Komisyon eski Bakanlardan Tunca Toskay, Zekeriye Temizel ve Sümer Oral hakkında da 'bilerek veya bilmeyerek' bazı kağıtlara imzalar attığı bunlardan da Hazinenin trilyonlarca lira zarar ettiği gerekçesiyle soruşturma isteyecek.
Kamuoyunda Akaryakıt Kaçakçılığı Araştırma Komisyonu olarak bilinen komisyon yaklaşık 4 ay süren çalışmalarını tamamladı. Komisyon Başkanı Vahit Kiler bugün parlamentoda düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili 60 bin sayfalık doküman hazırlandığını belirtti.
Kiler, Türkiye'deki akaryakıt kaçakçılığını 5 ana başlıkta toplarken bunların;
- Çift fatura ve konşimentoyla beyan harici getirilen akaryakıtın dağıtım şirketlerinin antrepolarına konulması,
- Kullanılan amaca göre farklı ÖTV'ye tabi,boya ve kimya sanayiinde kullanılmak üzere değişik adlar altında ithal edilen solvent ve bazyağlarının amacı dışında kullanılmak suretiyle akaryakıta katılarak piyasaya sürülmesi,
- Türk limanları arasında yapılan akaryakıt sevkıyatı esnasında, deniz tankerlerinin, yükünün tamamını birinci limana boşalttıktan sonra, açık denizden aldığı millileşmemiş akaryakıtı, ikinci bir Türk limanına illegal olarak başlatması (çift liman uygulaması),
- Karayoluyla yapılan transit sevkıyatında, araç yükünün değişik biçimlerde yurtiçinde bırakılması,
- Sınır ticareti kapsamında yapılan kaçakçılık olarak ifade etti.
Kiler açıklamalarında, komisyon çalışmalarına göre bu yöntemle (kaçakçılıkla) yurda sokulan akaryakıt miktarının son 2 yılda 7 milyar 814 milyon 121 bin 888 kilogram olduğunun tespit edildiğine işaret etti.
4 aylık çalışma döneminde 52 ülke nezrinde araştırma yapıldığını, bunun 32'sinden henüz cevap gelmediğini kaydeden Kiler, 7 ülkeden ise somut cevap aldıklarına dikkat çekti.
Bu kaçakçılık olayında son 2 yılda devletin yani Hazine'nin kaybının 10 katrilyon 750 trilyon lira (7.9 milyar dolar) olduğunun anlaşıldığını ifade eden Kiler, geçmişe dönük yapılacak çalışmalarda bu rakamın içi boşaltılan bankalar ve kriz sürecinde kaybedilen 40-50 milyar dolarlık bir rakama ulaşabileceğini ifade etti.
3 BAKAN BAZI KAĞITLARA İMZA ATMIŞ
Akaryakıt kaçakçılığının organize yapıldığının ortaya çıktığını ifade eden Kiler, bunlar arasında çok büyük bazı şirketlerin de yer aldığını belirtti. Bu çerçevede Araştırma Komisyonu olarak 15 ayrı konuda soruşturma yapılması talebinde bulunacaklarını söyleyen Kiler, 3 eski Bakan hakkında da Meclis soruşturması isteyeceklerini belirtti.
Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Kiler, ısrarlı sorular üzerine bu Bakanların Tunca Toskay, Zekeriye Temizel ve Sümer Oral olduğunu ifade etti.
Bakanların "Şu miktardaki şeyi şuna verin" diyerek bilerek ya da bilmeyerek bazı kağıtların altına imza attığı, bunlarla da Hazine'nin milyarlarca dolar zarara uğratıldığını açık bir şekilde ortaya çıktığını kaydetti.
Olayın bürokrat ayağının da olduğunu kaydeden Kiler, birçok müsteşar ve Genel Müdürün de bu olaylarda isminin yer aldığının altını çizdi.
Kiler, konuyu araştırırken kendisinin ya da diğer milletvekillerinin tehdit ay da uyarı alıp almadığı yolundaki bir soruya, "Öyle bir şey almadık" karşılığını verdi.
"Birilerine menfaat sağlanmış. Bazı insanlar olmadan bazı şeylerin olması mümkün değil. Biz araştırma komisyonuyuz. Kimseye yüzde yüz suçlu demiyoruz" diyen Kiler, Habir Sınır Kapısı'nda jandarma, gümrük ve polisin de içinde yer aldığı 14 ayrı kuruluşun bulunduğunu, yüzde 75 kaçakçılığın bu kapıdan yapıldığının ortaya çıktığını ifade etti.
Kiler açıklamalarında, bazı kimselerin eroin kaçakçılığını bırakarak, yasal boşluklar buldukları ve dolayısıyla daha karlı olduğu için Akaryakıt kaçakçılığına geçtiğini de ifade etti.