Son dönemde sağlam duruşunu muhafaza eden altın tarafında yakında hareketlilik başlayabilir.
Bu hareketin temelini Merkez Bankalarının altın alımı oluşturacak. Yeni gelişme uzun vadeli altına yatırım yapanları yüzünü güldürecek.
Merkez bankalarının en son 1965 yılında majör alıcı olarak konumlandığı düşünülürse yakında altın piyasasının hareketlenmesi bekleniyor.
Dünya Altın Konseyi verilerine göre merkez bankalarında altın bulundurma miktarını 400 metrik tona çıkarttı. 12 aylık dönemde, geçtiğimiz 31 Mart tarihine kadar miktar 156 metrik ton seviyesindeydi.
Konseyin raporunda, merkez bankalarının altın alımına devem edeceği ve altında yeni talebin oluşacağına dikkat çekildi.
1966-2007 yılları arasında büyük miktarda satış yapılırken metal emtialarında da fiyatların düştüğü görülmüştü. İkinci dünya Savaşı sonunda merkez bankaları altın tutması küresel finans sisteminin temelini oluştururken Bretton Woods sonrasında 1971 ile sistemin külçeye ihtiyacı kalmadı.
Küresel krizin patlak vermesi sonrasında 2008 yılında bankaların altınla arasının yeniden ısınmaya başladığı gözlendi. ABD Merkez Bankası ekonomiyi hareketlendirmek için para basarak parasal genişlemeye gitmesi ile özellikle Meksika gibi gelişmekte olan ülke merkez bankaları altın alımlarına başladılar.
Piyasa uzmanları altın bankalar tarafından altın alımlarının bir süre daha devam etmesi beklenirken yıllık 311 ile 375 metrik tonluk alım gelmesi öngörülüyor. Merkez bankaları alımların dramatik değişimlere neden olmamasına da dikkat ediyor. Altında kısa dönem yatırımcıların piyasadan çekilmesi ile ilerleyen günlerde volatilite yaşanacağına vurgu yapılırken altında en iyi yatırımın uzun vadeli olduğuna da dikkat çekiliyor. THE LİRA