Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,0015
EURO
37,1148
IMKB
9.846,000
ALTIN
3.370,960
 
Hava Durumu ANKARA
-3 / 2 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AKP TABANI, ARTIK AB HEVESLİSİ DEĞİL
AKP TABANI, ARTIK AB HEVESLİSİ DEĞİL
 
AKP’nin tabanının önemli bir bölümünün artık AB üyeliği konusunda hevesli olmadığı öne sürüldü.
 
9.8.2008 - 04:05

Etkin Mısırlı dergi Al Ahram, bu yöndeki görüşlerin, AKP’nin en etkili entelektüellerinin bazılarınca yansıtıldığını da öne sürerek, örnek olarak Başbakan Dış Politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu ve AKP’ye yakın Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Başkanı İbrahim Kalın’ı gösterdi. Dergi, Davutoğlu ve Kalın için, “Bu iki kişi, Türkiye’nin büyük ekonomik olanaklarının, AB üyeliğine bağlanması için haklı bir neden olmadığına, ilerleme ve refaha olan özleme, Arap ve Müslüman ülkeleri ile ve diğer bölgeler veya ekonomik bloklar ile ilişkileri geliştirmek gibi başka kanalların aracılığıyla daha iyi hizmet edilebileceğine inanıyor" diye yazdı.
Mısır’da yayınlanan Al Ahram haftalık dergisi, Galal Nasser imzası ile yayınladığı yorumda, AKP hükümetinin şimdiye kadar meydan okumaları iyi bir biçimde ele aldığını belirterek, “AKP yönetimininde Türklerin, siyasi tarihlerinde ilk defa demokrasi altında istikrarı yaşadığı"nı öne sürdü.
AKP’nin, “başarıyla geçtiği birçok demokrasi sınavına rağmen iftira atanların hala bir İslamcı gündemi"nin olduğu konusunda ısrar ettiklerini kaydeden dergi, AKP’nin gözlemesi gereken iki faktörün, “İslami partiyi Kemalist laik mirasına tehdit olarak gören" askerler ile "AB" olduğunu ifade etti.
Dergi, Türk ordusu için “Laiklik ve Kemalist mirasın koruyucusu olabilir ancak bu, onu demokrasi koruyucusu hale getirmezö diye yazdıktan sonra, “Türkiye’nin AB’ye katılma arzusunun, partinin demokrasiye olan bağlılığını izah etmek için yeterli olmadığı" yorumunu da yaptı.
AKP için “Esasen destek tabanının önemli bir bölümü artık AB’ye katılmak konusunda hevesli değil" savına da yer veren dergi, bu görüşlerin partinin en etkili entelektüellerinin bazılarınca yansıtıldığını öne sürdü. Örnek olarak Başbakan Dış Politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu ve AKP’ye yakın Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Başkanı İbrahim Kalın’ı gösterdi. Dergi şu görüşleri dile getirdi:
“Bu iki kişi, Türkiye’nin büyük ekonomik olanaklarının, AB üyeliğine bağlanması için haklı bir neden olmadığına ve ilerleme ve refaha olan özleme, Arap ve Müslüman ülkeleri ile diğer bölgeler veya ekonomik bloklar ile ilişkileri geliştirmek gibi başka kanalların aracılığıyla daha iyi hizmet edilebileceğine inanıyor."

TÜRKİYE’DEKİ İSLAMİ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ

Al Ahram, bu tavırların, AKP’nin demokratik ilkelere uymaya, sadece AB üyeliği kriterlerini karşılamak amacıyla ilgi duyduğu argümanını zayıflattığını belirterek şu yorumu yaptı:
“Bu nedenle Türk ordusu ve AB, AKP’nin demokrasiye ilişkin tutumunu etkiliyorsa da, diğer bazı etkenler de olmalı sonucuna varmak mantıklı görünüyor. Bunlardan biri Türkiye’de İslami düşüncenin evrimidir. Pek uzak olmayan bir dönemde AKP’nin selefi, Necmettin Erbakan’ın liderliğindeki Refah Partisi, demokrasiyi Batı’dan ithal ürünü ve bu nedenle İslami topluma yabancı olarak görüyordu. AKP ise, demokrasinin, Türk ve İslam mirasında güçlü kökleri olan, evrensel, insani ve siyasi itikat olduğu inancını paylaşan entelektüel çevrelerin güçlü etkisi altında."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SAAKAŞVİLİ, ABD'Yİ YARDIMA ÇAĞIRDI

RUS'LAR,GÜNEYOSETYA'YI YERLE BİR ETTİ

RUS ORDUSU GÜNEY OSETYA'YA GİRDİ
»  TOYOTA'DAN İŞÇİ ÇIKARMA KARARI
»  PUTİN, BUSH'U ÖPERKEN,RUSYA GÜRCİSTAN'I BOMBALADI
»  KAFKASLARDA SAVAŞ, RUSYA GÜRCİSTAN'I BOMBALIYOR
»  İSRAİL, İRAN'I VURMAK İÇİN HAZIRLIKLARI TAMAMLADI
»  OTOPSİ'DE ÖLÜ HORTLADI
»  ELEKTİRİK FATURASINA ÇÖZÜM, ELEKTRİK UÇURTMASI
»  MALEZYA'DA YEREL "HİZMETÇİ SEFERBERLİĞİ"
»  CERN DENEYİ EYLÜL'DE GERÇEKLEŞECEK
»  GÜMÜŞ DİZİSİ SUUDİARABİSTAN'DA TİŞORT TOPLATTI
»  KUZEY KUTBU İÇİN YENİ HARİTA
»  DİJİTAL FOTOĞDAFÇILIKTA ÇIĞIR AÇILIYOR
»  YAHUDİLERİ NAZİLERDEN KURTARAN TÜRKLER ARANIYOR
»  İRAN TAŞLANARAK ÖLDÜRMEYİ KALDIRIYOR
»  KOLTUĞUNDAN KALKARSA AZLEDİLECEK
»  "AKP KIRMIZI KART SINIRINA DAYANDI"
»  VİRÜSLERDE BİRBİRİNİ HASTA EDİYOR
»  AHMEDİNEJAD'IN ANITKABİR SAYGISIZLIĞI DIŞ BASINDA
»  POLİSİ ISIRAN GENCE İKİ YIL
»  111 YAŞINDA ANCA BABA OLACAK
»  ABD, İRAN KONUSUNDA SON SÖZÜ SÖYLEDİ
»  BUSH'A SUİKAST PLANI YAPAN LİSELİ YAKALANDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.