Almanya ve Romanya'yı kapsayan D-DAS Türk Döner Projesi'nin ilk adımı Romanya Temeşvar'da atıldı. İşadamı Kemal Uzunoğlu ile Temeşvar Banat Tarımsal Bilimler ve Veterinerlik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Paul Pirşan, üniversite bünyesinde D-DAS Türk Döner Akademi kurulması için mutabakata vararak ön protokol imzaladı. Türk dönerini ABD hamburger markaları gibi global bir markaya dönüştürmeyi amaçladıklarını ifade eden Uzunoğlu, projenin birçok ülkede de hayata geçirileceğini belirtti.
-HAMBURGER GİBİ MARKA OLACAK-
İmzalanan ön protokolün ardından kurulacak Akademiyle ilgili çalışmalar başladı. Bu çerçevede proje, Romanya Yüksek Öğretim Kurumu’nun onayından sonra 2012 yılında kurs biçiminde eğitim vermeye başlayacak, önümüzdeki yıldan itibaren de müstakil akademi olarak eğitim vermeye başlayacak. Almanya'da yaşayan proje sahibi işadamı Kemal Uzunoğlu, Amerikan hamburger markaları gibi Türk dönerinin de tüm dünyada yaygın biçimde tüketildiğini, ancak kalite standardına uymayan işletmelerin sorun teşkil ettiğini söyledi. Uzunoğlu, Türk dönerinin de kalite standardına uygun olarak işletmecisinden ustasına, servis elemanından sunumuna kadar bir toplam kaliteye kavuşturulması gerektiğini belirterek, "İlkini Romanya'da kurmak üzere ön protokolünü imzaladığımız D-DAS Türk Döner Akademi, bu ülkedeki mevcut döner işletmelerine ve girişimcilere her türlü eğitimi verecek ve kalifiye eleman yetiştirecek" dedi.
-“STANDART LEZZET LEZZET SUNAMIYORUZ”-
Türkiye’de ve Avrupa şehirlerinin neredeyse her köşesinde rastlanan binlerce Türk dönercisinin çoğunluğunun, kurumsal olamama, standart lezzet sunamama, günlük düşünme, yenilik getirememe gibi olumsuz nedenlerle Türk dönerinin imajının zedelenmesine yol açtığını anlatan Kemal Uzunoğlu şöyle konuştu:
"Böyle niteliksiz biçimlerde sunulan Türk dönerinin sağlığa uygun ve lezzetli hazırlanması, iyi bir yemek düzeni ve sistemi içerisinde tüketicilere sunulması ve özetle 'McDonald’s' gibi bir global marka haline gelmesi için 2007 yılından bu yana mücadele vermekteyiz. Nürnberg Başkonsolosluğumuzun tavsiyesi üzerine projemi ülkemizin sınır komşusu ve AB’ne geçiş yolu olan Romanya’dan başlatmak üzere orada bazı girişimlerde bulundum ve Rumen yerel yöneticileri ve bir Rumen üniversitesinden, Türk makamlarının da destek olmaları koşuluyla bir enstitü kurmak suretiyle projemin destekleneceğine dair sözler aldım. Nihayet, bu amacımızı gerçekleştirmek için geliştirmiş olduğum proje, Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylandı ve 12 Aralık 2011 tarihinde ‘D-DAS Türk Döner’ olarak marka tescil edildi. Projemin temel amacı, üniversitelerle işbirliği yapmak suretiyle sağlıklı işleyen döner işletmeleri kurulmasını sağlayarak yerel ekonomileri çeşitlendirmek ve istihdam yaratmak. Proje kapsamında yer almak isteyen dönercilere, işletmenin kurulumundan, dekorasyonuna, gıda işleme tekniklerinden muhasebesine varıncaya kadar, kısaca A’dan Z’ye gerekli tüm eğitimler verilecek ve nihayet denetime ve sertifikalandırmaya gidilecek. Proje, yalnızca dönerle sınırlı kalmayıp pide, lahmacun, köfte gibi Türk mutfağında yer alan kebap türü diğer yiyeceklerimizi de içine alacak. Proje kapsamında çok çeşitli tarım ürünlerinin yanı sıra ayran, maden suyu, kuru baklava gibi yüzlerce kalem Türk malı ürün de Avrupa’ya ihraç edilecek." (ANKA)