Zeynep GÜRCANLI/SÖZCÜ
Eylül ayında Adana Başkonsolosluğu ve İncirlik üssünde görev yapan Amerikalı personelin aileleri için “isterseniz ailelerinizi ABD’ye gönderin” yönünde yaptığı uyarıyı, bir üst seviyeye taşıdı.
İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan “güvenlik tehdidi bülteni” çerçevesinde, Amerikalı personelin aileleri için bu kez “ABD’ye geri gönderin” talimatı verildi. Üstelik bu talimat sadece ABD’nin Adana Başkonsolosluğu ve İncirlik üssü için sınırlı değil.
Pentagon, İzmir’de ve Muğla’daki (deniz üssü) üslerde görev yapan Amerikan askerlerinin ve personelinin aileleri için de de “ABD’ye geri dönsünler’ talimatı yayınladı. Eylül ayında yapılan uyarı ile bugün yapılan uyarı arasındaki fark, Eylül’dekinin “isteğe bağlı geri dönüşü” öngörmesi, bugün yapılan uyarı ise “ailelerin ABD’ye geri gönderilmesi için, isteğe bakılmadan, kesin talimatı” içermesi.
EYLÜL AYINDA İNCİRLİK ÜSSÜNÜN GÖREV MAHİYETİ DEĞİŞMİŞTİ
Türkiye ile ABD arasında yaz aylarında üzerinde uzlaşılan IŞİD’le mücadele stratejisi çerçevesinde, İncirlik üssü IŞİD karşıtı koalisyon uçaklarına açılmıştı. İncirlik’ten kalkan uçaklar, Suriye’deki IŞİD mevzilerine aktif saldırı düzenlemeye başlamışlardı.
O dönemde de ABD, İncirlik üssünde yapılan görevin “mahiyetinin değişmesi” gerekçesiyle, Adana’daki Amerikan Konsolosluğu ve İncirlik üssündeki Amerikalı personelin ailelerinin “istemeleri halinde” ABD’ye geri dönebilecekleri duyurusunu yayınlamıştı.
ABD’nin bu çağrısı yapmasının bir de “mali yükümlülük” anlamı var; Böyle bir çağrıdan sonra bölgeden ayrılmak isteyen Amerikalı personelin ailelerinin tüm yolculuk masraflarını Amerikan hükümeti karşılıyor.
ABD’nin bugün yayınladığı bir üst seviye uyarı notunda ise, bölgeden ayrılma kararı ailelere bırakılmıyor, kesin bir “ayrılın” talimatı içeriyor. Bu duyuru üzerine ABD’ye dönecek olan ailelerin masrafları da yine Amerikan hükümeti tarafından karşılanıyor.
RENKLİ TEHDİT ALARM SİSTEMİ 2011′DE BİTMİŞTİ
ABD, 11 Eylül saldırılarının ardından, dönemin Başkanı George W Bush’un talimatıyla renkli bir güvenlik alarm sistemine geçmişti. Yeşil, mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renkte alarmların her biri, sırasıyla bir üst seviye tehdidi gösteriyordu.
Ancak ABD İç Güvenlik Bakanlığı 2011′de aldığı bir kararla, bu renkli tehdit alarm sisteminden vazgeçmişti. Nisan 2011′e yürürlüğe giren yeni sistem, “gerçekçi” bulunan her tehdit için, genel bir alarm vermek yerine, istihbarat uyarıncatehdidin yöneleceği bölge için özel duyuru ve talimatlar verilmesini içeriyor.