Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9677
EURO
37,1790
IMKB
9.952,000
ALTIN
3.308,250
 
Hava Durumu ANKARA
-8 / 4 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ANTALYA İSTANBUL'DAN DAHA GÜVENSİZ BİR ŞEHİR. EN GÜVENLİ ŞEHİR KONYA!
ANTALYA İSTANBUL DAN DAHA GÜVENSİZ BİR ŞEHİR. EN GÜVENLİ ŞEHİR KONYA!
 
Araştırmacı-yazar Mustafa Sönmez, en büyük 20 kent arasında güvenlik ligi oluşturdu. İstanbul`da öldürülme olasılığının milyonda 89 olduğu belirtildi. Sönmez`e göre en güvensiz olan kentlerin başında İstanbul, Antalya, G.Antep ve Mersin geliyor. İstanbul`un, nüfusa göre cinayet ve oto hırsızlığında birinci olduğunu belirten Sönmez, Antalya`nın ise gasp ve hırsızlıkta İstanbul`u geçtiğine işaret etti.
 
8.1.2005 - 15:21

Araştırmacı-yazar Mustafa Sönmez`in ``Büyük Kentler ve Güvenlik`` başlıklı araştırması, nüfusu 1 milyonu aşan 20 büyük kentin suç verilerinden hareket ederek en güvenli ve en güvensiz büyük kent sıralamasını ortaya çıkardı. Araştırmada 2003 tahmini büyük kent nüfusları ve o kentteki suç verileri kullanılarak nüfusa düşen olay sayısı dikkate alındı ve sıralama bu ölçüte göre yapıldı.

Buna göre, 20 büyük kent içinde İstanbul, Antalya, G.Antep ve Mersin en güvensizler olarak ortaya çıkarken, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Konya en güvenli ve huzurlu büyük kentler sıralamasında ilk sırada yer aldı. Araştırmada öne çıkan sonuçlardan bazıları şöyle:

``TERÖR, ASAYİŞ, CİNAYET``

-Emniyet Genel Müdürlüğü`nün istatistikleri, Türkiye`de terör ve diğer asayiş olaylarının İstanbul`da yoğunlaştığını ortaya koyuyor. İstanbul 11 milyona yakın nüfusuyla ülke nüfusunda yüzde 15 paya sahip olmasına karşılık, öldürme, oto hırsızlığı, yaralama, gasp, hırsızlık, kaçırma olaylarında oran yüzde 30`lara kadar varıyor.

-2003 verilerine göre, öldürme vakaları en çok İstanbul, Mersin ve Adana`da yaşandı. En az öldürme ise Trabzon, Bursa ve K.Maraş`ta görüldü. İstanbul`da 2003 yılında 939 kişi öldürüldü. Bu, 1 milyon nüfusa 89 cinayet demek, başka bir ifadeyle, İstanbul`da öldürülme ihtimali milyonda 89. Bu oran Mersin`de milyonda 66, Adana`da milyonda 63. Buna karşılık öldürülme ihtimali Trabzon`da milyonda 11, Bursa`da milyonda 20`ye kadar düşüyor.

GASP

-Cana kastta İstanbul ve Çukurova öne çıkarken malın gasp edilmesinde Antalya`nın birinci büyük kent olduğu dikkati çekiyor. Antalya`da 2003 yılında 311 gasp olayı yaşanmış. Bu, milyon nüfusa 172 gasp demek. Başka bir ifadeyle, Antalya`da yaşayan birinin gasba uğraması milyonda 172 ihtimal. Antalya`yı milyonda 152 ile İstanbul ve 91 ile Gaziantep izliyor. Buna karşılık gasp olaylarının nüfusa göre en düşük olduğu kentler Kayseri, İzmir ve Konya olarak dikkati çekiyor. Kayseri`de gasbedilme ihtimali milyonda 20`ye kadar düşüyor.

HIRSIZLIK

-Nüfus başına düşen hırsızlıkta da Antalya 20 büyük kent arasında ilk sırada. Antalya`da 2003`te 8334 hırsızlık olayı yaşanmış. Bu 1 milyon nüfusa 4615 hırsızlık demek. Daha sadeleştirilmiş bir deyişle Antalya`da yaşayan her bin kişiden 5`i hırsızlık gibi bir hadise ile yüz yüze gelebiliyor. Bu durum, Gaziantep`te binde 4, İstanbul`da da binde dörde yakın. Buna karşılık en az hırsızlık vakaları Trabzon, Ş.Urfa ve Samsun`da görülüyor. Trabzon`da her on bin nüfusa düşen hırsızlık 4 dolayında.

OTO HIRSIZLIĞI

-Oto hırsızlığında ise İstanbul açık ara birinci durumda. 2003`te 17 bine yakın oto hırsızlığı suçunun işlendiği İstanbul`da her 100 bin kişiye 16 oto hırsızlığı suçu düşüyor. Bu suçta ikinci sırada İzmir`in. Oto hırsızlığının en az görüldüğü büyük kentler ise Güneydoğu kentleri.

YARALAMADA ANKARA ÖNDE

-Yaralama vakalarında ise Ankara`nın ilk sırayı alıyor. Ankara`da 2003`te 6114 yaralama olayı yaşanmış. Bu milyon nüfusa 1453 yaralama olayı demek. İkinci sırayı Mersin, üçüncü sırayı Kayseri almış görünüyor. En az yaralama vakaları Manisa, Hatay ve Ş.Urfa`da görülmüş.

ANTALYA, İSTANBULLAŞIYOR

İstanbul, nüfustaki yüzde 15`lik payına göre suçluluğun yüksek olduğu bir metropol. Nüfusa göre, öldürme, gasp, soygun, hırsızlık, yaralama, fuhuş hep İstanbul`da daha çok yaşanmış, yaşanıyor. Ancak hemen ikinci sırayı Antalya`nın alması da oldukça önemli bir olgu. Antalya`nın hızla İstanbullaşmakta olduğunu söylemek abartı değil. Özellikle mala dönük suçlarda Antalya`da hızlı bir tırmanış olduğu gözlemlenebiliyor.``

Sönmez`e göre, İstanbul`un güvensiz ve asayiş sorunları en büyük metropol olmasında çeşitli etkenler rol oynuyor ve bu olgunun yorumu da şöyle:

``Bu sonuçlarda emniyet güçlerinin yetersizliğinden, düşük performansından söz edilebilir. Ama bu sonuçta İstanbul`un kent dokusunun ve kaotik yapısının önemi var. İstanbul, imarlı kesim ile gecekondunun iç içe örüldüğü bir metropol. Yüksek duvarlı siteler ile gecekondular yan yana yaşıyorlar. Emniyet açısından kontrolü kolay imarlı kesimden labirent varoşlara karışarak yok olmak, failler açısından çok kolay. 11 milyonluk nüfusun ihtiyaçları ile hiçbir zaman baş edememiş altyapı, yol düzeneği ile İstanbul`da suçlu kovalamak hiç kolay değil. Suçlu için İstanbul trafiğinde işini bitirip kayıplara karışmak çoğu kez hiç zor değil. Artan nüfusla hiçbir zaman baş edememiş, göç hızını yavaşlatamamış, tersine göçü hiç başaramamış tüm yönetimlerin bu sonuçta tabii ki vebali var. Doku böyle olunca, hırsız, uğursuz, terörist de İstanbul`u mekan olarak tercih ediyor.``

Sönmez, araştırmasında ,``Türkiye nüfusunun yüzde 15`ine tekabül eden 11 milyonluk İstanbul`da dehşetli bir gelir uçurumu ve işsizlik kol geziyor`` diyor ve ekliyor, ``İstanbul`da günde 1 doların altında gelirle yaşayan üç milyon insan var. İstanbul 1980`den beri çok ciddi bir dönüşüm geçiriyor. Göç, dur durak bilmiyor. Metropolün hormonal büyümesi sorunları kat be kat artırıyor. İstanbul`un işsizliği yüzde 20`yi aşmış durumda. Kriz öncesi, 2000`de 210 bin olan açık işsiz sayısı 2001`de 331 bine, 2002`de ise 483 bine çıktı. Bunlara eksik istihdam edilenler eklendiğinde `atıl işgücü` oranının 2000`deki yüzde 13`lük düzeyinden 2001`de yüzde 15`e, 2002`de yüzde 19,5`a, yani 611 bine çıktığı görülüyor. Bu, her 5 kişiden birinin işsiz olduğu büyük bir metropol demek.``

YABANCILARIN DA UMUDU İSTANBUL

Halen 11 bin 640`ı çalışan, 9 bin 724`ü öğrenci olan ve 40 bin 13`ü de çeşitli nedenlerle kalan toplam 61 bin 377 yabancı uyruklu kişinin bulunduğu İstanbul, komşu ülkelerde meydana gelen rejim değişiklikleri ve kısıtlı özgürlüğe sahip ülkelerdeki umut arayışları nedeniyle yoğun bir yabancı trafiğine sahne oluyor. Bu durum İstanbul`da yabancıların karıştıkları fuhuş, hırsızlık, dolandırıcılık ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi olaylarda belirli bir artışa yol açıyor. Çeşitli informel işlerde ve küçük-büyük kanunsuz işlere yer yer bulaşan yabancı göçmenler de İstanbul`un asayişinde önemli bir öğe.

ANTALYA`YA NE OLUYOR?

Sönmez`in araştırmasına göre, Antalya inanılmaz bir göç baskısı altında. 1990`da 1 milyon 132 bin olan nüfus 2000`de 1 milyon 726 bine çıkmış. Bu, 10 yılda Antalya nüfusuna yaklaşık 600 bin kişinin eklenmesi, 1990`daki nüfusa yüzde 53 eklenmesi demek. Türkiye genelinde yıllık nüfus artışı binde 18 iken Antalya, binde 42 ile nüfusu en çok artan büyük il durumunda. Sönmez, Antalya ile ilgili şu gözlemlerde bulunuyor:

``Göçün ana yönü, İstanbul`dan Güney`e, özellikle de Antalya`ya kaydı. İstanbul`da nüfus yılda binde 33 artarken Antalya`da artış binde 42. İklimi, tarımsal zenginliğinin yanında artan nüfusun konut ihtiyacının yarattığı inşaat sektörü ve tabii ki turizm, Anadolu`nun dört bir yanından nüfusu Antalya`ya çekiyor. İstanbul gibi büyük merkezlerden ve yurt dışından yaşlı nüfus için de Antalya çekim merkezi. Ancak, bu nüfus, yine de yeterince geçim olanağı bulamıyor. Antalya il merkezindeki işsizlik, eksik istihdam edilenlerle birlikte yüzde 14 dolayında. Yoğun nüfus artışına karşılık üretim artışının aynı tempoda olmaması sonucu, ilde kişi başına gelirin de azaldığını görüyoruz. 1990`da 2940 dolar olan kişi başına gelir, 1998 yılında 3547 dolara kadar çıktıktan sonra 2001 krizinde 2193 dolara inmiş. 2001 krizinde yüzde 0.6 ile de olsa büyüme gerçekleştiren tek büyük il Antalya oldu. Ama bu yine de ilde kişi başına gelirin 2193 dolara düşmesini önleyemedi. Çoğu Güneydoğu ve Doğu kökenli yoksul nüfusu oluşturan yeni Antalyalıların geçim sorunlarına yeterince çözüm üretilemeyince, özellikle mala dönük suçun da zemini ortaya çıkmış bulunuyor. Hırsızlık ve gasp olaylarında nüfusa göre birinci sıraya sıçrayan Antalya`da yaralama olayları da giderek artıyor. Suç oranının giderek yükselme gösterdiği illerden biri olan Antalya`da özellikle hırsızlık olayları yoğun biçimde artıyor. Bir süre önce yapılan bir araştırmaya göre Antalya, yüzde 72.5 ile asayiş açısından güvenilmez kentlerin başında geliyor. Yüzde 72.5`luk bu oran 2004 yılında büyük oranda azalma kaydetmesine rağmen, hırsızlık olaylarının tam olarak önüne geçilemedi. Yoğun göç alan Antalya kapkaç olaylarında da ön sıralarda yer alıyor. Halen Antalya`da 62 bin gecekonduda 370 bin kişi yaşıyor. Çarpık kentleşme de göçlerle birlikte şehrin asayiş yapısını etkiliyor. Antalya`ya Güneydoğu`nun yanısıra Konya, Burdur ve Isparta`dan da yoğun göçler yaşanıyor. Antalya Emniyet Müdürlüğü`nde hırsızlık, cinayet, gasp, yan kesicilik ve kapkaç olaylarıyla ilgilenen birimlerde personel ve araç yetersizliği de yaşanıyor. Asayiş şubesinin yetkili kısımlarında 48 ekip otusuna ihtiyaç duyulurken araç sayısı 18 de kaldı.``

DİĞER KENTLER

Araştırmacı Mustafa Sönmez, diğer büyük kentlerin durumunu ise şöyle özetliyor:

``Asayiş yönünden Gaziantep ve Mersin, yeterince güvenli olmayan büyük kentler arasında öne çıkan iki büyük kentimiz. Gaziantep`te mala dönük suçların daha yoğunlaştığı, Güneydoğu göçüne maruz kalan Mersin`de ise cinayetlerin sıklığı dikkat çekiyor. Ankara ve İzmir, güvensizlik liginin beşinci ve altıncı metropolleri, onları Adana izliyor. En güvenli kentlerin ilk sırasını alan Trabzon, asayiş cenneti. Yirmi büyük kent arasında en az öldürme, en az hırsızlık Trabzon`da. Şanlıurfa da en az hırsızlık ve oto hırsızlığı görülen oldukça güvenli büyük kentlerden biri. Nüfusu 2,5 milyona yaklaşan Konya da en huzurlu büyük kentler arasında. Kahramanmaraş, Manisa, Hatay, Samsun, cana ve mala kastın en az görüldüğü büyük kentler arasında dikkat çekiyor.``



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CİNSELLİK UZMANI DÜMEN:"40 YIL DİLİMDE TÜY BİTTİ BU TOPLUM ADAM OLMUYOR"

İŞTE TÜRK İNSANIN YAŞAM KALİTESİNDEKİ STNADARDI

BESİCİLERDEN VEKALETLE KURBAN KESİMİNE TEPKİ!!!
»  GELİN KAYNANA ANLAŞMAZLIĞI ASUR'LULARDAN BERİ YAŞANIYOR!!
»  GÖKKAFES'TE YIKIM GÜNÜ...
»  RESMİ NİKAH'TA 32 FARZ SORUSU!!
»  AB'DEN TÜRKİYE'YE 500 BİN EURO'LUK SÜNNET YARDIMI !!
»  OKYANUS'TA 7 GÜNLÜK YAŞAM SAVAŞI...
»  SOSAK ÇOCUKLARI KOMİSYONU ÜYELERİ, SOKAKTA TARTIŞTI!!!
»  LİGHT SİGARA DÖNEMİ KAPANIYOR...
»  SONSUZ AŞKIN 5 SIRRI!!
»  KIZILAY DEPREM BÖLGESİNDE ÇALIŞMALARA BAŞLADI, MEDAN KAMPINDA 500 KİŞİYE PARA DAĞITILACAK...
»  UÇAĞA BİNENLERDEN CEPHANELİK ÇIKTI!!
»  SAPKIN TARİKAT'IN SEKS PARTİSİ!!
»  HACILAR GİTTİ, ÖLÜM HABERLERİ GELMEYE BAŞLADI, 8 HACI HAYATINI KAYBETTİ!!
»  EMEK PLATFORMU EYLEM KARARI ALDI...
»  5 GÜN BOYUNCA PALMİYE AĞACINA TUTUNUP KURTULMAYI BEKLEDİ...
»  THY'NİN HAC SEFERLERİ BAŞLADI...
»  ÇİLLER'İ HİÇ BÖYLE GÖRMEDİNİZ...
»  BEBEKLERE VE EV HANIMLARINA SİGORTA GELİYOR...
»  GÖRME ENGELLİLER YTL'Yİ BEĞENMEDİ!!
»  YA ÇIKARSA DEDİLER, ŞANS OYUNLARINA 2 MİLYAR DOLAR YATIRDILAR...
»  BAKAYA KALAN HAKİM SAVCI VE AVUKATLARA KIŞLA YOLU GÖRÜNDÜ...
»  UYURKEN FARE YUTTU!!!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.