1-Zengin-Fakir
2-Demokrat-Otoriter
3-Modern-Geleneksel
4-Laik-İslami
Başbakan Erdoğan’ın, ‘Türkiye’yi Avrupalılar’a fotoğraf albümüyle anlattık’ dediği gün Amerikan Associated Press Ajansı da 4 fotoğrafla bir Türkiye analizi yayınladı.
Tophane’de yaşanan olaylardan yola çıkan Christopher Torchia imzalı yazıda Türkiye’de 4 farklı çatışma yaşandığı tezi savunuldu. İşte batının gözüyle Türkiye’nin anlatıldığı yazı:
Ellerinde sopalar ve biber gazıyla düzenli bir biçimde bir sanat galerisinden diğerine giren birkaç düzine adam İstanbul’un ortasında birkaç sergi açılışını basıp davetlilere ve diğer insanlara saldırdı. Bu tarz baskın ve çatışmalar İstanbul’da çok az rastlanıyor ve şehrin suç oranı dünya geneline göre çok daha düşük. Fakat galerilere yapılan bu saldırı Türkiye’de zengin ve fakir, modern ve geleneksel, laik ve İslamcı, demokratik ve otoriteryan arasındaki keskin farkı ve çatışmayı açıkça ortaya koyuyor.
Karanlık dünya hatırlatması
Kriz ve çekişmelerin ardından Türkiye, bulunduğu coğrafyada bölgesel gücü elde etmiş durumda ve bu durum New York’ta yapılan BM Güvenlik Konseyi toplantılarında da kendini açıkça gösterdi. Buna rağmen 21 Eylül’de yaşanan Tophane saldırısı Türkiye‘nin modern gelişimini engelleyen, ceza almayan yasadışı örgütleri ve adalet sisteminin karanlık dünyasını hatırlatıyor. Bu, ulusun liderlerinin geçmişte bırakmak istediği bir durum.
İki yaşam tarzı yanyana
Bütün bunlara rağmen Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran Boğaz’a inen yokuşlu Tophane birbirinden tamamen farklı iki yaşam tarzına evsahipliği yapıyor. Uzun sakallı ve tespihli adamlar kaldırımda çay içiyor. Başörtülü hatta türbanlı kadınlar sokaklarda geziniyor. Ve daha sonra Tophane’deki 10’a yakın galeri ve genç sanatçılar, koleksiyonerler göze çarpıyor. Yakındaki bir binanın girişinde az bütçesi olan turistlerin Almanca sohbeti işitiliyor.
Muhafazakar ve liberal yaşam tarzına sahip bu iki dünyanın insanları gizliliğin olmadığı dar sokakta yer buluyor. İstanbul’un en eski yerleşim bölgelerinden Tophane’de son yıllarda sanat galerileri arttı ve bu durum da son yıllarda Türk sanatına olan uluslararası ilginin artmasına neden oldu.
Komplo teorileri artıyor
Sanatçılar saldırıların arkasında siyasi radikallerin olduğunu iddia ediyorlar. Toplum içinde ayrılık yaratmak için saldırıların planlı olduğunu ve amaçlarının Türkleri radikalleştirmek olduğunu belirtiyorlar. Komplo teorileri demokrasinin olgunlaştığı Türkiye’de artıyor ve yaşanan birçok suç “derin devlet” denilen olguya ithaf ediliyor. 28/09/2010