Ak-Al triko ipliği üretimi alanında, Aksu da yünlü kumaş dokuma alanında faaliyet gösteriyordu.
İki şirketin tek bir şirkete dönüştürülme planı ile ilgili bir açıklama yapan Ak-Al Genel Müdürü Cengiz Taş, hem kriz hem de rekabet koşullarına bağlı olarak sektörde kâr marjlarının düştüğünü ve yatırım imkanlarının azaldığını söyledi. Yaşanan sorunların ancak ürün çeşitlemeleri, verimlilik artışları ve maliyet iyileştirmeleri ile aşılabileceğine işaret eden Taş, Ak-Al ile Aksu birleşmesinin bu düşünceyle gerçekleştiğini kaydetti.
Taş, birleşme ile birlikte Ak-Al’ın iplik üretim kapasitesinin daha verimli kullanılacağını, grup içerisinde mükerer üretim parklarında sadeleştirilmeye gidilerek maliyetlerin düşürüleceğini, ayrıca her iki şirketin bünyesinde yer alan ve birleşme nedeniyle tekrar eden satın alma, lojistik, sabit kıymetler ve bilgi teknolojileri gibi maliyet kalemlerinde de tasarruf yapılacağını belirtti.
Akkök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ise Akkök Grubu olarak 2005 yılında yeniden yapılanma stratejisi belirlediklerini kaydederek, "bu kapsamda, enerji, kimya, tekstil, gayrimenkul ve liman işletmeciliği odaklanılan alanlar olarak belirlendi. Özellikle küresel rekabet koşullarından oldukça fazla etkilenen tekstil sektöründe birbiriyle sinerji oluşturacak şirketlerin birleştirilip, maliyetlerin aşağı çekilmesi, verimliliğin artırılması dolayısıyla şirketlere rekabet avantajı kazandırılması hedefleniyor" dedi.
HİSSELER TAVAN OLDU
Akkök Grubu'nun iki şirketi birleştirme kararı borsada da hareket yarattı. Ak-Al Tekstil ve Aksu İplik hisselerinde dün başlayan hareket bugün de aynı hızla devam etti. İlk seans kapanışları itibariyle Aksu İplik yüzde 7.94, Ak-al Tekstil ise yüzde 8.6 prim yaptı.
Son üç seanstaki değer artışı ise Aksu'da yüzde 23.6, Ak-Al'da yüzde 22.9 olarak kaydedildi. Öte yandan alınan bilgiye göre iki şirket arasında yaşanacak birleşme nedeniyle grupta bir istihdam kaybı yaşanmayacak.