Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2480
EURO
37,6597
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.914,370
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AMERİKAN CASUSLUĞUNA MİT ENGELİ
AMERİKAN CASUSLUĞUNA MİT ENGELİ
 
Ülkesine gidecek her şeyi çıkış noktasında denetlemek isteyen Amerika, Türkiye'deki limanlarda kendi gümrüğünü kurmak için 2 yıl önce talepte bulundu. Ancak casusluk faaliyetlerinden endişe eden MİT, projeye itiraz etti. Gümrük ve Dış Ticaret müsteşarlıklarına yazı yazan istihbarat, uygulamayı engelledi.
 
15.6.2008 - 04:20
Türkiye ile ABD arasında gümrükler üzerinden önemli bir mücadele yaşanıyor. Alınan bilgilere göre, 11 Eylül saldırılarının ardından konsept değiştiren Amerika, yabancı ülkelerdeki gümrükleri kontrol altında tutmaya yöneldi. 'Konteyner Güvenlik Sistemi' adı verilen uygulama çerçevesinde limanlara kendi gümrüğünü kurmak isteyen Amerika, ülkesine gidecek tüm eşyaları daha çıkış noktasında denetlemek istiyor. Gerekçesi de, konteynerler içerisinde nükleer bomba ya da konvansiyonel silahların ülkeye sokulmasını engellemek. Bu amaçla 2 yıl önce Türkiye'den talepte bulunuldu. ABD'nin yerleşmek istediği ilk liman İzmir'di. Ardından İstanbul ve diğer limanlar gelecekti. Ancak Milli İstihbarat Teşkilatı, projeye karşı çıktı. Gümrük Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'na yazı yazan MİT, Türkiye'nin egemenlik haklarının ihlal edilebileceğini belirtti. Amerika'nın limanlarda casusluk faaliyetinde bulunmasından endişe ediliyor. Bu direnç sebebiyle proje 2 yıldır uluslararası anlaşma haline getirilemedi.
Zaman'ın sorularını cevaplayan İzmir Gümrük Muhafaza Başmüdürü Nazım Bütün, konunun sürüncemede olduğunu söyledi. Kurumların farklı görüşlere sahip olduğunu belirten Bütün, bazı bürokratların, 'Biz sömürge miyiz?' diyerek projeye karşı çıktığını vurguladı. Ancak kendisi farklı düşünüyor. Amerika'nın isteğini makul bulan gümrük müdürü, bu sayede dış ticaretin hızlanacağını savunuyor. Tek bir şartı var; yapılacak anlaşmada denetimin şekli ve çerçevesinin çok net biçimde çizilmesi.
Anlaşmanın Türkiye'nin istediği ölçüde ve istediği kadar uygulanacağını savunan Bütün, herhangi bir zorlamanın olmadığını söylüyor. Bütün, projenin aralarında Kanada, Hollanda, Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya'nın da bulunduğu 34 ayrı ülkedeki 51 limanda uygulandığını savunuyor.
Gümrük Muhafaza Başmüdürü Bütün, birçok bürokratın projeye, "Biz sömürge miyiz?" diyerek karşı çıktığını ancak kendisinin projeyi makul bulduğunu ifade ediyor. Amerikan istihbarat örgütü CIA'in projeye önem verdiğine dikkat çeken Bütün, gümrükle ilgili bir casusluk faaliyeti olmayacağını savunuyor. Bütün, "Onlar sadece kendi ülkelerine gidecek kargolarla ilgili bilgi sahibi olacak. Mutlaka bir Türk refakatçiyle limana girecekler. Üstelik biz, buna dair güvenliğini alamayacak kadar aciz bir ülke değiliz." diyor.
Projeye göre, ABD gümrükçüleri İzmir'e bir ünite kuracak. Liman dışında ayrı bir binaları olacak. ABD'ye gidecek konteynerlerin acenteleri 24 saat önceden e-postayla bu birime müracaat edecek. ABD'li gümrük görevlileri kargodaki ürün üzerinde inceleme ve risk analizi yapacak. Ne tür bir güvenlik testi yapılacağı belirlenecek. Ardından İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne müracaat edecek. Denetimi yine Türk gümrük memurları yapacak. Eğer eşya denetimden geçerse üzerine güvenlik bandı veya mührü konulacak. Gemi ABD limanına vardığında direkt bu mühre bakılacak ve ikinci bir denetimden geçmeden piyasaya girecek.
Bu arada, ABD, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir yere sahip değil. İhracattaki payı da Avrupa ülkelerine nazaran oldukça düşük. Ayrıca İstanbul'daki limanlardan Amerika'ya giden konteyner sayısı İzmir'den gidenlerin 3 katı kadar. Buna rağmen neden İzmir'in pilot liman olarak seçildiği bilinmiyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'JANDARMA'NIN MÜCADELESİ TAKDİRİN ÜZERİNDE'

'ÖSS ÖLÜM-KALIM MESELESİ DEĞİLDİR'

GENELKURMAY'DAN 'BABALAR GÜNÜ' AFİŞLERİ
»  'JANDARMA SARSILMAZ BİR İNANÇLA GÖREV YAPIYOR'
»  GÖKÇEK: SUYUMUZ İÇİLEBİLİR
»  İŞTE AKP'NİN SAVUNMASI
»  PAKSÜT: "BAŞBUĞ'LA 3 KEZ GÖRÜŞTÜM"
»  HAKKARİ'DE EMNİYET LOJMANLARINA ROKET
»  ÖCALAN'A YEDİNCİ KEZ HÜCRE CEZASI
»  AKP İYİCE GÖZÜNÜ KARARTI ASKERİ BÖLGELERİ DE SATACAK
»  CHP, AVRUPALI SOSYAL DEMOKRATLARA SERT ÇIKTI
»  AKP YERİNE ADP GELİYOR
»  HAKKARİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ LOJMANLARINA SALDIRI
»  AKP STRATEJİK ASKERİ ARAZİLERİDE SATMAK İSTEDİ
»  BU GİZLİ BELGELERİ KİMLER YAYIYOR?
»  İŞTE TÜRKLERİN EN SEVMEDİKLERİ
»  KAYIP TRİLYON DOSYASI KİMİN TALİMATIYLA GİZLENDİ?
»  "REJİM SİZİN SAYENİZDE AYAKTA"
»  "REJİM ELDEN GİDERSE BİR DAHA KLONLANAMAZ"
»  FETULLAH GÜLEN, CÜBBELİLERİ UYARDI
»  BARZANİ MİSİLLEME YAPTI 4 MİT'ÇİYİ GÖZ ALTINA ALDIRDI
»  O TARAF'IN GENELKURMAY'DA CASUS'U VAR
»  BAŞBUĞ, GÖRÜŞMEYİ DOĞRULADI..
»  CHP, TOPTAN'IN TOPLANTISINA KATILACAK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.