Ziraat Fakültesi Üreme Biyolojisi ve Embriyo Kültürü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ali Galip Önal, 2005 yılında TÜBİTAK destekli başladıkları “Arı Sütünün İn Vitro Embriyo Kültüründe Alternatif Serum Kaynağı Olarak Kullanılması” projesinden olumlu sonuçlar almaya başladıklarını kaydetti.
Embriyo üretimi için kullanılan serumun değişik besin maddeleri, hormonlar, büyüme faktörleri, proteinler ve yağ asitleri sağladığını ifade eden Önal, ancak çok sayıda olumsuzluğu da beraberinde getirdiğini söyledi.
Serumda donma, çözülme ve transfer aşamasında bozulmalar olduğunu, çoğu zaman da transferden sonra olumlu sonuç alınamadığını ifade eden Önal, şöyle devam etti:
“Yaptığımız çalışmada serum yerine ne kullanabiliriz diye düşündük. Kanser ve yaralı hücrelerin tedavisinde yoğun olarak kullanılan ve doğal bir madde olan arı sütü ile in vitro embriyo (embriyonun üretimi) çalışmasını yaptık.
Arı sütünün yapısında A, B, C, D ve E vitaminleri oldukça zengin miktarda bulunduğu için yumurtaların embriyo üretimi başarıyla sonuçlandı. Bundan elde edilen en önemli sonuçlardan biri serumu dondurma sırasında yaşanan hücre içi yaralanma riski ve serum kullanılarak elde edilen embriyolardan çok iri yavru doğması olumsuzluğunun giderilmiş olması.”
ÖNEMLİ GELİR DE BEKLENİYOR
Önal, yaklaşık 400 yumurta üzerinde arı sütü ile ilgili çalışma yaptıklarını belirterek, kesilmiş ineklerden toplanan yumurtaları laboratuvarda kültür ortamına bıraktıklarını, arı sütü ile olgunlaştırdıklarını ve daha sonra döllenmeye aldıklarını kaydetti.
Arı sütü ile oluşturulan embriyoların transferini bir yıl içinde yapacaklarını vurgulayan Önal, “transfer sonrası arzu ettiğimiz sağlıklı ve verimli tüp ineklere kavuşacağımıza inanıyoruz. Literatürde bu tür bir çalışma yok. İlk kez uyguladığımız bu yöntemle ülkeye önemli gelir de sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
hürriyet