Ali Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de her 100 para çekme işleminden 90'ının, her 100 para yatırma işleminden 60'ının ATM cihazlarından yapıldığına, ATM'lerdeki yıllık işlem adedinin 1 milyara ulaştığına işaret etti. Bankaların ATM'lerin verdiği makbuz için 25 kuruş ile bir lira arasında hizmet bedeli almaya başladığını belirten Çetin, bu uygulamayı 'soygun kapısı' olarak nitelendirdi.
Bütün dünyada finans alanındaki tüketici mağduriyetlerinin, tüketicilerin doğrudan uğradığı haksız ve kanunsuz para taleplerinin dayanılmaz boyutlara geldiğini kaydeden Çetin, bu nedenle Dünya Tüketiciler Birliği'nin 2010 ve 2011 yıllarını 'tüketicilerin bankalarca soyulmasının sınırlandırılması için mücadele yılı' ilan ettiğini hatırlattı.
Türkiye'de tüketicilerin bankalara, yıllık kredi kartı aidatı olarak 2,4 milyar lira, hesap işletim ücreti olarak 5,3 milyar lira, dosya masrafı olarak 2,4 milyar lira, (borcu yoktur) yazısı için 1,5 milyar lira, ortak ATM kullanım ücreti olarak 650 milyon lira, havale komisyonu olarak 1,4 milyar lira, ATM makbuz bedeli olarak 1 milyar lira olmak üzere toplam 14 milyar 650 milyon lira ödediğini kaydeden Çetin, tüketicinin ödediği kredi faizleri de dikkate alınırsa bu tutarın çok yüksek olduğuna işaret etti.
Bankaların, yıllık 7,4 milyar lira personel gideri, 844 milyon lira amortisman gideri olduğunu belirten TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Çetin, şu görüşleri savundu:
'Bankalar, tüm personel ve binalar dahil sabit kıymet giderlerini tüketicilerden aldıkları ücret ve komisyonlardan karşıladıkları gibi fazladan kasalarında para kalıyor. Bu, tüketiciler açısından gerçek anlamda bir soygundur. Hükümet ve BDDK ise bu soygunda gözcülük görevini yapmaktadır.'12 MART 2011/HABER7