Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1892
EURO
37,8736
IMKB
9.351,000
ALTIN
2.927,930
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ANAYASA MAHKEMESİ KARARINA AKP'DEN İLK AÇIKLAMA
ANAYASA MAHKEMESİ KARARINA AKP DEN İLK AÇIKLAMA
 
Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili soruları yanıtladı.
 
31.3.2008 - 18:55
Anayasa Mahkemesi'ne ilk kez dava açılmadığını söyleyen Çiçek:'Biz kendi işimize bakıyoruz. Hukuken söylenmesi gerekenleri söyleyeceğiz. 'Yargıyı rahat bırakalım'diyenler televizyondan televizyona koşmasın herkes yargıyı rahat bıraksın. Sağduyu çağrısının muhatabı sadece iktidar partisi değildir basın da bu çağrının muhatabı olmalı' dedi.

GRUP BAŞKANVEKİLİ NİHAT ERGÜN

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Türkiye'de siyasi parti kapatma sisteminin, "siyasetin bir nevi elini kolunu bağlayan, onun alanını son derece daraltan bir sistem" olarak görüldüğünü belirterek, "Bu sistemin tadil edilmesi zarureti vardır" dedi.

TBMM'de, gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin AK Parti hakkındaki kararıyla ilgili sorularını yanıtlayan Ergün, bundan sonraki değerlendirmelerin farklı olacağını, Anayasa Mahkemesinin kararlarına ya da yargılama sürecine dönük bir değerlendirmede bulunulmayacağını söyledi. "Bundan sonraki değerlendirmeler, daha çok Türkiye'de siyasi parti kapatma sistemimizin restorasyonuna dönük olacaktır" diyen Ergün, şöyle konuştu:

"Bizim Anayasamızdaki siyasi parti kapatma sistemimiz, siyaseti çözüm üretme konusunda yeterince serbest bırakmayan bir sistemdir. Siyasetçi bu sistem içinde düşüncelerini açıklamakta çok zarlanacaktır ve zorlanmaktadır. Siyasi partiler çözüm üretme konusunda son derece zorlanacaktır. Hatta Parlamento, toplumsal problemlere çözüm üretme, onları tartışma, onlarla ilgili düzenleme yapma konusunda çok sıkışılıklık içinde gözükmektedir. Mevcut kapatma sistemi, siyasetin bir nevi elini kolunu bağlayan, onun alanının son derece daraltan bir sistem olarak görülmektedir. Bu sistemin tadil edilmesi zarureti vardır.

Burada, AK Parti'ye açılan kapatma davasıyla gördüğümüz şey budur.

İddianamede kanun teklifine imza attığı için siyasi yasak talebinde bulunulan milletvekilleri vardır. Savcı iddianameyi Anayasa değişikliği sebebiyle açtığını bir takım görüşmelerde, basınla yaptığı görüşmelerde ortaya koymuştur."

-"O ZAMAN MECLİSİ KAPATMA DAVASI OLURDU"-

Anayasa değişikliği teklifinin de bir kanun teklifi olduğunu, milletvekillerinin partilerden bağımsız bir şekilde bu teklifi TBMM'ye sunduğunu ve oylamasının da gizli yapıldığını anımsatan Ergün, şöyle devam etti:

"AKP'den 330 milletvekili bu değişikliğe imza atmıştır. Eğer 330 milletvekili iddianameye siyasi yasak talebiyle konulmuş olsaydı -ki olabilirdi, savcının bunu yapma yetkisi vardı- ve mahkeme de bu istikamette karar almış olsaydı, bu o zaman parti kapatma davası olmazdı, Meclisi kapatma davası olurdu. Bizim siyasi parti kapatma sistemimizin Parlamentoyu kapatma, yasama faaliyetlerini durdurma noktasına kadar uzanabilen bir açıklıkta olduğunu görüyoruz. Bu kadar ucu açık bir siyasi parti kapatma istemi, açıkçası doğru bir sistem olarak görülmüyor. Bu nedenle, bu kapatma sistemini düzenleyen Anayasanın 68 ve 69. maddelerinde bir değişiklik yaparak Parlamentonunbu sistemi düzeltmesi ve siyasetin alanını genişleten yeni bir düzenekavuşmasını sağlamalıdır. Parlamentonun bunuyapabilme imkanı vardır."

-"REFERANDUM, BİR SEÇENEK OLARAK MASADA DURUYOR"

Bundan sonraki süreçte, konuyla ilgili siyasi partiler arasındagörüşmeler yapılabileceğine işaret eden Ergün, geçmişte bu konudadüzenleme yapma girişimleri olduğunu hatırlattı. 2001 yılında
DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde böyle bir teklifinhazırlandığını ifade eden Ergün, Anayasanın 69. maddesinde değişiklikyapılmasını içeren bu teklifin, parti kapatmayı zorlaştıran ve partikapatmayı yerel mahkemelerdeki kararlara bağlı kılan bir metin olduğunukaydetti.

Ergün, "Eğer bu düzenlemeler mutabakat halinde Parlamentodangeçirilirse, süratli bir şekilde sistem düzeltilmiş olur. YokParlamentoda büyük bir mutabakat olmazsa, olabildiği kadarıyla olur.

Sorun o şekilde çözülmüş olur. Ama referandum konusu da bir seçenekolarak hala masada durmaktadır. Gerekirse Parlamento, bu düzenlemeyiyapar ve konuyu emanetin gerçek sahipleri olan millete götürür. Bizisteriz ki milletten önce, milletin temsilcileriyle uzlaşılsın veonların eliyle bu sorun bir çözüme kavuşturulsun" diye konuştu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BU KADIN, UTANMAZ, YALANCI, BÖLÜCÜ HAİN..

AK PARTİ'DEN KAPATMAYA İLK TEPKİ

PİYASALARA İDDİANAME DARBESİ
»  GÜL: "ŞİMDİ İŞİMİZ EXPO"
»  MHP, KAPATMA DAVSINDAN DA AKP'Yİ SORUMLU TUTTU
»  BBP LİDERİ YAZICIOĞLU YORUM YAPMADI
»  CHP, ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARINA ŞAŞIRMADI
»  ANAYASA MAHKEMESİ'NDE GÜL ÇATLAĞI
»  AK PARTİ YÖNETİMİ KONUŞMAMA KARARI ALDI
»  "VATANDAŞ KAZADA HATA ORANI İÇİN TARTIŞMASIN"
»  FLAŞ..FLAŞ..ANAYASA MAHKEMESİ DAVAYI KABUL ETTİ
»  ÖRNEK KROKİ'DE ŞAŞIRTAN ADRES
»  DTP'Lİ TUNCEL'DEN ÇİRKİN İFTİRA
»  CANLI BOMBALARA SÜPER TEKLİF
»  MHP’DEN BAŞBAKAN’A SERT YANIT
»  ANAYASA MAHKEMESİ'NDE GERGİN BEKLEYİŞ
»  "TÜRK" ZAFERİ DÖNDÜ TÜRKİYE'YE DOKUNDU
»  EN FAZLA ANTİBİYOTİK TÜKETİYORUZ
»  BAYKAL'DAN ŞİFRELİ DARBE İMALARI
»  ASTSUBAY'IN EVİNDEN CEPHANE ÇIKTI
»  "BUNU TARİH AFFETMEZ"
»  YÜZÜMÜZÜ ARABİSTAN'A DÖNDÜK!
»  ULUSALCILIK TEHLİKE, EGEMENLİĞİN AB'YE DEVRİ DEĞİL
»  ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE 'SAVCILIK OPERASYONU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.