Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AKP, MHP'Yİ YARI YOLDA BIRAKTI
AKP, MHP Yİ YARI YOLDA BIRAKTI
 
AKP milletvekili Bekir Bozdağ: Düzenleme için Ek 17. Madde'ye ihtiyaç yok.
 
25.2.2008 - 17:55
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, başörtüsünü üniversitelerde serbestisini düzenleyen anayasa değişikliğinin YÖK Kanunu’nun Ek 17. maddesi olmadan da uygulanabileceğini savundu.

Bozdağ, “Anayasa değişiklikleri doğrudan uygulanabile kabiliyetine sahiptir. YÖK kanunu’nun Ek 17. maddesindeki düzenleme ise kamuoyunun endişe ve kaygılarını gidermeye yönelik bir düzenlemedir. Farklı algılama ve uygulamaları ortadan kaldırmak amacıyla bizim yaptığımız bir düzenlemedir. Bu yasağın devamından yana olanların daha önce yaptığı açıklamalardan hareket ederek hazırlanan bir formülasyondu” dedi.

AKP'li Bozdağ, Meclis’te gazetecilerle düzenlediği haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bozdağ, başörtüsünün üniversitelerde serbestisini düzenleyene Anayasa değişikliği ile ilgili soruları da yanıtladı.

Bozdağ, Anayasa değişikliği sürecinin tamamlanmasının ardından, CHP’nin Anayasa Mahkemesi başvurusunun sonucuna göre YÖK Kanunu’nun Ek 17. maddesiyle ilgili çalışmalarına yeniden devam edeceklerini söyledi.
“MHP’yle beraber alacağımız kararlar doğrultusunda müzakerelere yeniden devam edeceğiz” diyen Bozdağ, Anayasa değişikliklerinin, Anayasa Mahkemesi tarafından şekil yönünden denetime tabii olduğunu ifade etti. Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi anayasa değişiklikleri konusunda acele işlerden olarak değerlendirerek öncelikli karara bağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

“YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın, anayasa değişikliği konusunda rektörle gönderdiği genelgenin” sorulması üzerine ise Bozdağ, Anayasa’nın 10 ve 42. maddelerinde yapılan değişikliği çok açık olduğunu ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti:

“Yasa yüksek öğrenim hakkını kısıtlayan yasağı, kanunda açıkça yazılı olmasını öngörüyor anayasa. Kanunda tevile ihtiyaç bırakmaksızın, yoruma değerlendirmeye ihtiyaç bırakmaksızın, açıkça yazılı olmasını anayasa hükmü haline getiriyor. Bunun dışındaki yasakla ilgili bir düzenleme varsa bunun da ancak, kanunla yapılabileceğini getiriyor. Bu konuda uygulama yapılamayacağı hükmü amirdir.”

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ EK 17 OLMADAN DA UYGULANABİLİR-

YÖK Kanunu’nun Ek 17. maddesi ile düzenlemenin olmayışının, anayasa değişikliğinin uygulanmasına engel olmayacağı görüşünü savunan Bekir Bozdağ, “Anayasa’da yapılan değişiklik uygulanma kabiliyeti olan bir değişikliktir. Anayasa değişikliği doğrudan doğruya uygulanabilir kabiliyettedir” dedi.
YÖK Kanunu’nun Ek 17. maddesinin uygulamanın sınırlarını belirlediği amacını taşıdığını ifade eden Bozdağ konuşmasına şöyle devam etti:

“Ek 17’de yapılacak şey hürriyetin sınırıdır. Dolayısıyla orada bir sınırlama yapılırsa uygulayıcılar o sınırlamalara uyar. Ek 17’de herhangi bir sınırlama yapılmadığı takdirde mevzuattaki sınırlamalar çerçevesinde uygulanabilir. Örneğin Terörle Mücadele Kanunun 7. maddesi ‘Bazı kıyafetlerin giyilmeyeceği’ hükmü var ve bu kıyafetleri giymenin suç olduğu belirtiliyor.”

Anayasa değişikliğinin bundan sonraki sürecinde yasama, yargı ve yürütme organında idare organında, diğer kuruluşları ve kişileri de bağlayan temel bir hukuk kuralı olduğuna dikkat çeken Bozdağ, “Bunlara uymak anayasal düzen içersinde görev yapan herkesin vazifesidir” diye konuştu.

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE HERKESİN RİAYET ETMESİ GEREKİR-

Bir başka soruya ise Bozdağ, “Bu anayasa değişikliği yapılmadan önce başı örtülü veya kıyafetleri nedeniyle öğrencilerin üniversitelere alınması hukuka aykırı bir davranış olarak değerlendiriliyor, alınmaması ise hukuka uygun olarak değerlendiriliyor. Anayasada yapılan değişiklikten sonra hukuka uygun davranış bu konudaki serbestliğin olması ve bu serbestliğe herkesin riayet etmesidir. Bunun dışındaki davranış hukuka, anayasaya aykırı olur” değerlendirmesinde bulundu.
Anayasa değişikliğinin uygulanması için Ek 17’ye ihtiyaç olmadığı sözlerini tekrarlayan Bozdağ, bu değişikliği kamuoyunun endişelerini gidermek için hazırladıklarını ifade etti.

İki parti arasında imzalanan protokole göre Anayasa değişikliğinin ardından 'çene altı' formülü için Ek 17. Madde'de değişiklik yapılacaktı.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"YASİN HAYAL'DEN HERKES KORKAR"

DİYARBAKIR'DA PROVAKASYON

ZAP’IN ANA MERKEZİNE 2 KİLOMETRE KALDI
»  3 ŞEHİDİMİZİ KOCATEPE'DEN ON BİNLER UĞURLADI
»  YÖK BAŞKANI YASAKÇILARA SERT ÇIKTI
»  ASKER IRAK'TAN NE ZAMAN DÖNECEK?
»  CANLI YAYINDA ŞEHİT TARTIŞMASI
»  MİLLETVEKİLİNE ZAM GİRİŞİMİ DURDURULDU
»  BÜYÜKELÇİLİKLERDE ATAMALAR TAMAM
»  FLAŞ..FLAŞ.. GÜL, TANZANYA'YA GİTMEKTEN VAZGEÇTİ
»  GENELKURMAY'DA SICAK SAATLER
»  OPERASYONDAN İLK GÖRÜNTÜLER
»  GÜL, GENELKURMAY KARARGAHINDA
»  FLAŞ..FLAŞ..9 REKTÖR'DEN YÖK BAŞKANINA KARŞI BİLDİRİ
»  ORGENERAL BAŞBUĞ CEPHEDE
»  YOU TUBE'YE BİR SES KAYDI BOMBASI DAHA
»  BAHÇEŞEHİR, AKP'NİN KALESİNE BAĞLANIYOR
»  AMERİKALI BAKAN NE DEMEK İSTEDİ?
»  "BANA BİR ŞEY OLURSA ANKARA'YA GÖMÜN"
»  REKTÖRLERE TÜRBAN EMRİ
»  İMAM NİKAHLISEVGİLİYE 2 DEĞİL, 5 DAİRE ALMIŞ
»  İBO BU SEFERDE AKP'Lİ OLDU
»  ERDOĞAN, OPERASYONU DEĞERLENDİRDİ
»  KUZEY IRAK'A GİREN BİRLİK GERİ DÖNDÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.