Dışişleri’nde yapılan değerlendirme toplantılarında, tüm devlet kurumlarının Arjantin’e karşı ne tür yaptırımların uygulanabileceğine dair hazırlık yapması ve bu çalışmalarını kısa süre içinde tamamlayarak, bakanlığa sunmaları istendi.
BÜYÜKELÇİ DE KATILDI
Dışişleri’ndeki toplantılara Türkiye’nin Buenos Aires’e yeni atadığı büyükelçi Hayri Hayret Yalav da katıldı. Büyükelçi Yalav, kısa süre önce Buenos Aires’e gitmiş ve yasa tasarısını onaylayan Cumhurbaşkanı Kirchner’e güven mektubunu sunduktan hemen sonra yeni görevine başlayamadan “istişarelerde bulunmak” için Ankara’ya geri çağrılmıştı.
PLANLANAN YAPTIRIMLAR
Türkiye’nin Arjantin’e öncelikle eğitim, kültür ve ekonomik işbirliği alanlarında yaptırımlar uygulaması planlanıyor. Bu ülkeye yapılacak resmi ziyaretlerin de uzun süreliğine askıya alınmasının gündeme gelmesi öngörülüyor.
ABD’YE MESAJ
Arjantin’e yönelik bu tavrın, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün yarın başlayacak ve 9 Şubat’a kadar sürecek ABD ziyareti öncesi gerçekleşmesi dikkat çekti. Türkiye’nin bu tutumuyla ABD yönetimine, bu yıl sözde Ermeni soykırımının kabul edilmesi halinde Ankara-Washington ilişkilerinin ciddi şekilde yara alacağı mesajı verilmek istendiği ileri sürüldü.
RESMİ TATİL DE OLDU
Arjantin’de "Halklar arasında hoşgörü ve saygı” adı altında kabul edilen sözde soykırımı anma günü nedeniyle bu ülkedeki Ermeni asıllı öğrenciler ile tüm kamu çalışanları her yıl 24 Nisan günü resmi izin yapacak.
NOTA VERMİŞTİK
Türkiye, Arjantin’e bir nota vererek, "Kendi tarihindeki bazı olaylarla yüzleşmesi gereken bir ülkenin, başka bir coğrafyanın tarihine ilişkin bir dönem hakkında hüküm vermeye kalkışması, ciddiyetten uzak ve etik olmayan bir yaklaşımdır. Tarihi gerçeklerle hiçbir şekilde bağdaşmayan ve iç politika hesaplarına dayandığı açık olan tasarının kabul edilmiş olmasını kınıyor ve reddediyoruz" görüşünü dile getirmişti.