ABD ve Rusya öncülüğünde Viyana’da bir araya gelen, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin Suriye’de Esad’lı politik geçişi tartıştığı gün, Amerikan Yönetimi, 2011’de patlayan ve şimdiye kadar 200 bin kişinin hayatını kaybettiği Suriye iç savaşında, ilk defa Suriye toprağına Amerikan askeri konuşlandırılacağını açıkladı. Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, detayları veremeyeceğini ama ülkeye gönderilecek özel kuvvetler askerlerinin sayısının 20-30 arasında olacağını söyledi. Kaynaklar, askerlerin Kuzey Suriye’de Kürtlerin kontrolündeki bölgeye yerleşeceklerini aktardı.
RUSLARIN MÜDAHELESİNDEN SONRA
Şimdiye kadar Suriye krizine angaje olmaktan kaçınan ve IŞİD’in Suriye ve Irak’ta kontrolü altına aldığı yerlerin kurtarılması çabalarında da, bölgeye Amerikan askeri gönderilmeyeceğini her fırsatta vurgulayan Washington Yönetimi’nin bu kararı, Rusların 30 Eylül’de Suriye’de geniş çaplı bir harekâta girişmesinin ardından geldi. Ve açıklama da, şimdiye kadar ABD ile yakın çalışan, PYD çatısı altında toplanmış bölgedeki Kürtlerin, Rusya’yla yeni bir işbirliği içine girmeye hazırlandıkları haberlerinden sonra gerçekleşti.
ABD’NİN 3R STRATEJİSİ
Savunma Bakanı Ash Carter, hafta başı Amerikan Senatosu’nda verdiği ifadede, geçen hafta Amerikan Özel Kuvvetleri’nin Kerkük’ün güneyindeki bir IŞİD hapishanesini basıp 70 rehineyi kurtarması benzeri operasyonlarla bundan sonra daha çok karşılaşılacağını, ABD’nin IŞİD’e karşı stratejisinin 3R’ye dayanacağını söylerek, bu konuşlandırmanın işaretlerini vermişti. Carter, 3R’yi de, IŞİD’in merkezi sayılan Rakka ve geçen Mayıs örgütün eline geçen Ramadi kentlerinin kurtarılması ve Türkçe’de “baskınlar” anlamına gelen “raids” olarak açıklamıştı.
İNCİRLİK’E DE F-15’LER
Suriye’ye gönderilecek özel kuvvetlerin dışında, ABD, Türkiye’yle geçen temmuz varılan anlaşma kapsamında, 9 Ağustos’ta İncirlik Üssü’ne konuşlandırılan 6 adet F-16 uçak yerine iki hafta önce Türkiye’ye gönderileceği açıklanan havadan karayı vurma özelliğine sahip 12 adet A-10 uçağına, aynı zamanda havadan havayı vurma özelliğine sahip F-15 jetlerinin de katılacağını açıkladı. Pentagon, yapılacak bu yeni konuşlandırmanın nasıl bir taktik değişikliğe işaret ettiğine değinmedi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise Ürdün ve Lübnan’a daha fazla askeri yardım yapılmasını da içeren bu kararların bir strateji değişikliği anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Başkan Obama, “Suriye’deki savaşın askeri bir çözümü olmadığı konusunda son derece net. Çözüm politik” diye konuştu.
HEM BASKIN HEM DANIŞMANLIK
ABD’nin IŞİD’le mücadele kapsamında Irak Ordusu ve peşmergeye danışmanlık sağlamak için Irak’ta da 3500 askeri bulunuyor. Suriye’deki özel kuvvet birimlerinin de baskınlar dışında Irak’taki gibi IŞİD’le savaşan kuvvetlere danışmanlık sağlayacağı belirtiliyor.