Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3377
EURO
35,1323
IMKB
9,080
ALTIN
2.305,740
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD Trump'ın Açıklamalanı Tartışıyor
ABD Trump ın Açıklamalanı Tartışıyor
 
ABD'de Trump'ın Suriye kararı Cumhuriyetçilerle Demokratları bir araya getirdi
 
8.10.2019 - 09:36

T24'ten Gonca Tokyol'un haberine göre ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinden sonra duyurduğu 'ABD güçlerini Suriye’nin kuzeyinden çekme ve Türkiye’nin olası bir askeri operasyonunu engellememe' kararı, başta partisi olmak üzere ülkesinde ciddi bir eleştiri dalgasıyla karşılaştı. İki partiden de çok sayıda Kongre üyesi kararı hızlıca kınarken; Suriye-Türkiye gündemi ABD'nin başkentinde Trump'ın azli ihtimaline dair tartışmaları bile gölgede bıraktı.

Beyaz Saray, pazar akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında geçen görüşme sonrasında yayınladığı açıklamanın ve ABD Başkanı'nın kararının Washington'da 'şok etkisi' yarattığı yorumları yapılırken; Trump'a yakınlığıyla bilinen Fox News'e konuşan ABD'li yetkililer ise Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) bu karara "tamamen hazırlıksız yakalandığını" söyledi.

Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler, Türkiye'nin Suriye'de olası bir askeri harekât gerçekleştirmesi halinde yeni yaptırımlar ile NATO üyeliğinin askıya alınması yönünde çağrı yapılması ihtimallerini gündeme getirirken; Trump'ın kararı "ABD'nin IŞİD'le mücadeledeki partnerlerine yapılan bir ihanet ve Rusya ile İran'a bölgede alan açmak" olarak nitelendirildi.

"Trump, Suriye politikalarını kınamak konusunda Kongre’yi bir araya getirmeyi başardı”
Reuters haber ajansı, konuya dair haberinde “Cumhuriyetçiler, Trump’ın Suriye’den çekilme kararını havaya uçurmak için Demokratlara katıldı” başlığını kullanırken; Washington Post’ta Toluse Olorunnipa imzasıyla yayınlanan haberde de şu ifadelere yer verildi:

“Cumhuriyetçilerin çoğu, Trump’ın Ukrayna ve Çin’e eski Başkan Yardımcısı Joe Biden hakkında soruşturma açma çağrısı yapması karşısında çekingen davranmıştı. Ancak Suriye’deki askerlerin çekilmesi kararı, Trump’ı azil sürecinde onu savunan bazı senatörlerin doğrudan eleştirilerine açık hale getirdi. Cumhuriyetçiler, Demokratlarla işbirliği yapmak gibi nadir bir tepkiyi de içeren şekilde Trump’a karşı çıkmanın yollarını araştırmaya başladı.”

Politico’daki haberde de, “Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin azil süreci konusunda keskin bir şekilde bölündüğü bir dönemde Trump, Suriye politikalarını kınamak konusunda Kongre’yi bir araya getirmeyi başardı” yorumu yapıldı.

Cumhuriyetçileri içinde ilk büyük Lindsey Graham'den geldi: Yaptırımlar ve NATO üyeliğinin askıya alınması talebi gündemde
Cumhuriyetçi Parti’de Trump’a karşı bayrağı ilk çeken isimlerden biri, mevcut ABD yönetiminin en önemli destekçilerinden Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham oldu. Pazartesi sabahı bir televizyon programında konuşan Graham, ’fevri’ ve ‘cehenneme giden yolun taşlarını döşemek’ olarak nitelendirdiği kararın geri alınması için Senato’ya bir önerge sunacağını söyledi.

Trump’ın kararının “IŞİD’in geri dönüşünü garanti alacağını, Kürtleri İran ve Esad’la yaklaşmaya zorlayacağını ve Türkiye ile ABD Kongresi arasındaki ilişkiyi yok edeceğini” savunan Graham, daha sonrasında yaptığı açıklamada da Türkiye’nin Suriye’yi ‘işgali’ halinde, Demokrat Senatör Chris Van Hollen’la birlikte Ankara’ya yeni yaptırımları öngören partilerüstü ve muhtemelen ‘veto-korumalı’ bir süreç başlatacaklarını ve Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunacaklarını söyledi.

Demokrat Senatör Chris Murphy ve Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney ile ortak bir açıklama daha yapan Graham,

In a joint statement with Sen. Chris Murphy (D-Conn.), Sen. Mitt Romney (R-Utah) said Monday that he would seek to hold congressional hearings “as soon as possible” on Trump’s decision.

Cumhuriyetçiler grubunun lideri: ABD ile bağlarını ciddi anlamda riske atar ve dünya sahnesinde daha da izole olmasına sebep olur
Cumhuriyetçiler içerisinden ağırlığı en yüksek tepkilerden biri ise Türkiye saati ile akşam sıralarında Senato'daki Cumhuriyetçiler grubunun lideri Mitch McConnell’dan geldi. McConnell, yaptığı yazılı açıklamayla kendisinin liderliğinde, Trump’ın Suriye’den çekilme konusunu ilk olarak gündeme getirdiği Aralık 2018’in ardından ocak ayında iki partinin de desteğiyle Senato’dan geçen yasa tasarısını hatırlattı.

Orta Doğu politikası yasasına eklenen ancak bağlayıcı olmayan maddede, ABD Başkanı'ndan Suriye'den çekilme için gerekli şartların neler olduğunun netleştirilmesi talep edilmiş ve McConnell o dönemde de, ABD askerlerinin Suriye’den ’zamanından önce çekilmesinin’ bölgedeki istikrara zarar verebileceği ve oluşacak boşluğu Rusya ile İran doldurabileceği yorumunda bulunmuştu. Yaptığı açıklamada da benzer bir noktaya dikkat çeken Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri, “Başkana ABD liderliğini gösterme, çok ülkeli koalisyonumuzu bir arada tutma ve NATO müttefikimiz Türkiye ile Suriye’deki yerel terörizm karşıtı partnerlerimizin ciddi bir çatışma içerisine girmesini engelleme çağrısı yapıyorum. Türkiye’nin Suriye’deki partnerlerimizle bir büyük çatışma içerisine girmesi Türkiye’nin ABD ile bağlarını ciddi anlamda riske atar ve Türkiye’nin dünya sahnesinde daha da izole olmasına sebep olur” dedi.

"Moskova’ya yönelik istikrarlı yakınlaşmasını sürdüren Erdoğan rejimine hak etmediği bir hediye"
Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden biri olan Liz Cheney de Trump’ın kararına partisinden tepki gösteren ilk isimlerden biri oldu. Eski ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin de büyük kızı olan Wyoming temsilcisi, “Kuzey Suriye’den çekilmek, IŞİD’le mücadeleye yaptıkları hayati katkılara rağmen Kürt müttefiklerimizi terk etmek anlamına geliyor, İran’ı cesaretlendiriyor ve Moskova’ya yönelik istikrarlı yakınlaşmasını sürdüren Erdoğan rejimine hak etmediği bir hediye görevi görüyor" açıklamasında bulundu.

"Eğer gelecekte müttefiklerimizin Amerika’yla birlikte durmasını istiyorsak...”
Cumhuriyetçi Teksas Senatörü Ted Cruz’un Trump’ın kararına dair yorumu ise ‘utanç verici’ oldu. Cruz, Twitter’da yaptığı açıklamada, “Eğer Türkiye Kürtleri katlederken hiçbir şey yapmadan izlersek, ki haberler Erdoğan’ın açıkça Başkan Trump’a planının bu olduğunu söylediği iddiasında- bu utanç verici olur. Rusya, İran gibi düşmanlarımız müttefiklerini terk etmaz, eğer gelecekte müttefiklerimizin Amerika’yla birlikte durmasını istiyorsak biz de yapmamalıyız. Onurlu milletler dostlarının yanında olur” ifadelerini kullandı.

"Daha geniş, daha tehlikeli bir bölgesel savaşı tetikleyecek şekilde saldırılarının dozunu artırmasını teşvik edebilir"
Bir diğer Cumhuriyetçi, Florida Senatörü Mark Rubio da Suriye’den geri çekilinmesi halinde Trump yönetiminin ‘büyük bir hata’ yapacağı yorumunda bulunarak Twitter hesabında şunları söyledi:

“Bu, İran’ın bu yönetim hakkındaki görüşünü onaylar ve onların daha geniş, daha tehlikeli bir bölgesel savaşı tetikleyecek şekilde saldırılarının dozunu artırmasını teşvik edebilir.”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Trump'tan Suriye Açıklaması:

Portekiz'de Sosyalistler Kazandı

Rusya’dan ABD’ye Nota
»  Irak'ta Hükümet Karşıtı Protestolar
»  Rusya'dan ABD'ye Telefon Göndermesi
»  "Trump Şımarık Bir Velet"
»  Nazarbayev'den '3. Dünya Savaşı' Uyarısı
»  BM'deToplantısında Gözler İvanka'daydı!
»  Mısır Alev Alev
»  Mısır'da Sisi'ye İsyan
»  Afganistan Hava Kuvvetlerinden Skandal
»  İsrail'de Netanyahu'ya Şok
»   Esad’dan Flaş Hamle
»  Trump'tan Sisi'ye: En Favori Diktatörüm
»  Bahamalar'da Ölü Sayısı 50'ye Yükseldi
»  Rusya’da Kazanan İsim Yine Değişmedi
»  Çin'den İran'a Büyük Yatırım
»  Trump Taliban'la İpleri Koperdı
»  Dorian Kasırgası Bahama'yı Yıktı Geçti
»  Rusya'da Su-25 savaş uçağı düştü
»  ABD'de Dehşet, 25 Ölü
»  ABD'den Afganistan'da Kritik Karar!
»  ABD'de Silahlı Saldırı; 5 Ölü, 21 yaralı
»  ABD'de Kasıga Hareketliliği
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.