Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AHİM : "YÜDE 10'LUK SEÇİM BARAJI İHLAL DEĞİL"
AHİM :  YÜDE 10 LUK SEÇİM BARAJI İHLAL DEĞİL
 
AİHM, yüzde 10'luk barajın insan hakları ihlali olmadığını açıkladı.
 
30.1.2007 - 14:55
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde yüzde 10'luk barajın altında kalan DEHAP'ın yaptığı başvuruyu karara bağladı. AİHM, yüzde 10'luk barajın insan hakları ihlali olmadığını açıkladı.

Bu kararla mahkeme, Türk hükümetinin savunmasını kabul etmiş oldu. Karar 2'ye karşı 5 oyla kabul edildi.
 
AİHM'nin gerekçeli kararında, 'seçim barajıyla ilgili yasanın 3 Kasım 2002 seçimlerinden oldukça önce çıkarıldığı' hatırlatıldı ve 'şikayet başvurusunda bulunanların partilerinin barajı geçemediği takdirde kendilerinin de seçilemeyecekleri gerçeğini bildiklerine' dikkat çekildi.
 
Türkiye'de özellikle 1970'li yıllardaki istikrarsızlığın göz önünde tutulduğu ifade edilen kararda, barajın parlamentonun aşırı şekilde bölünmesine, işlevsiz hale gelmesini önlemeye ve hükümetin istikrarını güçlendirmeye yönelik olduğu belirtildi.
 
Kararda, Türkiye'deki seçim barajının Avrupa Konseyi ülkelerinde uygulanan en yüksek seçim barajı olduğu, bu yüzden son seçimlerde oyların yüzde 43'ünün (14.5 milyon) Meclis'e yansıtılamadığı ifade edilmekle birlikte, AİHM'nin bu konuda uygun bir çözüm önerme durumunda olmadığı kaydedildi.
 
Türkiye'ye tavsiyeler
 
Kararda, bu konuda en iyi ve elverişli çözüm için Türkiye'deki yargı, yasama ve siyasilerin karar verme durumunda olduğu yorumu yapıldı.
 
Farklı siyasi eğilimlerin uygun biçimde temsil edilebilmeleri için barajın düşürülmesi ve alternatif önerilerde bulunulmasının arzu edilir bir durum olduğu kaydedilen kararda, ideal bir seçim sistemi için kamuoyunda, siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin de önerileri doğrultusunda bir tartışma açılmasını önemine değinildi.
 
Kararda, AİHM'deki duruşmalarda Türk hükümetinin, yüzde 10'luk baraj nedeni olarak, küçük partilerin kendilerini bölgesel değil, ulusal siyasi projelerle içleştirmesi yolundaki savunmasının da not edildiği ifade edildi.
 
Şimdi ne olacak?

Bundan sonraki süreçte, savunma avukatları üç ay içinde yeniden temyize başvurabilecek. Mahkeme, kararı temyize götürüp götürmemekte görüş bildirecek.
 
Temyize götürülmesi kararlaştırıldığı takdirde karar tekrar incelenecek. İnceleme olmaz ise karar aynen geçerli olacak.
 
AİHM, bugüne kadar ülkelerin seçim barajlarına müdahale edecek herhangi bir karar almamıştı.
 
DEHAP, 2002 seçiminde, Şırnak'ta oyların yüzde 46'sını almış, ancak, yüzde 10'luk ülke barajı aşılamadığı için Meclis'e temsilci gönderememişti.
 
Tarafların görüşleri
 
Türk hükümetinin avukatı, duruşmada, 'seçim barajının siyasi istikrar için gerekli olduğunu' savunmuştu. Yüzde 10'luk barajla birlikte siyasi istikrarın dışında ekonomik büyüme sağlandığını ve demokrasinin güçlendiğini kaydeden avukat, tek parti iktidarının demokratik reformları daha kolay ve hızlı biçimde uyguladığını belirtmişti.
 
Hükümetin avukatı, seçimlerde yüzde 10'luk baraja Anayasa Mahkemesi’nin de onay verdiğini hatırlatmış, AİHM'nin Anayasa Mahkemesi’nin kararına müdahale etmemesini istemişti.
 
Baraj yüzünden sadece DEHAP üyelerinin Meclis dışında kalmadığını, önceki koalisyon hükümetini oluşturan üç partinin de TBMM’ye üye sokamadığını anlatan avukat, baraj sisteminin Türkiye'deki diğer partiler tarafından da kabul gördüğünü söylemişti.
 
DEHAP'ın avukatı ise savunmada, 'barajın çoğulcu demokrasi açısından temsil ve meşruiyet sorunu yarattığını' öne sürmüştü.
 
'Seçim barajı yüzünden Güneydoğu Anadolu'daki seçmenlerin siyasi tercihlerinin Meclis’e yansıtılmadığını' savunan avukat, 'bu durumun demokrasi ve çoğulcu parlamenter sistem açısından sorun teşkil ettiğini' söylemişti.
 
Davanın geçmişi
 
Türkiye'de 3 Kasım 2002 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde DEHAP'ın Şırnak milletvekili adayları olan Resul Sadak ve Mehmet Yumak, partilerinin kentte yüzde 45.95 oranında oy almasına rağmen milletvekilli seçilemedikleri gerekçesiyle 2003 yılında AİHM'ye başvurmuşlardı.
 
Sadak ve Yumak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) özgür seçimlerle ilgili Ek Protokolünün 3'üncü maddesini gerekçe göstererek, 'yüzde 10'luk seçim barajının seçmenlerin kendilerini özgürce ifade edebilme haklarına engel teşkil ettiğini' ileri sürmüşlerdi.
 
Başvurunun 26 Mart 2006 tarihinde kısmen incelenmeye alınmasının kabul edilmesinden sonra, AİHM'de 5 Eylül 2006 tarihinde bir duruşma yapılmıştı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SİGARA DENETLEME POLİSİ GELİYOR

ZİNA YAPAN ÇİFTİ TAŞLAYARAK ÖLDÜRDÜLER

ÇİN, TÜRKİYE'Yİ KANDIRDI, VARYAG'I UÇAK GEMİSİ YAPIYOR
»  ABD'DEN FİLİPİNLİ BOMBACININ BAŞINA 50 BİN DOLAR ÖDÜL
»  PRENS CHARLES'E KÜRESEL ÇEVRECİ VATANDAŞ ÖDÜLÜ
»  ERDOĞAN, ETİYOPYA DA BARAKA EVLERİ ZİYARET ETTİ
»  ABD NÜKLEER TESİSLERİ YENİ DÜZENLEME GETİRİYOR
»  IRAK, TÜRKİYE'DEN ET GİRİŞİNİ DURDURDU
»  AŞURE TÖRENİNE HAVAN TOPU SALDIRISI: 12 ÖLÜ, 28 YARALI
»  BUSH İRAN'A GÖZ DAĞI VERDİ
»  "TÜRKİYE'YE ONU TEKLİF EDEMEZSİNİZ"
»  AB'NİN TÜRKİYE PLANLARI NETLEŞİYOR
»  BORAT İNGİLTERE'NİN EN GÜÇLÜ ERKEKLERİ ARASI GİRDİ
»  KIBRIS HALKI ANCAK UYANMAYA BAŞLADI ANNEM
»  ABD TERÖRLE MÜCADELE KOORDİNATÖRÜ MAHMUR'DA
»  JAPONYA'DA BALİNA AVCILARININ YERİNİ SÖYLEYENE ÖDÜL
»  SADDAM YAŞIYOR İDDİASI
»  SİVİLLER ÜZERİNDE "MİSKET BOMBASI" KULLANILDI İDDİASI
»  AMERİKA'DA SAVAŞ KARŞITLARININ SESLERİ YÜKSELİYOR
»  SANCAKTA PATLAMA
»  DÜNYA'YI KURTARAN ÜÇ TÜRK BİLİM ADAMI
»  GAZZE'DE PATLAYICI DOLU TÜNELLER ÇIKTI!
»  AMERİKAYA NAZİRE İRAN'DAN NÜKLEER SENFONİ
»  TABUTTAKİ KAÇAK GÜMRÜKÇÜYÜ BAYILTTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.