Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2833
EURO
37,5031
IMKB
8.920,000
ALTIN
2.922,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AKP'Lİ FIRAT'IN DOKUNULMAZLIK YORUMU
AKP Lİ FIRAT IN DOKUNULMAZLIK YORUMU
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin devlete yönelik suçlarla ilgili milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin teklifini değerlendirirken, "TBMM hiçbir zaman bir lincin vasıtası olamaz. hukuk devletinde de böyle bir şey yoktur" dedi.
 
14.11.2007 - 14:10
      Fırat, AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, yeni anayasa çalışmalarını da değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
      AK Parti olarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokratik, sosyal bir hukuk devletini önceleyen, özgürlükleri çağdaş demokratik ülkelerdeki seviyeye çıkaran yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu seçim döneminde ifade ettiklerini anımsatan Fırat, bunu hayata geçirmek için parti olarak bir çalışma içine girdiklerini, bu konuda tenkitler de aldıklarını ifade etti. Fırat, şöyle konuştu:
      "Bunu tenkit edenlerin büyük bir kısmının, geçmişine baktığınız zaman 1982 askeri darbesinden sonra hayata geçen 82 Anayasası’yla Türkiye’nin
      idare edilemeyeceğini, hatta bir yerde Türkiye’nin modern dış dünyada en büyük yüklerden birisi olduğunu söyleyen kişilerden oluştuğunu görüyoruz. Bundan dolayıdır ki 1982 Anayasası yapıldığı gün Türkiye Barolar Birliği bir komisyon kurmuş, bu Anayasa’nın ne kadar anti-demokratik olduğunu, disiplini, devleti öne alan ama kişiyi yok sayan bir anayasa olduğunu deklare edip, Türkiye’ye bir rapor halinde sunmuşlardır. Demek ki, bu tartışma 82 Anayasası’nın doğduğu gün başlamıştır. Aynı Barolar Birliği, 2001 yılında da bir anayasa çalışması yapmıştır. Bunu sadece Barolar Birliği değil, TÜSİAD, TOBB, hatta pek çok siyasi parti de tasarılarını ortaya koymuşlardır. Ancak ne zaman AK Parti bunun öncülüğüne soyunmuştur, bir çok kesimden AK Parti’ye büyük bir saldırı başlatılmıştır. Anayasa’nın ilk 3 maddesinin değiştirilemeyeceğini söyleyenlerden, anayasanın değiştirilmesi için mutlak suretle bir kurucu meclisin, hatta daha açık bir tabirle bir darbenin olması gerektiğini söyleyen insanlar, kurumlar dahi ortaya çıkmıştır. Ancak biz bunların hiçbirine kulak asmadık, biz yolumuza devam ettik ve anayasa çalışmamızın AK Parti anayasası olmayacağını, Türk toplumunun mutabakatıyla ortaya çıkacak olan bir çalışmanın içerisinde olduğumuzu söyledik. Bir acelenin içinde olmadığımızı, bunun tartışılacağını söyledik. Bu kez bize ait olmayan bir anayasada, maalesef bir iki madde üzerinde tartışma yaratıldı. Sanki bu anayasa, sadece türbanı içeriyor, sadece okuldaki din eğitimini içeriyormuş gibi iki madde üstünde yoğunlaşan bir tartışmayla gündeme geldi."
     
     YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI
      Fırat, aslında bu tartışmalardan mutlu olduklarını ifade ederek, bireylerin ve kurumların ilk kez 1982 Anayasası’nı ciddi olarak tartışmaya başladığını belirtti.
      AK Parti’nin anayasa önerisini "Atatürk’ten ve Atatürk milliyetçiliğinden arındırma" iddiasında bulunanların TBMM’deki milletvekili yemininden Atatürk milliyetçiliğini çıkarma çabalarını da gördüklerini anlatan Fırat, "Ben bunlara saygı duyuyorum ama toplumun bu insanlara saygı duyabilmesi için medyaya çıkıp söylemiş olduklarıyla birileri adına yapmış oldukları çalışmalarında paralellik olmasını bu toplumun isteyeceğini unutmamaları gerekmektedir" diye konuştu.
      AK Parti’nin yeni anayasa çalışmasının devam ettiğini ifade eden Fırat, şöyle devam etti:
      "Hiçbir şekilde sekteye uğratılmamıştır, rafa kaldırılmamıştır. Çok ciddi şekilde üstünde çalışıyoruz. Gözümüz kulağımız açık, toplumu dinliyoruz, toplumun çeşitli kesimlerinden gelen bizim tarafımızdan da kabul gören teklifleri de biz kendi anayasa taslağımıza işlemekten mutlu oluyoruz. Tahmin ediyorum, yakın bir süreç içerisinde TOBB’un, Türk-İş’in ve diğer sivil toplum kuruluşlarının üstünde çalıştıkları anayasa önerilerini de görüp, onlardan da istifade edeceğimiz kanısındayım. Ancak son noktaya gelmiş bulunmaktayız, ümit ediyorum ki kısa bir süre sonra bunu deklare edeceğiz. Bugün artık bizim teklifimiz olmaktan çıkıp toplumun teklifi olma durumuna girecektir. Çünkü o teklif asgari özgürlükleri belirlemektedir, o teklif asgari demokrasi gerekliliklerini belirlemektedir, o teklif asgari sosyal hukuk devletinin gereklerini belirlemektedir... Ama, bunları azaltan Türk toplumunun özgürlüklere çok fazla layık olmadığını daha o seviyelere gelmediğini iddia edenler, Türkiye’nin demokrasiyle idare edilemeyeceğini söyleyenler, Türkiye’nin bir hukuk devleti değil, kanun devleti olmasının yeterli olduğunu söyleyenler bizim bu tasarımız üzerinde herhangi bir teklifte bulunamazlar. Onlar kendi tekliflerini hazırlamakta özgürler."
     
     SORULAR
      Fırat, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, devlete yönelik suçlarla ilgili milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin yaptığı teklifi nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
      "Hukuk devleti, kuralları olan bir devlettir. Taleplere göre hareket etme imkanı mümkün değildir. Dokunulmazlıklarla ilgili savcıların bu konularla ilgili hazırlamış oldukları iddianameler ve bunlarla ilgili deliller, TBMM’nin önüne gelir, eğer hakikaten orada ciddi bir suç unsuru görülürse, prosedüre göre TBMM bu dokunulmazlığı kaldırır.
      Ama TBMM hiçbir zaman bir lincin vasıtası olamaz. Hukuk devletinde de böyle bir şey yoktur. Dolayısıyla peşin olarak ’şunların dosyaları gelirse kaldıralım’, ’şunların dosyası gelirse bekletelim’ diye bir niyette de olabilmemiz mümkün değil. Bu hukuk devletinin temel ilkeleriyle çatışmaktadır." Fırat, bir gazetecinin, "Kuzey Irak’tan beş siyasi parti temsilcisi Türkiye’ye geldi. Bunların AK Parti ile görüşme talebi oldu mu?" sorusunu yanıtlarken, kendilerine bir talep ulaşmadığını bildirdi. Eğer böyle bir talep gelir ve uygun görürlerse görüşebileceklerini belirten Fırat, "Ama, bildiğim kadarıyla onlar daha önce de Türkiye’ye sık sık geliyorlar. Ama çok etkin olan siyasi partiler olduğu kanısında değilim" dedi.
     
     DEMİRTAŞ’IN SÖZLERİNE YANIT
      Bir gazetecinin, "DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş’ın terör zirvesi değil, demokrasi zirvesi oluşturalım önerisinde bulundu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Fırat, şu karşılığı verdi:
      "DTP Genel Başkanının eğer bu konuda gücü yetiyorsa silahlar konuşulurken demokrasi konuşulmaz. Kayıtsız şartsız terörist dediğimiz kişilerin silahlarını bırakması gerekir, ancak ondan sonra konuşabilmek mümkün olabilir veya düşünülebilinir ama silahlar eldeyken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin toprak bütünlüğüne, milli bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehdit varken ve her gün Türkiye şehitler verirken, demokrasiden bahsedebilmek biraz aldatmacaymış gibi geliyor bana."
     
     ANAYASA’NIN 6. MADDESİNDEKİ HÜKÜM
      Bir gazetecinin, "yeni anayasa çalışmasında başörtüsü sorununu bitirecek bir madde olup olmadığı" şeklindeki sorusunu yanıtlarken Fırat, anayasanın içinde aslında "başörtüsü ile ilgili bir maddenin olmadığını" kaydetti. Fırat, şöyle konuştu:
      "Başörtüsü bir hak değil. Türkiye’de yanlış olarak ortaya sunulan şeylerden birisi inanç özgürlüğünün bir sonucu. İnanç özgürlüğünün kullanılması nedeniyle bir insanın hakkı. Enteresan olan da tabii başörtüsüyle ilgili Türkiye Cumhuriyeti yasalarında, Anayasa da dahil olmak üzere herhangi bir yasaklama yok. O zaman Türkiye’de eksik olan başka bir şey var. Ona bakmak lazım. Türkiye’de sistemin tam demokratikleşmediğini, tam bir hukuk devleti, olgun bir hukuk devlet oluşmadığı ve kişi özgürlüklerine karşı büyük bir saygının oluşmadığı sonucu çıkıyor, ortaya. Aslolan bu mantaliteyi yerleştirebilmektir. Ama tabii ki tartışmalar bunun üstünde yapılmıştır. Ben her zaman söylüyorum. Tartışma başörtüsüyle ilgili değildir, problem de başörtüsü değildir aslında.
      Aslında birileri genç kızlarımızın, kadınlarımızın başında olan örtüyü aldılar, kendi yüzlerine örttüler. Çünkü kendi yüzlerinin görünmesini istemediler, asıl fikirlerinin görünmesini istemediler. Aslında tartışma konusu olan şey, yalnız 82 Anayasası’nda değil, asıl temel sorun başından beri 82 Anayasası’nda 6. madde olarak yer alan hükümdür.
      Egemenliğin kime ait olduğu ve bu egemenliğin kimin eliyle kullanılacağı tartışmasıdır. Kavga bunun üstünedir, öbürleri teferruattır. Sadece kendilerini saklamak, kendi fikirlerini perdelemek için kullanılan bir şeydir. Aslında halk tarafından seçilmeyen, halka hesap vermek mecburiyetinde olmayan, ama halka ait egemenliği şu veya bu şekliyle kullananların modern anayasalarda böyle bir yetkilerinin olmaması ve gelecek olan anayasada da bu yetkilerinin yer almamasıdır. Kavga bunun üstünedir.
     
     "CUMHURİYETÇİ MİSİN, DEMOKRAT MISIN?"
      Bir süre sonra aslında asıl tartışma konusunun bu olduğu görülecektir.
      Tartışma egemenliğin kime ait olduğu ve kimin tarafından kullanılacağı meselesidir. Yani diğer bir tabirle, ’cumhuriyetçi misiniz, değil misiniz?’ Çünkü egemenliğin kaynağı bu. Cumhuriyetin tarifi egemenliğin nereden kaynaklandığı meselesidir. Eğer siz ’halktan, milletten kaynaklanıyor’ diye cevap veriyorsanız, sizin tarif ettiğiniz rejimin adı cumhuriyettir. Yok, ’bürokrasiden, belli bir aileden, sülaleden gelir’ diyorsanız, onun adı monarşidir, otokrasidir. Egemenliği kim kullanacak sorusunun cevabı da halka hesap verecekler kullanacaksa, demokrasidir. ’Halktan vekalet almayanlar da kullanacak’ derseniz, onun adı demokrasi değildir. Dolayısıyla cevaplanması gereken iki soru var.
      Cumhuriyetçi misin, demokrat mısın? Kavga bunun üstünedir." Fırat, bir başka soruyu yanıtlarken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın "açılım" şeklinde sunduğu önerileri kendilerinin aslında 5 yıldır söylediğini kaydetti. Baykal’ın bir söylediğinin diğerini tutmadığını savunan Fırat, kendilerinin güvenlik tedbirlerini aldıklarını, her türlü çabayı gösterdiklerini söyledi. Fırat, "Bunun yanında Kürt kökenli vatandaşlarımızın bu ülkeye aidiyetini pekiştirecek, onun bireysel haklarını güçlendirecek her türlü teşebbüsü de yapıyoruz ve bunu da hayata geçiriyoruz. Bunun için Sayın Baykal’a ’günaydın’ demekten başka yapacak bir şeyimiz yoktur. Onun için onun bize bir katkısının olabileceğini zannetmiyorum. Yaptığımızı, söylemeye başlamıştır, ama o da bir gün sürdü maalesef" diye konuştu.
     


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BENİM İÇİN İKİ AYAKLI DÖRT AYAKLI FARK ETMEZ

İŞTE O BELEDİYE BAŞKANI'NIN ÇEKTİĞİ AŞK MESAJLARI

MECLİS'TEKİ TARİHİ BULUŞMADA TOPTAN İMZASI
»  "KUZEY IRAK, PKK YUVASI OLMAKTAN ÇIKACAK"
»  MHP'DEN DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ
»  TALABANİ VE POLAT ALEMDAR'IN TARİKAT KARDEŞLİĞİ
»  NİL DEMİKKAZIK'TA TAM BİR PKK'LI ÇIKTI
»  NİL DEMİKKAZIK'TA TAM BİR PKK'LI ÇIKTI
»  AKP'DEN BAYKAL'A, 'GÜNAYDIN'
»  AKP'DEN DTP'YE DÖNÜŞÜN ÖYKÜSÜ
»  ÇİN'DE 18 MİLYON KIZ EKSİK
»  AKP'Yİ HÜKÜMET OLARAK KİMSENİN TAKMADIĞININ İTİRAFI
»  NİÇİN TERÖR ÖRGÜTÜ DEMEYE DİLLERİ VARMIYOR
»  DEVLET DAĞDAKİ TERÖRİSTE 16 YILDIR MAAŞ VERMİŞ
»  MHP'Yİ ŞAŞKINA ÇEVİREN ANKET
»  OVAL OFİS'TE TEKSAS-KASIMPAŞA DİYALOĞU
»  VEKİLLERİN GİZLİ NUMARA KABUSU
»  TÜRBEDE TÜNEL KAZIP DEFİNE ARAYAN 8 KİŞİ YAKALANDI
»  BARZANİ'NİN BALONU PATLADI
»  84 MİLYON KAYITLI CEP TELEFONU VAR
»  ERDOĞAN:"SINIR ÖTESİ YAKIN"
»  MEHMETÇİK HAVADAN KARADAN VURUYOR
»  "FİLİSTİN DEVLETİNİN, BAŞKENTİ DOĞU KUDÜS'TÜR"
»  TBMM'DE BUGÜNE KADAR KAÇ I DEVLET ADAMI KONUŞTU?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.