Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1689
EURO
38,1912
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.914,620
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ADA ASKSERLE DOLDU!
ADA ASKSERLE DOLDU!
 
Kıbrıs Rum yönetimi, Ortadoğu’da askeri rol oynamak isteyen Fransa’ya, Baf askeri hava üssünü verdi. Ada 5 ülkenin askerleriyle doldu. Adada asker bulunduran ülkelerin listesi:
 
3.8.2006 - 01:03

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Lübnan ve Ortadoğu’da askeri rol oynamak isteyen Fransa’ya, Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı inşa ettiği Baf askeri hava üssünü verdi. Fransa askeri üs karşılığında Rumların Avrupa ordusuna girişine destek ve Rum ordusuna da silah verecek, ayrıca Kıbrıs sorununda Rumlara daha yakın bir duruş sergileyecek. Yazılı anlaşma gelecek ay Paris’te imzalanacak.

Askeri işbirliği anlaşmasına geçen hafta Fransa Savunma Bakanı Michele Alliot-Marie’nin Rum lider Tasos Papadopulos ile Lefkoşa’da görüşmesinin ardından karar verildi. Fransız Bakan Papadopulos’a, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın üs talep eden mesajını da iletti. Fransız Savunma Bakanı ile Rum lider arasında kabul edilen askeri işbirliği anlaşması bu ay sonuna kadar tamamlanıp önümüzdeki ay Paris’te iki ülkenin savunma ve dışişleri bakanlarının katılımıyla imzalanacak. Rumların bu içerikte sadece Yunanistan ile askeri anlaşması bulunuyor.

FRANSA ORTADOĞU’YA YERLEŞİYOR

Fransa’nın Kıbrıs’ta askeri üs elde ederek ulaşacağı hedefler şöyle:

İsrail ile Lübnan arasına büyük bir askeri güç göndermek isteyen Fransa, birliklerini Baf’taki Andreas Papandreu hava üssü sayesinde koruyup lojistik destek sağlayabilecek.

Lübnan’dan çıkmasına neden olan Hizbullah gibi örgütlerin tehditlerinden uzak, ancak Ortadoğu’ya hakim bir pozisyona gelecek.

Doğu Akdeniz’deki her türlü ekonomik, politik ve askeri gelişmeyi kontrol edebilecek İngiltere ile ABD’nin hakimiyetindeki bölgede aktif oyuncu olacak.

Fransa, Andreas Papandreu hava üssünün yanı sıra Rumların diğer askeri üslerini de kullanabilecek.

RUMLARIN HEDEFİ TÜRKİYE

Rumlar ise, Fransızlara askeri üs vererek bir taşla çok kuş vurmayı hedefliyor. Rumların birinci amacı, Kıbrıs sorununda hem BM Güvenlik Konseyi hem de AB içinde Türkiye’ye karşı Fransa’nın tam desteğini alabilmek. Askeri işbirliği anlaşmasında yer alan maddeler şöyle:

İngiltere ve ABD’nin uyguladığı silah ambargosu nedeniyle zayıflayan Rum ordusu Fransızlardan ileri teknoloji silah alacak.

Fransız ordusu Rum subaylarına Fransa topraklarında askeri eğitim verecek.

Paris, Rum ordusunun yedek parça ve teknik destek gibi sorunlarını çözecek.

Fransa, Rumların Avrupa Savunma Sistemi’ne katılımı ve NATO gibi Türkiye’nin veto ettiği uluslar arası kuruluşlara girmesine destek verecek.

ADA ASKERLE DOLDU

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin mevcut bir hava gücü bulunmuyor. Yunanistan 1990’lı yıllarda Baf kenti yakınlarına Andreas Papandreu hava üssünü Türkiye’ye karşı kullanmak amacıyla inşa etti. Türkiye ile Yunanistan, Yunan savaş uçaklarının bu üssü kullanması nedeniyle bir çok kez kriz aşamasına geldi.

Adada askeri güç bulunduran ülkeler ve faaliyetleri şöyle:

2 İngiliz üssü, Ağrotur ve Dikelya

İngiltere’nin 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmasına göre adada 2 egemen askeri üssü bulunuyor. Rum kesimindeki Dikelya ve Ağrotur’da yer alan üsler İngiltere’nin toprağı kabul ediliyor. İngiltere, zaman zaman üslerini NATO’nun da kullanımına açıyor. Üsler, hava ve deniz kuvvetlerinin yanı sıra İngiltere’nin Ortadoğu’daki en büyük dinleme istasyonuna da ev sahipliği yapıyor.

ABD askeri yığınak yapıyor

Lübnan krizinin çıkmasının hemen ardından Amerikan birlikleri de İngiliz üslerine akın etmeye başladı. Binlerce Amerikan askeri, İngiliz ordusuyla birlikte muhtemel Lübnan operasyonu için beklemede. ABD donanmasına ait Iwo Jima adlı çıkarma ve helikopter gemisi de Limasol limanında kargosundaki tankları karaya çıkardı. Tankların bakımının ardından 50 savaş helikopteri de taşıyan çok amaçlı çıkarma gemisi Lübnan açıklarına açılacak.

Fransız üssü Baf

Son anlaşma ile Fransa’nın da Baf’taki askeri üsse, binlerce asker ve savaş uçağı getirmesi bekleniyor. Fransa, üssü, askeri amaçların yanı sıra Lübnan’dan kaçmaya çalışan Fransız vatandaşları için güvenli tahliye merkezi olarak kullanmak istiyor. Fransa, İngiliz üslerini NATO kapsamında kullanamıyor çünkü Fransa NATO’nun sadece siyasi kanadında üye, askeri kanadında ise bulunmuyor.

Türk ve Yunan ordusu

Adada, yine 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti garantörlük anlaşması çerçevesinde Türk ve Yunan ordusu da bulunuyor. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile adaya müdahale eden Türkiye KKTC topraklarında büyük bir askeri güç bulunduruyor. Yine Türkiye gibi, Yunanistan da Rum topraklarına yerleşmiş durumda.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YEDİĞİ ÇOCUĞU TİMSAHIN KARNINDAN BÖYLE ÇIKARTTILAR

İŞTE HİZBULLAH'IN ROKETLERİ

İSRAİL ORDUSUNUN KURDUĞU LAMA BİRLİKLERİ
»  İRAN, LADİN'İN OĞLUNU SERBEST BIRAKTI
»  HİZBULLAH TV'SİNE MAYOLU SABOTAJ
»  İSRAİL BÜYÜK BİR OPERASYON BAŞLATTI
»  İSRAİL, EL MANAR'IN YAYININA GİRDİ
»  İKÖ: "İSRAİL, İNSANLIK SUÇU İŞLEDİ"
»  BLAİR'DEN YENİ ORTADOĞU POLİTİKASI
»  AB:İSRAİL BAŞARAMAYACAK!
»  CASTRO BIRAKTI, ABD'LİLER SOKAKLARA DÖKÜLDÜ!
»  BARZANİ:'PKK ZOR DURUMDA'
»  IRAK'TA KAN'SIZ GÜN YOK
»  VE CASTRO GÖREVİ BIRAKTI...
»  HİSTORY CHANEL, İSTANBUL'UN FETHİ'Nİ NASIL ÇARPITTI?
»  HİZBULLAH İSRAİL'E AİT BİR SAVAŞ GEMİSİNİ VURDU
»  BM'NİN GÜCÜ ANCA İRAN'A YETİYOR!
»  IRAK'TA 26 KİŞİ PALİS GİYSİLİ KİŞİLERCE KAÇIRILDI
»  BM İSRAİL'E SERT ÇIKTI!
»  KİLİSE'DE ORTADOĞU'DA BARIŞ DUASI!
»  İSRAİL, KENDİ ATEŞKESİNE BİLE UYMADI!
»  İŞTE DÜNYAYI AYAĞA KALDIRAN FOTOĞRAFLAR
»  "GEREKİRSE GERDİRİRİM"
»  ABD'LİLERDE , ŞİMDİ DE SEKSOMNİYAK MODASI BAŞLADI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.