan Türkiye ile birlikte atmaya devam edeceğimizi yineleriz." ifadesine yer verildi.

GKRY'YE İHRACAT KISITLANMASININ KALDIRILMASI
2019 Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasası ve 2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası kapsamında ABD'nin savunma ürünlerinin GKRY'ye ihracat kısıtlamasının kaldırılması iki koşula bağlanmıştı.

Bu iki yasaya göre, ABD Başkanı, GKRY'nin kara para aklama ile mücadelede düzenlemeler yapması ve bunu denetleme konusundaki reformları uygulama çabalarında ABD ile iş birliği yaptığını Kongre'ye raporladığı ve GKRY'nin, Rus savaş gemilerinin yakıt ikmali ve hizmet için limanlarına girişini engellemek için gerekli adımları attığını ve atmaya devam ettiğini yılda bir kez bildirdiği takdirde ilgili ambargolar yıllık olarak kaldırılıyor.

Dışişleri Bakanlığı GKRY'nin durumunun söz konusu yasalara uygunluğunu yıllık olarak gözden geçirip Kongre'ye bildiriyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AK Parti'den 30 Büyükşehirde Anket!

İmamoğlu’ndan, Bakan Şimşek’e Teşekkür

Dolar,Faiz ve Enflasyon Ne Kadar Olacak?
»  Motorine Bu Kez İndirim Geliyor
»  Milyonların Gözü Memur Zammında!
»  İmamoğlu İçin Anketler Ne Diyor?
»  "İmamoğlu İle Ortak Bir Hayalimiz Var"
»  İmamoğlu mu Selçuk Bayraktar mı?
»  Özgür Özel'den İmamoğlu'na Teşekkür!
»  HDP İle Kayyum Pazarlığı İddiası!
»  İddia: Özgür Özel ve İmamoğlu Anlaştı
»  Benzin 1 Lira 55 Kuruş Daha Zamlandı
»  "Pazar Yeri Yangın Yeri"
»  CHP'de Nefes Nefese Kurultay Savaşları
»   İmamoğlu’nun 2028 Stratejisi
»  Kılıçdaroğlu'ndan İmamoğlu'na Rest!
»  Erdoğan'dan Hayat Pahalılığı Mesajı
»  Saadet ve Gelecek'ten YerelSeçim Hemlesi
»  Selvi'den CHP Kurultayı Yorumu
»  İmamoğlu: Önce İstanbul,Sonra Türkiye
»  Ankara'lılara “Aşırı Sıcak Hava” Uyarısı
»  Seçilemeyenlere Makam Yağdı
»  Fetö 'ABD'den Kaçırılacak' İddiası
»  Emekli Zammı İle İlgili Çarpıcı İddia
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.