6 aylık ÜFE’deki yüzde 2.46’lık artış içki ve sigaradan alınan ÖTV’yi otomatik olarak artırırken, firmalar dünden bu yana bu artışı fiyatlarına yansıtıp yansıtmama hesapları yapıyor. Bira üreticilerinin ÖTV artışını fiyatlara yaklaşık yüzde 2.5 oranında zam şeklinde yansıtması beklenirken; alkol derecesi yüksek olan rakıda fiyat artışının yüzde 10'a çıkabileceği ifade ediliyor. Şarapta ise kimi firmaların vergi artışını kendileri üstlenerek, fiyatlara yansıtmama eğiliminde olduğu; kimilerinin ise yansıtmayı planladığı öğrenildi.
Ocak-Haziran döneminde Üretici Fiyat Endeksindeki yüzde 2.46’lık artışla, dünden itibaren 2 litreyi geçmeyen kaplardaki rakıdan alınan ÖTV 79 liradan 81 liraya; şaraptan alınan ÖTV 3.53 liradan 3.61 liraya; biradan alınan ÖTV ise 0,63 kuruştan 0,64 kuruşa yükseldi. Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 22’den fazla olanlar içinse 104,87 liradan 107,44 liraya çıktı.
Sigarada ise 2.46’lık ÜFE artışı paket başına alınan 9 kuruşluk maktu verginin 9,22 kuruşa yükselmesi anlamına geliyor ki; bu da sigara fiyatlarında ortalama yüzde 2’lik zammı gerektiriyor. Ancak sektör sigara tüketiminde kaçak sigara payının yüzde 19'a kadar yükselmesi nedeniyle vergi artışını sineye çekip, tiryakiye yansıtmamayı düşünüyor.
Maliye’nin sigara vergilendirilmesindeki yeni sistemi nedeniyle Ocak ayında sigara fiyatlarına 1 lira ile 1.75 lira arasında yapılan zamlar, kaçak sigara satışında adeta patlama yaşanmasına neden oldu. Sektör yetkililerinden edinilen bilgiye göre yüzde 6’ya kadar düşen kaçak sigara oranı, yüksek vergi artışlarıyla yükselen sigara fiyatlarının etkisiyle yüzde 19’a yükseldi. Şimdi fiyatlara yapılacak yüzde 2’lik bir zammın kaçak sigara tüketimini daha da artıracağı tahmini yapan sektör, bu gerekçeyle fiyatlarda artış planlamıyor.