Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AMERİKA'NIN DÜNYADAKİ KARİZMASI ÇİZİK ÇIKTI
AMERİKA NIN DÜNYADAKİ KARİZMASI ÇİZİK ÇIKTI
 
ABD’nin dünyadaki “popülaritesi”nin ciddi bir biçimde gerilemeye başladığı belirlendi.
 
23.1.2007 - 15:50
BBC tarafından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 25 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre, ABD konusunda olumsuz düşünenlerin oranı yüzde 49’a çıktı. Bu oran, Türkiye’de önceki yıla göre 20 puan artarak yüzde 69’a tırmandı. 10 Türk’ten 9’u ABD’nin Irak politikasını onaylamıyor.

ABD’nin dünyadaki “popülaritesi”nin ciddi bir biçimde gerilemeye başladığı belirlendi. BBC tarafından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 25 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre, ABD konusunda olumsuz düşünenlerin oranı yüzde 49’a çıktı. Bu oran, Türkiye’de önceki yıla göre 20 puan artarak yüzde 69’a tırmandı. 10 Türk’ten 9’u ABD’nin Irak politikasını onaylamıyor.

İngiliz yayın kurumu BBC tarafından 25 ülkede toplam 26 bin 381 kişi arasında gerçekleştirilen araştırmaya göre, ABD’nin dünyada olumlu bir etkisi olduğuna inananların oranı önceki yıllara göre önemli ölçüde geriledi.

Söz konusu ülkelerde her dört insandan üçü, Washington’un Irak politikasını onaylamıyor. Katılımcıların çoğu da Washington’un Ortadoğu ve İran dahil olmak üzere diğer beş başlıca dış politika alanında da yaklaşımına karşı çıkıyor.

Kasım 2006 ile Ocak 2007 arasında yürütülen araştırmaya göre, insanların yüzde 49’u, ABD’nin dünyada olumsuz bir etkisi olduğunu düşünüyor. ABD’nin dünyada olumlu bir rol olduğuna inanan Amerikalıların oranı da, önceki araştırmaya göre 6 puan gerileyerek yüzde 57’ye düştü. İki yıl önce gerçekleştirilen araştırma ile karşılaştırıldığında düşüş 14 puana ulaştı.

ABD KARŞITLIĞINDA BAŞI ÇEKEN ÜLKELER

Söz konusu ülkelerde Irak savaşını onaylamayanların oranı yüzde 73’e çıktı. Bu oran, ABD’de yüzde 57 olarak gerçekleşti. Bu oran en yüksek olduğu ülkeler arasında Türkiye, Fransa ve Arjantin de bulunuyor.

Araştırmanın kapsadığı 25 ülkede Guantanamo konusunda olumsuz düşünenlerin oranı yüzde 67 iken Washington’un İsrail-Hizbullah savaşındaki rolünü eleştirenlerin oranı ise, yüzde 65 düzeyinde gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 60’ı, ABD’nin İran nükleer programına ilişkin tutumuna karşı çıkıyor. Washington’un küresel ısınma konusundaki politikasını beğenmeyenlerin oranı da yüzde 56 olarak hesaplandı. ABD’nin Ortadoğu’daki askeri varlığını onaylanmayanların oranı ise, yüzde 68’e tırmandı.

10 TÜRKTEN 9'U ABD'NİN IRAK POLİTİKASINA KARŞI

ABD’nin dış politikasına ilişkin görüşlerin, Türkiye’de sadece Irak konusunda değil araştırmanın değerlendirdiği tüm alanlarda da olumsuz olduğu belirlendi. Nitekim, 10 Türk’ten 9’u (yüzde 90) ABD’nin Irak politikasını onaylamıyor.

Türk halkının çok büyük bir bölümü de, ABD’nin dünyadaki etkisi konusunda çok olumsuz görüşleri bulunuyor. Nitekim, araştırma, Türklerin yüzde 69’u, bu konuda olumsuz düşünüyor. Oysa, önceki yıl bu oran yüzde 49 düzeyinde gerçekleşmişti. İsrail-Hizbullah çatışmasındaki ABD’nin rolünü eleştiren Türklerin oranı yüzde 89’u buluyor.

Türkiye’de aralarında Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, İstanbul ve Konya gibi Türkiye’nin toplam nüfusunun yüzde 30’unu oluşturan 11 kentte yürütülen araştırma, Türklerin yüzde 85’inin, ABD’nin Guantanamo’daki tutuklulara yaptığı muameleyi de olumsuz değerlendirdiğini gösterdi.

ABD’nin İran’ın nükleer programı sorununa yaklaşımını eleştirilenlerin oranı da yüzde 81 düzeyinde bulunuyor. Türk halkının yüzde 76’sı, ABD’nin Ortadoğu’daki askeri varlığını istikrarı bozucu bir unsur olarak görüyor. Washington’un küresel ısınmaya ilişkin tutumunu beğenmeyen Türklerin oranı ise, yüzde 65’i buluyor. Halkın yüzde 71’i de, ABD’nin Kuzey Kore nükleer sorununa ilişkin yaklaşımını yanlış buluyor.

BBC araştırmasının gerçekleştiği ülkeler söyle:

Arjantin, Avustralya, Brezilya, Şili, Çin, Mısır, Fransa, Almanya, İngiltere, Macaristan, Hindistan, Endonezya, İtalya, Kenya Lübnan, Meksika, Nijerya, Filipinler, Polonya, Portekiz, Rusya, Güney Kore, Türkiye, BAE ve ABD.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD'NİN IRAK ORDUSU İÇİN EĞİTTİĞİ PEŞMERGELER FİRARDA

ZEVAHİRİ DEN BUSH'A: TÜM ABD ORDUSUNU IRAK'A GÖNDER

İRAN SİLAH DENETÇİLERİNİ REDDETTİ
»  KÜRT MECLİSİ DE GİZLİ TOPLANTIDA TÜRKİYE'Yİ GÖRÜŞECEK!
»  PAPA SUİKASTİ KGB'NİN İŞİ
»  SKYPE KULLANICILARI BÜYÜK TEHDİT ALTINDA
»  HAPİSHANE'DE SEKS SKANDALI
»  KADINLARIN FENDİ ORDUYU YENDİ
»  BUSH'U YEREN T-SHİRT'A UÇUŞ YASAĞI
»  İNGİLİZ HACILARA TERÖRİST TAKİBİ
»  BARZANİ:TÜRKİYE'DEN KORKMUYORUZ
»  BAĞDAT'TA PATLAMA, 50 KİŞİ ÖLDÜ, 60 YARALI
»  DİZİ OYUNCULARI KAYAK YAPARKEN KAYBOLDU!
»  TALABANİ: ''ABD-SURİYE DİYALOĞU'' İÇİN ÇALIŞACAĞIM
»  BUSH'UN KIZI YAZAR OLUYOR
»  CEP TELEFONO 21'NCİ YÜZ YILIN SİGARASI MI?
»  GABİ AŞKENAZİ İSRAİL'İN YENİ GENELKURMAY BAŞKANI
»  IRAK'TA 48 SAAT'TE 19 ABD ASKERİ ÖLDÜ
»  GELECEĞİN DENİZ ARACI "DENİZ ÖRÜMCEĞİ"
»   YARI İNSAN YARI HAYVAN KIZIN AİLESİ YALAN MI SÖYLÜYOR?
»  'NÜKLEER TREN HAREKET EDİYOR, KİMSE DURDURAMAZ'
»  ABD'DE KAPTAN PİLOT, UÇUŞ SIRASINDA ÖLDÜ
»  LONDRA BELEDİYESİ'NDEN PKK'NIN ŞOVUNA İZİN
»  IRAK'TA ABD HELİKOPTERİ DÜŞTÜ, 13 ÖLÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.