THY yönetiminin, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda kendi onayı olmadan ve uçak yolculuğa hazırlanmadan aralarında bazı AKP yöneticilerinin de bulunduğu VIP yolcularının uçağa alınmasına tepki gösterdiği gerekçesiyle Kaptan Pilot Bahadır Altan'ın iş akdine son vermesi şirket çalışanları arasında huzursuzluk yarattı.
THY'de örgütlü Hava-İş sendikasının Uçuş İşletme Temsilcisi olan Altan’ın geçen yıl şirketi grev kapısından döndüren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çok aktif bir rol üstlenmesi nedeniyle iş akdi feshinin de sendika göreviyle ilgili olabileceği endişeleri dile getiriliyor.
"UÇAK HAZIR DEĞİL" DEDİ AKP'Lİ YÖNETİCİLERİ ALMADI
İddialara göre, Altan’ın iş akdinin feshine yol açan olay Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yaşandı. Altan’ın Ankara-İstanbul seferini yapacak olan TK 127 sayılı uçağın kabin ekibinin yemek yemekte olduğu ve uçağın henüz hazır olmadığı gerekçesiyle uçağın kapısına kadar gelen VIP yolcularını kabul etmeyip geri çevirdiği iddia ediliyor.
"PİLOTLAR EYLEM YAPABİLİR"
Adının açıklanmasını istemeyen THY içinden bir kaynak, “Bahadır Kaptan’ın iş akdinin feshedilmesine neden olayla ilgili bir çok soru işareti var. Tam bir inceleme yapıldığını düşünmüyoruz. Dahası Bahadır Kaptan’ın sendika temsilcisi olması da kafaları karıştırıyor. Bu olayın çalışanlar arasında bir huzursuz yarattığı ve tepki doğurduğu doğru. Hatta bu tepkinin eyleme dökülmesi gerektiği görüşünde olanlar da var” dedi.
Altan geçen yılki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürecinde bir yandan pilotların örgütlenmesinde etkili olurken, diğer yandan da THY yönetiminin personel giderlerini artıracak ancak uçucu ekibin daha sağlıklı koşullarda çalışmasıyla uçuş emniyetini güçlendirecek yüksek maliyetli birçok uygulamayı kabul etmesini sağlayan isim olarak görülüyor.
"TOPLU SÖZLEŞMENİN RÖVANŞI" İDDİASI
Altan'ı THY yönetiminin uçuş emniyetiyle ilgili birçok düzenlemeyi kabul etmesinin mimarı olarak gören THY çalışanları, bunun geçen yılki toplu iş sözleşmesi sürecinin bir rövanşı olduğunu düşünüyorlar. Altan’ın aradan geçen bir yılı aşkın sürede çok sayıda soruşturmanın da hedefi olduğu vurgulanıyor.
THY'nin çalışanlarının tepki gösterdiği bir diğer konu da Altan'ın iş akdinin feshedilmesinin, uluslararası havacılık kuralları uyarınca uçağın en yetkilisi olan pilotların otoritesini zedeleyici olarak görülmesi. THY Uçuş Operasyon El Kitabı'nın da 8. sayfasında “Commander veya temsilcisi tarafından onay verilmedikçe yolcu alımı başlayamaz" ifadesi yer alıyor.
THY YALANLIYOR
THY yetkilileri ise, bu iddiaları reddederek, konuyla ilgili iç soruşturmanın tamamlandığını ve Altan’ın iş akdinin feshiyle ilgili kararın da yapılan bu inceleme neticesinde alındığını belirttiler.
PİLOTLARDAN KAPTAN'A DESTEK
Havayolları Pilotları Derneği ise yaptığı açıklamada olayın dört bacaklı bir uçuş görevinin, üçüncü bacak sonucunda 20 dakika gecikmeli olarak varılabilen Esenboğa Havalimanı'nda yaşandığını duyurdu. Açıklamada pilotun, şirket talimatlarına uygun olarak yolcu alımı için onay vermesi gerekliliğine rağmen, onay alınmadan VIP yolcuların uçağa getirilmesiyle geliştiği belirtildi.
ARTAN BASKILAR UÇUŞ GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR
Açıklama şöyle devam etti:
"APU’su arızalı olduğu için havalandırma sistemi yerde çalışmayan uçakta, yolcuların bekletilmelerinin ve mevcut haliyle uçağın yolcu alımına hazır olmadığını değerlendiren Kaptan Pilot Bahadır ALTAN; yolcuların rahatını da düşünerek ve kendilerinden özür dileyerek, nezaket kuralları çerçevesinde kendilerinin tekrar havalandırma imkanları da olan servis aracına alınmalarını sağlamış, uçağın hazır olmasını takiben yolcu alımını başlatmıştır.
Bu olayda; meslektaşımız ve üyemiz Kaptan Pilot Bahadır ALTAN’ın, ne sivil havacılığın genel kurallarını, ne uçuş emniyetini ve ne de şirketinin genel ve bu konuya ilişkin özel kurallarını ihlal ettiğine dair herhangi bir olguya rastlanmamıştır. Bu tür uygulamaların tüm meslektaşlarımız üzerinde baskı, yanlış karar ve uygulama temayülü oluşturacağı ve bu baskıların giderek uçuş emniyetini olumsuz etkileyeceği kaygısını taşımaktayız."