AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "İMF’nin parasına ihtiyacımız yok, önerilerine ihtiyacımız yok. İçerde ve dışarda herkes ‘İMF’ye gidin’ diyor. Onun için gidiyoruz. İMF’ye yönetim olarak da, para olarak da ihtiyacımız yok. İMF’ye psikolojik olarak gidiyoruz” dedi. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yaşanan ekonomik krize karşı, “Hükümet önlem almadı” eleştirilerine, “Yangın kapıya dayandığında alınacak tedbirlerin bir anlamı yok. Biz eğer zamanında tedbir almasaydık, bu gün krizden en az etkilenen ülke olmazdık. Hükümetimiz krize karşı önlemlerini Mart-Nisan aylarında aldı, yeni tedbirleri de Ocak 2009’da alacak” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda, 2009 Mali Yılı Bütçesinin , 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın son görüşmeleri üzerine AKP Grubu adına söz alan Canikli, dünyada yaşanan ekonomik krizin nedenlerini anlattı, krizin çıkış yerinin ABD olduğunu söyledi. Dünya ekonomik kriz depreminin merkez üssünün, finans sektörü olduğunu söyleyen Canikli, “Kriz doğrudan finans sektöründen başladı, reel sektörden başlamadı” dedi.
-KRİZ ABD ÇIKIŞLIDIR-
Ekonomik krizin çıkış yerinin ABD olduğunu kaydeden Canikli, başta ABD olmak üzere Kanada ve pek çok Avrupa ülkelerinde bankaların battığını belirterek, Türkiye’de banka batmadığının altını çizdi. Canikli, ekonomik krizin Türkiye’yi çok büyük ölçüde etkilemediğini dile getirerek, Hükümetin krize karşı önlem almadığına yönelik yapılan eleştirilere de tepki gösterdi.
Ülkelerin ve özellikle Japonya ve Rusya’nın bankaları için kaynak aktardığını ifade eden Canikli, Türkiye’deki bankalar için böyle bir kaynak aktarımına ise ihtiyaç olmadığını söyledi.
Muhalefetin, hükümeti eleştirmek yerine, takdir etmesi gerektiğini savunan Canikli, “Pek çok ülkede bankacılık sistemi tarumar olurken, bankalara kaynak aktarımları yapılırken, bankalar kapatılırken, Türkiye’de böyle bir sıkıntı yaşanmıyor. Bunun için bankalar için bir önlem paketine de gerek yok. Onun için muhalefet partilerinin önce dünya ülkelerine bakıp, sonra Türkiye’ye bakmaları gerekir. Eleştiriler yerine Hükümete teşşekkür etmeleri gerekir” diye konuştu.
-"OCAK 2009’DA YENİ TEDBİRLER ALINACAK"-
“Hükümet ekonomik krize karşı önlem almadı” eleştirilerine de yanıt veren Canikli, “yangın kapıya dayandığında alınacak tedbirlerin bir anlamı yok. Biz eğer zamanında tedbir almasaydık, bu gün krizden en az etkilenen ülke olmazdık” dedi. Hükümetin krize karşı Mart-Nisan aylarında tedbir aldığını söyleyen Canikli, “Tedbir zamanın da alındı zaten. Eğer tedbirler alınmasıydı bu kriz ok daha ağır hissedilecekti” dedi. Canikli Ocak 2009’da yeni ekonomik tedbirlerin alınacağını da bildirdi.
-"İMF’YLE İLİŞKİMİZ MADDİ DEĞİL, PSİKOLOJİK"-
Canikli, İMF ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, bugüne kadar Türkiye’nin İMF’nin ayağına 17 kez gittiğini belirtti. Canikli, “Hem de can halviyle gidildi. Neden? Çünkü döviz dar boğazına girildi, döviz ihtiyacını karşılamak ve İMF’nin bütün şartlarını kabul etmek amacıyla gidildi. Petrol giderlerini alamıyorsanız, böyle bir gidiş tıpış tıpış bir gidiştir. 17 kez tıpış tıpış gidildi” dedi.
Canikli, AKP Hükümeti'nin İMF ile masaya oturma gerekçelerini ise şöyle sıraladı:
“Bizim ödemeler dengemizde bir sıkıntı yok. Acil paraya ihtiyacımız var onun için mi gidiyoruz hayır. Bankalarımız battı onun için mi gidiyoruz hayır. Niye gidiyoruz; başta ana muhalefet partisinin lideri, “Geç kalıyorsunuz, bundan sonra ekonomide sıkıntı çıkarsa sorumlusu siz olursunuz’ diyor. İMF’nin parasına ihtiyacımız yok, önerilerine ihtiyacımız yok. İçerde ve dışarda herkes ‘İMF’ye gidin’ diyor. İMF’ye yönetim olarak da, para olarak da ihtiyacımız yok. İMF’ye psikolojik olarak gidiyoruz. Can halviyle gider bir an önce parayı alırdık.”
ANKA