En çok vize sorununun İtalya, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere AB üyesi ülkelerde yaşandığı bildirildi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından yapılan araştırmaya göre, vize sorunu yaşayan firmaların büyük çoğunluğunu küçük ve orta boy işletmeler oluşturuyor.
ATO'nun araştırma kapsamında üyelerine gönderdiği mektuba verilen yanıtta firmaların tamamı Gümrük Birliği'ne girildiği halde, AB ülkelerinin Türk işadamlarına vize uygulamasını haksız bulduğunu bildirdi.
En çok şikayet edilen konuların başında ise vize prosedürünün uzunluğu ve istenen belgelerin çokluğu geliyor. Bunu, vize verilmeme nedeninin yazılı ya da sözlü olarak kendilerine bildirilmemesi izliyor. Daha önce vize aldığı halde son başvuruda vize verilmemesi, vizelerin pasaportta iptal damgasıyla geçersiz kılınması, grup halinde fuara katılan aynı şirketin personelinin bazılarına vize verilmemesi, "daha önce defalarca vize almasına rağmen her defasında kısa süreli vize verilmesi" gibi sorunlar da başı çekiyor.
Araştırma, ABD'ye seyahat eden işadamlarının da benzer sorunlar yaşadığını ortaya koyuyor. Amerikan yetkililerinin geri gönderilme nedeni olarak "çoğu zaman gerekçe belirtmedikleri ya da keyfi gerekçeler ileri sürdükleri, sakıncalı listede adı bulunanlara yakın isimlerin bile Amerika'ya alınmadıkları" ifade ediliyor.
AB ile 1973 yılında bir katma protokol imzalandığı, aralarında Türkiye'nin de dahil olduğu ülkelere yeni kısıtlama getirilemeyeceği hükmü bulunmasına karşın, AB'nin 1980 yılında Türkiye'ye hukuk dışı olarak vize uygulamaya başladığı hatırlatılan araştırmada, hali hazırda Türkiye'ye 138 ülkenin normal pasaportlara, 98 ülkenin resmi pasaportlara vize uyguladığı, 101 ülkenin ise Türkiye'ye vize uygulamadığı kaydedildi.