2006 yılından itibaren hizmet vermeye başlaması hedeflenen Akkılıç Kütüphanesi’nin oluşumuyla ilgili protokol, Akkılıç Kültür Evi’nde Nilüfer Belediyesi adına Başkan Mustafa Bozbey, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Vakfı adına Başkan Nuri Kolaylı ile Akkılıç Ailesi adına Yılmaz Akkılıç tarafından bugün imzalandı.
Protokol imza töreninde Mustafa Bozbey ve Nuri Kolaylı tarafından eli öpülünce oldukça duygulu anlar yaşayan Yılmaz Akkılıç, büyük bir mutluluk yaşadığını söyledi. Yaklaşık 6 bin kitaptan oluşan kütüphaneyi ve eşsiz değerdeki tarihi belgeleri toplamak için 55 yıl çaba harcadığını ifade eden Akkılıç “Babam bütün ömrünü bu ülkeye adadı. Hem cepheden cepheye koştu, hem de kültüre ve sanata büyük önem verdi. Kültür merakımı tamamen ona borçluyum. Bu merak sonucu doğan birikimi, ailemizin adıyla gelecek nesillere aktarmak istedim” dedi.
Kitap ve belgelerin yanı sıra, Sakaldöken Caddesi’ndeki 2 evini, kira gelirleri ile kütüphane giderlerinin karşılanması için Bursa Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı’na bağışladığını hatırlatan Yılmaz Akkılıç, “Sevgili Nuri Kolaylı, Basın Kültür Sarayı’nın 500 metrekarelik bir bölümünün kütüphane için ayrıldığını söylediğinde büyük mutluluk duymuştum. Daha sonra projeye destek olan Sayın Mustafa Bozbey de, son derece yakın ilgi gösterdi. Bu kütüphanenin oluşumu benim için onur vericidir. Sayın Kolaylı ve Sayın Bozbey’e en içten duygularla teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Yılmaz Akkılıç’a Bursalılar adına teşekkür eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, kurulacak olan Akkılıç Kütüphanesi’nin, Bursa’nın en iyi kütüphanelerinden biri olacağını kaydetti. Kütüphanenin 2006 yılı başında açılacağını söyleyen Başkan Bozbey, “Kültür kenti Nilüfer’e bir adım daha yaklaşmış oluyoruz. 55 yıllık benzersiz birikimin gelecek yüzyıllara taşınacak olması bizleri heyecanlandırıyor. Gelecek nesiller adına Sayın Yılmaz Akkılıç’a teşekkür ediyor, ellerinden öpüyorum” dedi.
Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı ile Bursa Gazeteciler Cemiyeti adına konuşma yapan M. Nuri Kolaylı da, Basın Kültür Sarayı projesinin hazırlandığı 1997 yılında, Akkılıç Kütüphanesi kurulması için hazırlık yapıldığını bildirdi. Yılmaz Akkılıç’ın, maddi değeri ölçülemeyecek kitap ve belgeleri Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı’na bağışladığını söyleyen Kolaylı, “Sayın Akkılıç daha sonra, evlatları olmasına karşın büyük bir fedakârlık daha yaptı ve 2 evini yine vakfımıza bağışladı. Biz de bu bağışlara sahip çıktık ve olanaklarımızın da ötesine geçerek Türkiye’nin en çağdaş kütüphanelerinden birini kurmaya karar verdik” diye konuştu. Sözlerini, “Sayın Akkılıç Başkan, bizler de onun neferleriyiz” diye sürdüren Kolaylı, Akkılıç Kütüphanesi Kuruluş Sözleşmesine imza atmaktan büyük onur duyduğunu ifade etti.
Modern kütüphanecilik verileri dikkate alınarak kurulacak olan Akkılıç Kütüphanesi’nde, resim ve belge tarama ile bilgisayar ortamında veri araştırma olanakları da sağlanacak. Kütüphanenin ilk kitapları ve belge değeri taşıyan dosyalarla eski gazeteler, Akkılıç Kültürevi’nden getirilecek, sonraki kitap alımları yönetim kurulunca belirlenen esaslara göre yapılacak.
Kamuya açık hizmet vermesi planlanan kütüphanenin yönetimi; Nilüfer Belediyesi’nden iki, BGC’den bir, Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı’ndan bir ve Akkılıç Ailesi’nden bir olmak üzere 5 kişilik yönetim kurulu tarafından yürütülecek. Kütüphanenin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Yılmaz Akkılıç yapacak.