Son dönemde altın gündemden düşmüyor. Hem altının değerinde artış, hem ABD'deki tartışmalar gündemi sıcak tutarken güvenli kur algısı ile ticarette altın kullanımı yakında takip ediliyor.
FED’den yarın başlayacak olan toplantıların sonucunda yeni parasal genişleme haberi duymayı bekleyen piyasalarda altın yükselişini sürdürüyor. ECB Başkanı Drahgi’nin tahvil alım programı ve yarın yapılacak olan Alman Anayasa Mahkemesi’nin ESM kararında itirazın göz ardı edilmesi altındaki hareketliliğin temeli.
Buna ek olarak altının gündemden düşmemesinde birkaç önemli başlık daha dikkat çekiyor. Bunlardan bir tanesi altın standardının yeniden sıklıkla telaffuz edilmesi. ABD tarafında ikinci Dünya Savaşı’nın bitiminde Brentton Woods ile sona erdirilen altın standardın yeniden gündeme alınması konuşuluyor.
Bir diğer başlık ise ticari ilişkilerde paranın yerine altının kullanılmaya başlaması. Bu noktada akıllara ilk gelen ise Türkiye’nin İran ile yaptığı ticarette altının kullanımda olması.
Verilere göre geçtiğimiz ay 11.3metrik ton altın, yani 3.2 milyon külçe altın ithal edilirken, Türkiye piyasasına 6.7 ton gümüş ithalatı gerçekleşti. Bu ithalatın büyük kısmı İran tarafından olurken bir yıllık rakamlara yüzde 2.700 gibi şaşırtıcı bir tablo ortaya çıkıyor.
Yılın ilk yedi aylık döneminde Türkiye’nin ihracatında yaşanan roket hızlı ile artış sonrasında 8 milyar dolarlık rakam ortaya çıkıyor. Bir önceki yıl 2 milyar dolar olan ihracatın 2012 dönemin 6 milyar dolarlık kısmı ise altın ihracatından geliyor. Yılın ilk yarısında İran’a külçe olarak 4.4 milyar dolar değerinde altın satışı gerçekleşirken bu satışların etkisi hafta başında açıklanan büyüme rakamlarında da kendisini gösterdi. Net ihracat içinde yer alan altın ihracatı tarafında yaşanan hızlı artış ikinci çeyrek bazında büyümenin en önemli etkenlerin biri olarak önümüze çıkıyor.
Son dönemde İran’ın batının ambargosunun önüne geçmek için petrol ve doğalgaz satışlarında altın ile ödeme aldığı en çok konuşlan spekülasyon.
Bu spekülasyon Türkiye’de resmi makamlar tarafında da tartışılırken, Türkiye’nin altın ihracatındaki dikkat çeken artışın temelini İran’dan geldiği CHP milletvekili Sinan Aygün tarafından da gündeme taşındı. Aygün açıklamasında Türkiye’nin İran’dan altığı petrol karşılığında ödemeyi altın ile yaptığını belirtti.
Enflasyon ve develüasyon karşısında koruma sağlayan bu yolun İran halkının da teşviki büyük miktarlarda alım ile sonuçlandığı biliniyor.
İran verilerine göre ise 2012’nin yılın ilk çeyreğinde 1 milyar dolar değerinde altın alımı yapılırken ikinci çeyrekte ise bu rakam 4.8 milyar dolara fırlamış görünüyor. 2011 ilk yarısı ile 2012 ilk yarısı arasında alımlarda 8 katlık bir artış da dikkat çekiyor.
Söylentiler göre İran altını Türkiye’den üçüncü şahıslar üzerinde alıyor. İranlı bankaları ve şirketlerin güvenli liman olarak gördüğü bu trenden devam etmesi bekleniyor.
(THELİRA)