Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2439
EURO
37,6215
IMKB
9.132,000
ALTIN
2.873,020
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD'YE AĞIR ELEŞTİRİ "TERÖRLE MÜCADELE TERÖRÜ AZDIRDI"
ABD YE AĞIR ELEŞTİRİ  TERÖRLE MÜCADELE TERÖRÜ AZDIRDI
 
Uluslararası Af Örgütü, 2005 raporunda devletlerin 'terörle mücadelede işe yaramayan stratejilerini sürdürmekte inat ettiklerini' belirtti. Raporda ABD'ye ağır eleştiriler yöneltildi:
 
25.5.2005 - 20:31

Örgüt raporunda terörizmin en iyi ilacının insan haklarına saygı olduğu belirtildi.
 
131 ülkedeki insan hakları ihlallerinin anlatıldığı 308 sayfalık Uluslararası Af Örgütü raporunda, ABD’ye insan hakları alanında ciddi eleştiriler yapıldı. 
 
Geçtiğimiz yıl terörizmde artış olduğuna dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü, 2004'te Beslan'daki kanlı okul baskını, Madrid'i kana bulayan saldırıları, Irak'ta rehinelerin başlarının kesilmesini ‘barbarlığın tırmanmasına’ örnek gösterdi.
 
Teröre karşı verilen mücadelenin hükümetler tarafından sorgulanmadığı belirtilen Uluslararası Af Örgütü raporunda, “işe yaramadığı açıkça gözüken stratejilerini sürdürmekte inat ediyorlar” denildi.
 
Raporda, 11 Eylül saldırılarının üzerinden dört yıl geçmesine rağmen dünyanın daha güvenli bir yer haline getirilemediği hatırlatıldı.

Uluslararası Af Örgüt Genel Sekreteri İren Han, ''teröristlerin yaptıklarını acımasızca mahkum etmek gerekiyor ama, devletler de, olayların faillerini insan haklarını ayaklar altına almadan adaletin önüne çıkarmakla yükümlü olmalılar'' dedi. 
 
ABD yönetimine insan hakları eleştirisi

Uluslararası Af Örgütü, insan haklarını ihlal eden ABD yönetimine de eleştiriler getirdi. Raporda, ''terörle mücadele çerçevesinde insan haklarının ayaklar altına alınması, Başkan George Bush'un insan hakları şampiyonluğuna ilişkin sözlerinin içini tamamen boşaltmıştır'' denildi.
 
Uluslararası Af Örgütü’nün raporda, ABD'nin insan haklarını güvenlik uğruna feda edilebileceği yolunda ‘açık mesaj’ verdiği belirtilerek, bunun ‘kabul edilemez’ bir durum olduğu vurgulandı. 
 
‘İşkence meşrulaştırılıyor’ eleştirisi
 
ABD'nin, işkence yasağının ‘çevresinden dolaşmaya çalıştığı’, bunu yaparken de dünyayı ‘aldattığı’ vurgulanan raporda, yeni dünya düzeninin ''tehlikelerle'' dolu olduğu görüşüne yer verildi.
 
Korku ve güvensizliği hakim kılmak için özgürlük ve adaleti diline dolayan yeni bir politika geliştirildiğine dikkat çeken Genel Sekreter İren Han, “bazıları tam bir ikiyüzlülükle işkenceyi yeni tanımlarla allayıp pullayarak takdim etmeye çalışıyor. Amaçları, sorgulamadaki işkence yasağını bir şekilde aşabilmek...'' dedi. 
 
Diğer ülkelere insan hakları eleştirisi
 
Uluslararası Af Örgütü, insan haklarını ihlal eden ABD yönetimine de eleştiriler getirdi. Raporda, ''terörle mücadele çerçevesinde insan haklarının ayaklar altına alınması, Başkan George Bush'un insan hakları şampiyonluğuna ilişkin sözlerinin içini tamamen boşaltmıştır'' denildi.
 
Uluslararası Af Örgütü’nün raporda, ABD'nin insan haklarını güvenlik uğruna feda edilebileceği yolunda ‘açık mesaj’ verdiği belirtilerek, bunun ‘kabul edilemez’ bir durum olduğu vurgulandı. 
 
Raporda, ABD'den başka ülkeler de eleştirilerden nasibini aldı. İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararına rağmen Batı Şeria'da güvenlik duvarı inşa ettiği için eleştirildi. Rus askerlerinin Çeçenistan'da kadınlara tecavüz ve işkence ettikleri halde cezalandırılmadıkları da vurgulandı.
 
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde binlerce kadın ve çocuğun tecavüzden kurtulabilmesi için hiçbir şey yapılmadığı belirtildi.
 
Afganistan'da seçimlere rağmen anarşi ve istikrarsızlığın hüküm sürdüğü, Irak'ta şiddetin artarak devam ettiği açıklandı.
 
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri İren Han, uluslararası topluluğun özellikle Sudan'ın Darfur bölgesinde olup bitenler karşısında sesiz kaldığını söyledi.
 
Ortadoğu ihlallerin merkezi
 
Rapora göre, ABD kuvvetleri Irak'ta mazur görülemeyecek cinayetler işledi, keyfi tutuklamalara girişti, işkence ve kötü muameleye başvurdu. 
 
Terörle mücadelenin Ortadoğu ülkelerinde keyfi uygulamalara, adaletsiz muhakemelere, işkence ve kötü muameleye yol açtığı belirtilen raporda, Suudi Arabistan'da silahlı kuvvetler ve güvenlik güçlerince öldürülen insanların sayısının arttığına dikkat çekildi.
 
Raporda, Suudi Arabistan’nın insan hakları alanında zaten kötü olan karnesinin iyice kötüleştiği açıklandı.
 
Uluslararası Af Örgütü’nün raporunda Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Ürdün, Suriye ve Mısır'da da terörle mücadele adı altında insan haklarının ayaklar altına alındığına dikkat çekildi.
 
Raporda, İsrail'in Filistinlilere karşı ‘savaş suçu’ işlediği hatırlatılarak, Batı Şeria ile Gazze şeridinde durumun geçtiğimiz yıla göre daha da kötüleştiği vurgulandı

Kadın hakları ihlal ediliyor
 
Uluslararası Af Örgütü raporunda Asya'da da geçtiğimiz yıl kadınlara yönelik şiddet ve sistematik ayrımcılığın arttığı belirtildi. Raporda, Asya’da hemen hemen her ülkede kadınların kötü muameleyle karşı karşıya kaldığı vurgulandı.
 
Raporda, Afganistan’da Taliban rejiminin yıkılmasıyla kadınların biraz da olsa nefes açıklandı. Ancak Afganistan’da silahlı gruplar tarafından kaçırılma korkusunun kadınların ev dışında rahatça hareket etmesini engellediğine ve aile içinde kadınların davranışları konusundaki aşırı kısıtlamaların yapıldığına işaret edildi.
 
Örgütün raporunda, geçtiğimiz yıl Asya'da, Afganistan'dan Doğu Timor'a kadar birçok ülkede insan haklarının, hükümetler ve silahlı isyancı gruplarca çiğnendiği de belirtildi.
 
Rapora göre, Malezya ve Singapur'da insanlar yargılanmaksızın süresiz olarak hapse atılırken, Çin ve Vietnam'da dini azınlıklar baskı altında tutuluyor.
 
Nepal, Tayland ve Endonezya'da ise güvenlik güçleri yargısız infaz yapıyor.  Kuzey Kore'de insanlar gıda yetersizliği nedeniyle açlıktan ölürken, Myanmar'da iktidardaki askeri yönetim reform sözüne rağmen demokratik adımlar atmayı kabul etmiyor.

Asya ülkelerinde insan hakları ihlalleri:
 
Afganisatan: Ülkedeki ABD güçleri keyfi olarak insanları tutuklamayı sürdürdü ve yardım gruplarının ülkenin büyük kısmında yardım yapması engellendi. 
 
Çin: Yönetim, izinsiz yapılan camileri kapatarak, imamları tutuklayarak ve Uygur dilinin konuşulmasına kısıtlamalar getirerek, Müslüman Uygurlara yönelik baskısını sürdürdü. Tibet'te ifade ve ibadet özgürlüğü ciddi biçimde kısıtlanırken, Falung Gong gibi gruplara yönelik siyasi baskılar devam etti. Ülkede binlerce insan, birçoğu adil olmayan yargılamalardan sonra idama mahkum edildi ya da idam edildi. 
 
Myanmar: Ülkede, 1300'den fazla siyasi kişi tutuklandı ve hapse mahkum edildi. Demokrasi yanlısı lider Aung San Suu Kyi'nin ev hapsi devam etti ve ordu, Mon, Shan ve Kayin eyaletlerinde yaptığı operasyonlarda etnik azınlığa karşı ciddi hak ihlallerinde bulundu.
 
Tayland: Ülkenin güneyindeki bölgelerde Müslüman ayaklanmasında güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda 500'den fazla kişi öldü. Güneyde hükümet yetkilileri ve askeri tesislere yönelik saldırılar devam etti. Orduya ait kamyonlarda 78 kişinin boğularak ölmesiyle ilgili hiç kimse adalet karşısına çıkmadı. 
 
Filipinler: Ordunun askeri operasyonlarında şüpheli Müslüman militanlar yargısız infaz edilirken, asker ve polis, çok sayıda şüpheliye kötü muamele ve işkence yaptı.
 
Avustralya: Yeni terörle mücadele yasasıyla suçlama yöneltmeksizin tutukluluk süresi uzatıldı ve yasal temsilcinin seçilmesi konusunda yeni kısıtlamalar getirildi. Avustralya yerlisi Aborjinlere yönelik muameleler konusundaki kaygılar devam etti.
 
Hindistan: Gucarat eyaleti yetkilileri, yüzlerce Müslümanın Hindu çetelerce öldürüldüğü 2002 yılındaki şiddet olaylarının sorumlularını halen adalet karşısına çıkarmadı. Keyfi tutuklamalar, işkence ve siyasi muhaliflere karşı ciddi hak ihlalleri sürdü.
 
Pakistan: Terörizmle mücadele bahane gösterilerek keyfi tutuklamalar yapıldı ve güvenlik güçlerinin aşiretlerin bulunduğu bölgelerde yaptığı operasyonlar sırasında muhtemelen yargısız infazların yapıldığı rapor edildi. Kutsal değerlere hakaretle ilgili yasalar Hıristiyanlar hakkında yasal soruşturma açılmasında kullanıldı.
 
Doğu Timor: Dünyanın bu yeni ülkesinde kilit konumdaki kurumların zafiyeti, adaletin uygulanmasında sorunlara yol açarken, yasadışı tutuklamalar yapıldı, yargılamalar uzun sürdü, aşırı güç kullanmak ve şüphelilere saldırmakla suçlanan polisler cezasız kaldı.
 
Türkiye'ye 'uygulama' eleştirisi
 
Uluslararası Af Örgütü'nün 2005 yılı raporunda Türkiye'de yapılan reformlara dikkat çekerken, uygulamada ise hala eksiklikler yaşandığını belirtti.
 
Raporun Türkiye bölümünde, hükümetin yasaları uluslararası standartlar düzeyine getirme amacıyla daha çok yasal ve diğer alanlarda reform yaptığı vurgulandı. Ancak reformların uygulanmasında boşlukların bulunduğu ifade edilen raporda, gözaltı yönetmeliklerinde olumlu değişiklikler yapıldığı belirtildi

Raporda, bu olumlu değişikliklere rağmen güvenlik güçlerinin işkence ve kötü muameleye devam ettiği de öne sürüldü.  Uluslararası Af Örgütü’nün raporunda, protestolar sırasında göstericilere aşırı güç uygulanması kaygı duyulan konulardan biri olarak belirtildi.
 
‘İhlal yapanlar yargılanmıyor’ eleştirisi
 
İnsan hakları ihlalleri işleyenlerin nadiren adalet önüne çıkartıldığı ileri sürülen raporda, ''barışçıl gösteri ya da muhalefet yapma haklarını kullanmak isteyenlerin cezai kovuşturmayla ya da diğer yaptırımlarla karşı karşıya kalmaya devam ettiği'' iddia edildi.
 
Raporda, devlet görevlilerinin, kadına yönelik şiddeti önleme ve cezalandırma konusunda yeterli adım atmadığı da belirtildi.
Af Örgütünün raporunda, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndaki (RTÜK) asker üyelerin çıkarıldığına da dikkat çekildi. 
 
2004 yılında birçok önemli yasal değişikliğin yapıldığı belirtilen raporda, Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin kaldırıldığı ve yerine Özel Ağır Ceza Mahkemeleri’nin kurulduğu hatırlatıldı. Uluslararası hukukun ulusal hukuktan üstün kabul edildiği, ölüm cezasıyla ilgili anayasa ve ceza yasasındaki tüm maddelerin çıkarıldığı da raporda yer aldı.
 
Düşünce özgürlüğünde kısıtlamalar var
 
Uluslararası Af Örgütü raporunda, düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda da eksiklerin bulunduğu görüşü ileri sürüldü. Düşüncelerini ifade eden kişilerin hala cezai yaptırımlarla karşı karşıya kaldığı da savunuldu. 
 
Kadına karşı şiddetin sürdüğü, özellikle töre ve namus cinayetlerinin önlenemediği öne sürülen raporda, devletin bu konuda kadını korumaya yönelik yasal düzenlemelerde bulunduğuna dikkat çekildi.
 
İnsan hakları ihlallerinin ülkelere göre dağılımı:
 
İnsanların resmi suçlama ya da yargılama olmadan gözaltına tutulduğu ülke sayısı: 42
 
Gözaltına alınanların gizli yerlerde tutulduğu ülke sayısı: 10
 
Silahlı muhalif grupların şiddet eylemleri düzenlediği ve cinayetler işlediği ülke sayısı: 28
 
Silahlı grupların gözaltındakilere işkence yaptığı ya da kötü muamelede bulunduğu ülke sayısı: 11
 
Silahlı grupların rehin alma eylemleri düzenlediği ülke sayısı: 15
Yeni kayıpların görüldüğü ülke sayısı: 11
 
Güvenlik güçleri, polis ve diğer devlet yetkilileri tarafından işkence ve kötü muamele yapıldığı bildirilen ülke sayısı: 104
 
İfade özgürlüğünün kısıtlandığı ya da yasaklandığı ülke sayısı: 79(CNN Türk)




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DÜNYA'NIN EN BÜYÜK SPERM BANKASI İFLASLA KARŞI KARŞIYA

ÇİN'DE KUŞ GRİBİNE KARŞI İKİ AŞI GELİŞTİRİLDİ

2. DÜNYA SAVAŞINDAN KALMA BOMBA KORKUTTU!!
»  PUTİN'DEN TOPRAK TALEPLERİNE REST
»  ABD'DEN IRAK VE AFGANİSTAN İÇİN EK BÜTÇEYE ONAY
»  ŞAM, ABD İLE KÖPRÜLERİ ATTI
»  FLAŞ..FLAŞ.. ZERKAVİ YARALANDI
»  AVUSTURALYA GENELKURMAY BAŞKANI'NIN OĞLU IRAK'TA YARALANDI!!
»  SADDAM'IN KIZI, BABASININ RESİMLERİNİ GAYRİ İNSANİ BULDU!!
»  G - STİNG'Lİ GARDİYAN
»  ABD'DE TECAVÜZCÜLERE DEVLETTEN VİAGRA YARDIMI !!!
»  AFRİKA, HER YIL BİRAZ DAHA YOKSULLAŞIYOR
»  SCHRÖDER MECLİS'TEN GÜVENOYU TALEP EDECEK
»  CESET YİYEN ÇİNLİYE 2.5 YIL HAPİS CEZASI
»  SCHRÖDER KAYBETTİ, 'ERKEN SEÇİM' DEDİ
»  "LADİN AFGANİSTAN'DA DEĞİL"!!
»  KÜRT İTTİFAK ÇATLADI!!
»  İRAN'DAN AVRUPAYA ÜSTÜ KAPALI TEHTİD
»  KUZEY KORE'NİN ÇİN'E ŞARTLARI VAR...
»  SADDAM DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR...
»  BAĞDAT'TA SÜNNİ CAMİLER KAPATILDI!!
»  HİNT'Lİ KADIN ÇAPKIN KOCASININ PENİSİNİ KESTİ!!!
»  HİNDİSTAN'LI ERKEKLE FİLM ÇEVİREN PAKİSTANLI KADIN OYUNCUYA TEPKİ!!
»  ABD, SURİYE'YE YİNE SERTLEŞTİ!!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.