Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3548
EURO
34,7870
IMKB
10.265,000
ALTIN
2.395,700
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD'li Senatörlerden Yine Aynı Nakarat
ABD li Senatörlerden Yine Aynı Nakarat
 
ABD'li senatörler yine S-400 gerekçesiyle Türkiye'ye yaptırım talep etti
 
3.12.2019 - 00:55

Cumhuriyetçi Senatör Graham ile Demokrat Senatör Van Hollen, Trump yönetimine Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını talep eden mektup gönderdi.

ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato'da Cumhuriyetçi Partili Lindsey Graham ile Demokrat Partili Chris Van Hollen, bir kez daha Trump yönetimini Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye yaptırım uygulamaya çağırdı.

Reuters, Cumhuriyetçi Senatör Graham ile Demokrat Senatör Van Hollen'ın bugün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya gönderdiği mektubu gördüğünü duyurdu.


'İbretlik olması lazım'
İki partinin ortak tutumunu yansıtan mektupta, Türkiye'nin S-400 alımının yaptırımla cezalandırılmamasının, diğer ülkelere ABD yasalarını ihlal ettiklerinde hiçbir sonuçla karşılaşmayacaklarına dair berbat bir işaret göndereceği savunuldu.

Rosoboronexport Başkanı Aleksandr Miheyev'in 2020'nin ilk yarısında Türkiye'ye yeniden S-400 sevkiyatı niyetine ve Türkiye ile işbirliği konusunda S-400'ten çok daha büyük planlarına dair sözlerinin aktarıldığı mektupta, Erdoğan'ın hiçbir şekilde rota değişikliği sinyali vermediği belirtildi.

'Sabırlar taştı'
İki senatör, Dışişleri Bakanı Pompeo'ya "Sabır süresi çoktan doldu. Yasayı uygulamanızın zamanı geldi" çağrısında bulundu.


Ankara ile Washington arasında zaman zaman kriz çıkaran sorunlar arasında ABD tarafının NATO savunma sistemleriyle uyumlu olmadığını ve Lockheed Martin tarafından geliştirilen F-35 hayalet savaş uçaklarına tehdit oluşturduğunu iddia ettiği S-400 de yer alıyor.

Washington'dan yükselen yaptırım tehditlerine rağmen Rus hava savunma sistemini alan Ankara, müttefiklerin ortak F-35 programından çıkarılmıştı.

2017 yılında Rus ordusuyla iş yapan ülkelere yönelik ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası'nı (CAATSA) imzalamış bulunan Başkan Donald Trump, bugüne dek S-400 gerekçesiyle yaptırım taleplerine set çekerken bu konuda AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hak verir şekilde konuştu.

Ekimde Erdoğan'ın Trump'tan yeşil ışık alarak Suriye'nin kuzeydoğusuna Barış Pınarı Harekatı başlatması ve Trump'ın da ABD askerlerini bölgeden çekmesi, Kongre üyelerinin öfkesini yeniden tırmandırdı.

Trump'ı Türkiye'nin bölgeden çekilmesinin sağlamaya çağıranların başında, partilerinin önde gelen isimleri olan Van Hollen ile Graham geliyor.

Ancak 13 Kasım'da Erdoğan'ı Beyaz Saray'da ağırlayan ve görüşmeyi 'harika' diye niteleyen Trump, aynı zamanda Cumhurbaşkanı ile bazı Cumhuriyetçi senatörleri biraraya getirdi.

Bunlar arasında yer alan Graham, hemen ardından Demokratların 'Ermeni Soykırımı' tasarısının Senato'da oylanmasını bloke etti.

Arada Suriye politikasında da direksiyon kırmışlığı bulunan Graham, Trump'ın Suriye'den çekilme politikasını överken Türkiye ile Kürtler arasında arabuluculuk yapmasını temenni etti.

Pompeo ise 26 Kasım'da yaptığı açıklamada Türkiye'nin Rus hava savunma sistemlerine uyumluluk testleri yapmasını 'endişe verici' diye niteledi, sorunu çözmeye yönelik görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi.

Aynı gün Sputnik’e konuşan Rosoboronexport Başkanı Aleksandr Miheyev, opsiyonlu ikinci S-400 sevkiyatını yapacaklarını, opsiyonla ilgili anlaşma belgelerinin 2020'nin ilk yarısında imzalanmasını umduklarını söyledi.

Rusya bu yıl Türkiye’ye 2.5 milyar dolar değerinde 4 kez S-400 sevkiyatı yaptı. Anlaşmada ayrıca bir S-400 sevkiyatı daha yapılması opsiyonu öngörülüyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Demirtaş Taburcu Edildi!

Böylesi Görülmedi!

Şamil Tayyar'dan AKP'lilere Zor Soru
»  Barış Pınarından Acı Haber
»  Erdoğan'dan Engelliler Mesajı
»  PİAR İmamoğlu'nu Uçurdu
»  Selahattin Demirtaş Hastaneye Sevkedildi
»  Flaş... Erdoğan'dan Sürpriz Veto
»  Dilipak’ın Hedefindeki Oyuncaklar
»  "Kanal İstanbul Cinayet Projesidir"
»  CHP'den Tüm Gazileri Sevindirecek Teklif
»  Yolsuzlukları Bir Bir Anlattı
»  Yabancılarda Yeni Parti Hareketliliği
»  Uzan'dan Babacan ve Şener'e flaş suçlama
»  "Bölmek İsteyenlere Fırsat Vermeyelim"
»  İnce Telefonunu Kapatıp Balkanlara Gitti
»  Bakan Soylu'dan Flaş Açıklamalar
»  "Babacan Millet İttifakını Böler"
»  Davutoğlu:"Kriz yok" Demek Bsiretsizlik
»  Kılıçdaroğlu-Davutoğlu Aynı Etkinlikte
»  Erdoğan'dan Doğu Akdeniz Çağrısı
»  AKP'li Belediyeden Unakıtan'ın Eşine Şok
»  Rabia Naz'ın Babasına Yeni Soruşturma
»  "Vekilleriniz Bütün Zamları Geri Alsın"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.