Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2268
EURO
37,9143
IMKB
9.228,000
ALTIN
2.921,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ANAYASA MAHKEMESİNİ KIZDIRAN HABER
ANAYASA MAHKEMESİNİ KIZDIRAN HABER
 
Skandal haber Ankara'yı ayağa kaldırdı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, 'kapatma davasıyla ilgili iddianamenin ilk incelemesini yapan raportörün, ilk inceleme raporunu tamamlandığına ilişkin haberlerin gerçek dışı olduğunu' bildirdi.
 
26.3.2008 - 17:09

Paksüt, 'bazı basın yayın organlarında AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin iddianamenin ilk incelemesini yapmakla görevlendirilen raportörün, ilk inceleme raporunu hazırladığı ve AK Parti'nin kapatılması yönünde görüş bildirdiği' şeklindeki haberlerin gerçek dışı olduğunu söyledi.  Başkanvekili Paksüt, 'Bu tür gerçek dışı ve yargı sürecine zarar verici nitelikteki haberlerin sorumluluk taşıyan basın yayın organlarınca kullanılmaması uygun olacaktır' dedi.

Anayasa Mahkemesi raportöründen jet açıklama

ANKA tarafından geçilen 'Raportörden kapatma davasına kabul görüşü' haberine Reuters üzerinden jet yalanlama geldi. ANKA'nın haberinde; Başsavcı Yalçınkaya tarafından AKP hakkında açılan kapatma davasının kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin yapılan ilk incelemenin bittiği ve konuyu inceleyen raportör Dr. Osman Can'ın 'davanın kabulü' yönünde görüş yazdığı öğrenildi denildi. Reuters'in haberinde ise Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can'ın ağzından, AKP kapatılma davası için görüşünü henüz oluşturmadığını duyurdu.

İşte iki haber:

Raportörden, AKP kapatma davasının 'kabulü' görüşü

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AKP hakkında açtığı kapatma davasına ilişkin tüm gözler Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi. 14 Mart Cuma günü açılan kapatma davasının kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin yapılan ilk incelemenin bittiği ve konuyu inceleyen raportör Dr. Osman Can'ın 'davanın kabulü' yönünde görüş bildirdiği öğrenildi.

Resmi bir ziyaret için 21 Mart günü Abu Dabi'ye giden Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın bugün Ankara'ya dönmesi bekleniyor. Anayasa Mahkemesi çevreleri, raportör Can'ın hazırladığı raporu yarın Mahkeme Başkanı Kılıç'a sunmasının beklendiğini belirterek, "Başkan, raporu 28 Mart Cuma veya 31 Mart pazartesi gündemine alınıp alınmayacağına karar verecek" değerlendirmesinde bulundular. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne açılan davalarda, "ceza davası" prosedürü izleniyor. Mahkeme heyeti, raportörün görüşü doğrultusunda veya aksi yönde bir karar alabilecek. Mahkeme heyeti, ilk inceleme raporundan sonra başvuruda bir eksiklik olup olmadığına bakacak. Herhangi bir eksiklik bulunmazsa "tensip tutanağı' hazırlanacak. Bu tutanakta kapatma davası sürecinde izlenecek yöntem belirlenecek. Bu yöntem ile birlikte iddianame, ön savunmanın hazırlanabilmesi için AKP'ye gönderilecek.

-KAPATMA DAVASINDA NİTELİKLİ OY ARANACAK Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya AKP hakkında laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu iddiasıyla kapatma talebiyle açtığı davada Anayasa Mahkemesi'nde kapatma kararı için 11 üyenin en az 7'sinin oyu aranacak.

AKP'nin, Anayasa Mahkemesi'nin evrakları göndermesinin ardından yasal bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak. Anayasa Mahkemesi çevreleri, "DTP ye ön savunma yapması için ek bir aylık süre verildi. AKP ye daha uzun süre verilebilir. Çünkü, DTP hakkında açılan kapatma davasında 4 klasör vardı. AKP hakkında açılan kapatma davasında 17 klasör mevcut. Savunma hakkı kutsaldır. Bu nedenle AKP nin savunma için talep edeceği süre konusunda hassas davranılır" yorumunu yaptılar.

Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş AKP'ye de gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, AKP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı AKP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç bir toplantı günü belirleyecek, üyeler belirlenen günde biraya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

AKP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasa'da son yapılan değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek. (ANKA)


BU DA REUTERS'İN HABERİ

Anayasa Mahkemesi Raportörü: AKP davasında görüşümü henüz oluşturmadım

İSTANBUL, 26 Mart (Reuters) - Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, AKP kapatılma davası için görüşünü henüz oluşturmadığını ancak bunun için son günün Pazartesi olduğunu söyledi.

Can Reuters'a yaptığı açıklamada, "Henüz görüşümü oluşturmadım. Görüşümün sunulması için son gün Pazartesi. O gün gelince Mahkeme gündeme alınıp alınmayacağına bakar" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın hazırladığı iddianame sonrasında açılan davada, raportörün görüşü mahkemeyi bağlamıyor. Mahkeme heyeti, ilk inceleme raporundan sonra başvuruda bir eksiklik olup olmadığına bakacak.

İddianamede AKP'nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu gerekçesiyle kapatılması ve aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gibi politikacıların da olduğu 71 AKP'linin 5 yıl boyunca siyasetten yasaklanması talep ediliyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AKP'Lİ VEKİLLERE SIKI TAKİP

RAPORTÖRDEN AKP KAPATILSIN GÖRÜŞÜ

"KUTUPLAŞMADA BÜYÜK SORUMLULUK İKTİDARDA"
»  SİYASETE ÜLTİMATOM...
»  "BAŞKAN RONALDİNHO'YA 90 MİLYON AVRO VERMEYE HAZIR
»  "SARIGÜL BOŞANDI" İDDİALARI ORTALIĞI KARIŞTIRDI
»  GÜL, BAYKAL'I KÖŞK'E ÇAĞIRDI
»  CHP: "SAĞDUYU ÇAĞRISININ MUHATABI HÜKÜMET"
»  "BAHÇELİ DÜN NE DEDİYSE BUGÜN DE ONU SÖYLÜYOR"
»  BÜYÜKANIT KIBRIS'TA
»  TOPTAN:" ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN ZAMANLAMASINA DİKKAT"
»  SABANCI CİNAYETİNE İLİŞKİN BİLGİLER
»  VELİ KÜÇÜK'ÜN ARŞİVİNDEN ÇIKANLAR
»  AKP: "GİYOTİN'E KAFA MI UZATALIM"
»  VE DARBE RESMEN BELGELENDİ...
»  "ABD'NİN 'B' PLANI DARBE Mİ"
»  YARGITAY'DA KROKİ ALARMI
»  YASAK AŞK SARIGÜL'Ü YAKTI
»  YASİN, İLAÇ BEKLERKEN BÜROKRASİDEN ÖLDÜ
»  KÖŞK'TE İTİDAL ZİRVESİ
»  81 İL'DEN SAĞDUYU ÇAĞRISI
»  ŞENER'E MASON ÖDÜLÜ
»  "DEVLET ÇÖKMEK ÜZERE"
»  KIBRIS RUM KESİMİ BÜYÜKANIT'TAN RAHATSIZ OLDU..!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.