AKP'nin yayın organlarından biri haline gelen Akşam gazetesi, Sarıgül'ün CHP'den ihracına neden olan dosyaları manşetten hatırlattı. 'CHP'ye nasıl dönecek' başlığıyla hazırlanan haberle aslında Sarıgül'e ilk sinyal verilmiş oldu.
İşte o haber:
CHP’nin adayları içinde adı geçen Sarıgül’ün 9 yıl önce partiden ihraç edilme sebepleri: Belgeli rüşvet çarkı oluşturdu. Kaçak inşaat yapımına göz yumdu. İnşaat mafyasıyla işbirliği yaptı. İnşaat sahiplerine olağanüstü rantlar temin etti.
Büyükşehir belediye başkanlığı adaylığı çerçevesinde CHP’nin ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeminde yer alan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül bundan 9 yıl önce başka bir şekilde partinin gündemine oturmuştu.
‘ALEV TOPU’YLA İMTİHAN
2004 Mart’ındaki yerel seçim sürecinde dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, “Çok dinamik, alev topu gibi, kabına sığmayan, pırıl pırıl, çok sevilen bir belediye başkanı” diyerek partiye getirdiği Sarıgül, seçim sonrasında önce muhalefet saflarına geçmiş, ardından yurt gezilerine başlamış ve son aşamada Baykal’a rakip çıkınca daha o yıl bitmeden ihraç istemiyle disipline gönderilmişti. İhraç sürecinde MYK Üyesi Mehmet Ali Özpolat, PM Üyesi İsmet Atalay ve İstanbul Milletvekili Sırrı Özbek’in hazırladığı 57 sayfalık raporda Sarıgül’e yönelik birbirinden çarpıcı iddialara yer verilmiş ve bu çerçevede hem Sarıgül’ün hem de Belediye Meclis Üyesi Bayram Özata’nın partiden ihraç edilmesi yönündeki istem MYK’ya sunulmuştu. MYK’nın rüşvet gerekçesiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na gönderdiği Sarıgül kuruldaki oylamada ihraç edilemeyince Baykal “YDK üyelerine de rüşvet verdi” gerekçesiyle olağanüstü kurultaya gitmiş, ihraç ancak kurultaydan sonra yenilenmiş YDK tarafından gerçekleştirilebilmişti.
40 BİNADA YOLSUZLUK ÇIKTI
Raporun “değerlendirme” ve “sonuç” bölümleri ile ayrıca yayımlanan “rüşvet belgeleri” kitapcığında ise toplam 40 binada imar yolsuzluğu yapıldığı tespitine yer verilerek birbirinden çarpıcı iddialar işte şöyle sıralanıyor:
RÜŞVET ÇARKI
Rüşvet var mı? Var. Nerede? Şişli Belediyesi’nde. Belgesi var mı? Somut olarak rüşveti kanıtlayan dört belge var. Hem de yok denilen yapı kullanma izin belgesiyle birlikte rüşvetin belgelerinin tamamı bulundu. Örneğin, belgelerin birinde kaçak 7 kata ruhsat için 300 bin dolar alındığı yazıyor. Kim kimden almış? Şişli Belediyesi Başkan Vekili Rauf Akçay iş sahibinin yakını Çetin Uğurlu’dan almış. 300 bin dolar ne için alınmış? Yedi kat kaçak yapının ruhsatını imzalamak için. Ruhsat imzalanmış mı? Evet. 25 Aralık 2001’de 300 bin dolar alındıktan iki gün sonra 27 Aralık’ta imzalanmış.
BABALAR BU İYİLİĞİ YAPMAZ
Evraklar detaylıca irdelendiğinde görülüyor ki, açıkça yasalar ihlal edilmiş, tahrifatlar yapılmış, usulsüzlükler diz boyu olmuştur. Hemen akla şu soru geliyor; milyar dolarlarla ifade edilen rant temin eden bu usulsüz ve yasalara aykırı işlemleri Şişli Belediyesi’nde görevli kamu görevlileri neden yapmışlar ve yapmaya devam ediyorlar? Babalar evlatlarına böyle iyilik yapmazlar, onun için iyilik diyemeyiz. Ayrıca yasalara aykırı iyilik olur mu?
MAFYAYLA İŞBİRLİĞİ: İnşaat mafyasıyla işbirliği yapmışlar, tevdi raporunda görüleceği üzere rüşvet karşılığı inşaat sahiplerine olağanüstü rantlar temin etmişlerdir.
İSKİ’Yİ DE UNUTMADIK
Yıllar önce İstanbul belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü’nde yapılan yolsuzluk, yıllardır partimize yönelik tek eleştiri olmuştur. Genel Başkanımız (Deniz Baykal) SHP-CHP birleşmesinden sonra Genel Başkan olunca ilk demeçlerinden birisi İSKİ’deki yolsuzluktan dolayı Türk halkından özür dilemek olmuştur.
FATURASI PARTİYE ÇIKTI
Kaldı ki, İSKİ Genel Müdürü sonuçta siyasi kimliği olmayan bir bürokrattı. Ama yaptığı yolsuzluğun tüm olumsuzlukları, siyaseten acı bir faturayla partimize ödettirilmiştir.
ÖRTBAS MÜMKÜN DEĞİL
İHRAÇ raporundaki bir başka iddia şu şekilde yer alıyor: Dosyamızın içeriği incelendiğinde yapılanları görememek, yapılanları bilememek ve yapılanları örtbas etmek mümkün değildir. Bu olayların siyasi sonuçlarının faturası ağır olacaktır. Bu faturaların CHP’ye ödettirilmesine kimsenin hakkı ve yetkisi yoktur.
İLİŞKİLERİNİN KESİLMESİ UYGUNDUR
Sarıgül ve Özata CHP’nin ilkelerine, seçim yemin metnine aykırı davranmışlardır. Sarıgül ve Özata’nın CHP ile ilişkilerinin kesilmesi komisyonumuzca uygun görülmüş ve raporumuz gereği için ekleriyle birlikte MYK’ya arz edilmiştir.
SUÇ, BÜYÜK ÇIKARLAR İÇİN
‘Bilmeden yaptılar, tehdit edildikleri için yaptılar, zorla yaptırdılar’ diyemeyiz. Kısacası böyle milyar dolarlarla ifade edilen rantı özel şahıslara sağlarken, yasalara aykırı davrananlar, resmi evrakları değiştirenler, tahrif edenler, usulsüzlük yapanlar, özetle ağır cezalık suç işlemeyi göze alanlar; elbette ki bu suçları ancak büyük çıkarlar karşısında işleyebilirler.
AYAĞA RANT PAYI MERMİSİ
İşte bu büyük rant ve bu rantı sağlayan yasa ve usul tanımaz tavır, başka şahısların da iştahını kabartmış ve bu ranttan pay almak için harekete geçirmiştir. Bu şahıslar yıllarca süren birlikteliklerinden sonra, aralarındaki bir çıkar çatışmasından dolayı da, Sarıgül’ün ortağı, yakın arkadaşı, hemşerisi ve Başkan Yardımcısı Bayram Özata’yı ayaklarından vurmuşlardır.
BAŞKAN BAŞ SORUMLUDUR
Ayrıca Belediye Yasası’nın, yani 1580 sayılı yasanın 99. maddesinin B Fıkrası gereğince de Belediye Başkanı baş sorumludur."