Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AKP'DEN, ÖZAL, DEMİREL VE BAYKAL'LI SAVUNMA
AKP DEN, ÖZAL, DEMİREL VE  BAYKAL LI SAVUNMA
 
Anayasa Mahkemesi'ne savunma veren AKP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın iddianamesine karşı, Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in konuşmaları ile CHP lideri Deniz Baykal'ın, "iktidara gelirsen türban'ı ben çözerim sözlerinden alıntı yaptı
 
1.5.2008 - 17:51

AKP i savunmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin RP’nin kapatılmasını, ”laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu” için değil, şiddet çağrıştıran açıklamalar nedeniyle onayladığını kaydetti.

Savunmada, Demirel’in bir söyleşisinin de yer aldığı1987 tarihli “İslam ve Demokrasi” adlı kitap, doğrudan savunmaya ek olarak mahkemeye sunuldu. Kitapta, Başsavcı Yalçınkaya’nın Ak Parti’ye yönelik en ciddi suçlama ifadelerinin Demirel tarafından ifade edildiği kaydedildi.  Demirel’in kitapta yer  ifadeleri şöyle:
Laiklik dinsizlik olarak algılanıyor
"Türkiye laikliği dinsizlik olarak anlamış, yanlış tatbikatlar yapmıştır, din denildiği zaman irtica anlaşılmıştır. Henüz Türkiye'de zihinler bu tartışmayı neticeye bağlamamıştır. Bana göre mesele gayet açıktır. Din ve vicdan hürriyetinin bir rahatsızlık vesilesi sayılması kadar yanlış bir şeyi düşünemiyorum.
Kötülük gelmez
Mütedeyyin insanların, dindar insanların bir toplumda o toplumun rahat ve huzuru için bir teminat olduğu kanaatindeyim. Allah'ı bilen, Kur'an'ı bilen, Peygamberi bilen insanlardan bir kötülük gelmez.
Temel hak ve özgürlükler
Bir demokrasi ülkesinde din ve vicdan hürriyeti, ibadet hürriyeti, eğitim hürriyeti, ayin hürriyeti kişinin temel hak ve hürriyetlerindendir. Bana göre, laiklik bu hürriyete müdahale etmek için değil, bu hürriyeti korumak için konulmuştur.
İslamda ruhban sınıfı yok
Bilhassa devletle dinin münasebetleri Osmanlı idaresinde düzgün yürümüştür. Ama batı Avrupa'da, zaman olmuştur ki kilise devletin hakimi olmak istemiştir. Aslında laiklik biraz da oradan çıkmıştır. Devlet kilisenin tahakkümünden kurtulmaya mecbur olmuştur. Kilise de tahakküm yaparken dini kullanmıştır. İslâmda ruhban sınıfı yok. Allah'la kul arasında kimse yok. Hakim kılınacak olan şeyler, İslâm'ın getirdiği ana kaidelerdir. Kur'an'ın hükümleridir. Sünnet-i se-niyyedir."

AKP  savunmasında 1988 ve 89 yıllarında Özal’ın başında olduğu ANAP’ın üniversitelerde başörtüsü özgürlüğü sağlamak amacıyla üst üste iki yasa çıkardığı kaydedildi. Bu iki yasanın Anayasa Mahkemesi’nce laiklik ilkesine aykırı bulunarak iptal edildiği, bugünkü türban yasağının gerekçesinin de bu iptallere dayandığı hatırlatıldı.


CHP Genel Başkanı Demiz Baykal’ın türbana hoşgörüyle yaklaşan ve “iktidara gelirsem ben çözerim” ifadelerinin de yer aldığı konuşmalara, Ecevit’in, “inançlara saygılı laiklik” başlıklı çok sayıda açıklamasına gönderme yapıldı. Bu örneklerin hiçbirinde bugüne kadar kapatma davası açılmadığına dikkat çekilerek, Ak Parti’nin hedef seçilmek istendiği belirtildi.

DAVA REDDEDİLMELİ

Savunmada AİHM kararlarına göre siyasi partilerin yalnızca Venedik kriterleri diye ifade edilen “şiddet” bağlantısı nedeniyle kapatılabileceği, davanın bu nedenle reddedilmesi istenirken RP davasından örnek verildi. RP’nin Anayasa Mahkemesi’nce “laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu” gerekçesiyle kapatıldığı, ancak AİHM’in kapatmayı odaktan değil, “şiddet” çağrışımından onayladığı belirtildi.

Savunmada, AİHM’nin başta Erbakan’ın “kanlı mı kansız mı olacak” sözleri dışında çok sayıda RP üye ve yöneticisinin “şiddet içeren” konuşmasını tespit ederek RP’nin kapatılmasını Venedik kriterleri gereği onayladığına işaret edildi.

Savunmada siyasi yasağı istenen 71 kişinin içinde şiddet çağrıştırdığı söylenebilecek bir tek örnek olarak geçen dönem Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan’ın “yeşil devrim istiyoruz” açıklaması üzerinde duruldu. Çalışkan’ın parti yöneticisi Nihat Ergün tarafından bizzat medya önünde eleştirildiği de hatırlatılarak, Başsavcı Yalçınkaya’nın tekzip, düzeltme ve açıklamaları iddianamesine koymaması eleştirildi.

Başsavcı Yalçınkaya’nın Siyasi Partiler Yasası uyarınca laiklik karşıtı sözler nedeniyle partiye uyarı görevi göndermesi gerektiği, ancak dava açılana kadar hiçbir uyarı gelmediği belirtildi. Suçlama konusu delillerin parti organları ve büyük kongre tarafından karar haline getirilmediği bu nedenle odak suçlamasının yersiz olduğu ifade edildi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


POLİS ANKARA'DA DA MÜDAHALE ETTİ

KAMER GENÇ'TEN İÇKİ FETVASI

FIRAT: "SENDİKACILIK, KABADAYILIK DEĞİLDİR"
»  BAHÇELİ'NİN SAĞDUYU ÇAĞRISI, ÇATIŞMAYI ÖNLEDİ
»  MECLİS'TE 1 MAYIS GERGİNLİĞİ
»  OLAYLAR ANKARA'YA SIÇRADI
»  1 MAYIS OLAMLARINDA GÖZ ALTI SAYISI ARTTI
»  BURHAN VE İCLAL AYDIN, KIRDI GEÇİRDİ
»  "AKP, YALNIZCA TÜRBAN'A ÖZGÜRLÜK İSTEYEN İKİ YÜZLÜ"
»  ANKARA'DA HÜKÜMETİN İSTEDİĞİ GİBİ 1 MAYIS
»  TAKSİM'DE 1 MAYIS SAVAŞI
»  ÇABALAR SONUÇSUZ KALDI, TÜRK BERBERİN BAŞI KESİLECEK
»  "İSTANBUL'DA DEVLET TERÖRÜ ESTİRİLİYOR"
»  MHP'DEN BAKAN ŞAHİN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
»  ACİL SERVİS'E GAZ BOMBASI
»  BAYKAL, 1 MAYIS OLAYLARINI YAKIN TAKİBE ALDI
»  CHP'Lİ VEKİL, KALP SPAZMI GEÇİRDİ
»  DİSK, TAKSİM'DEN VAZGEÇTİ
»  ÇOK SAYIDA İŞÇİ VE SENDİKACI GÖZ ALTINA ALINDI
»  CÜPPE'Lİ HOCA'DAN ÜCRETLİ SANAL TV
»  PKK'NIN KİMYASAL ALİ'Sİ ÖLDÜRÜLDÜ
»  "BİR KİŞİNİN BURNU KANARSA SORUMLUSU İKTİDARDIR"
»  BAHÇELİ'DEN ÜLKÜ OCAKLARINA NEŞTER
»  "ARINÇ'IN YAPTIKLARINI BİZE MALETMEYİN"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.