Amerika İran'ın komşularını Patriot füzeleriyle donatırken, nükleer enerjiyle çalışan USS Stennis uçak gemisini Basra'ya yönlendirmesine ilaveten İran sınırında Amerikan savaş uçaklarının sürekli devriye uçuşunda bulunması, geri sayımın sürdüğünün işaretini veriyor.
Siz bu satırları okumadan yaklaşık 14 saat önce CNN İnternational’da (gece yarısı) bir haber programının logosu şu kısa cümleyle dönüyordu; “Target: Iran” İran’a yönelik “had bildiren” sınırlı ama sarsıcı bir operasyonunun gelişinin belirli hareketleri izleyerek mümkün olabileceğini söyleyen iyibilgi, “onları izlemeyi” sürdürüyor.
CNN ve milli Amerikan kanallarının sistematik ama artan biçimde İran’a yönelik bir girişimi gündemde tutmaları, gerçekte bu yolda aldıkları yoğun istihbarattan kaynaklanıyor. Amerikan devlet yapısı gazetecilere bu anlama gelecek haberleri sızdırıyor.
Ama manşet vermeden!Los Angeles Times, Irak'taki rolünün çapı genişleyecek Amerikan hava kuvetlerinin Şii milislere İran desteğini kesmeye yönelik daha saldırgan yeni taktikler benimsemeye hazırlandığını yazdı.
Üst düzey Pentagon yetkilisine dayandırılan habere göre, bu taktiklere Irak-İran sınırında bomba kaçakçılığını önlemeye yönelik olarak hava kuvvetleri ve donanmaya ait savaş uçaklarının daha fazla güç kullanarak devriye uçuşu yapması ve Irak içinde Şii milislere bomba veren İranlıların havadan vurulması dahil olacak.
Basra-Tonkin Benzeşmesi!..
Amerika İran'ın komşularını Patriot füzeleriyle donatırken, nükleer enerjiyle çalışan USS Stennis uçak gemisini Basra'ya yönlendirmesine ilaveten İran sınırında Amerikan savaş uçaklarının sürekli devriye uçuşunda bulunması, geri sayımın sürdüğünün işaretini veriyor.ABD'de Demokratların kontrolüne geçen Kongre'ye geçen ay İran'la olası savaş kararının mutlaka Kongre onayıyla verilmesini amaçlayan tasarı sunulmuştu. Tasarı, Kongre'nin otomatik onayını, sadece İran ABD'ye saldırırsa ya da İran'ın saldırı ihtimali 'görünür biçimde yakın olursa' mümkün kılıyor.
Amerikan savaş gemileriyle uçaklarının Basra ve İran sınırında cirit atacak olması ise sıcak çatışma ihtimalini güçlendiriyor. Yani Basra Körfezi’nde bir sıcak çatışma İran-Amerika savaşının ilk kurşunu olacak. Daha önce ABD’yi yıllar sürecek bir savaşa sürükleyen benzer bir provakasyon örneğin Vietnam olayında yaşanmıştı. Tonkin Körfezi’nde gemilerine yapılan basit bir tacizi savaş nedeni sayan ABD, çoktan karar verdiği bir savaş için gerekli mazareti sağlamıştı.
ABD'nin İran’a yönelik öfkesi ise gelişen olaylarla daha da bileniyor. 20 Ocak'ta Kerbela'daki bir güvenlik noktasından beş ABD askerinin Amerikan üniforması giymiş silahlı kişilerce kaçırılıp vurularak öldürülmesinin ardında İran ajanlarının olduğu iddia ediliyor.
Bu arada ABD’nin zaten süren ambargosuna eklenen ilginç bir maddeye de bakmak gerekiyor. Washington, F-14 savaş uçaklarının kullanım dışı ve yedek parçalarının satışlarını durdurdu. 2007 itibarıyla bu uçakları sadece İran Hava Kuvvetleri kullanıyor! Uçamayan savaşamaz da!
iyibilgi.com