Ramazan Bayramı öncesinde başkentte büyük alışveriş merkezlerinde ve birçok pazarda hareketlilik yaşanırken, İtfaiye Meydanı'ndaki bit pazarında ise esnaf, işlerin durgun olduğunu belirtiyor.
Ankara Yeni ve Eski Elbise Eşya Alım ve Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mükerrem Korkmaz, yaptığı açıklamada, son 2-3 yıldan bu yana ikinci el eşya pazarında bir durgunluk yaşandığını söyledi.
Baba mesleği olan bit pazarı esnaflığını 50 yıldır sürdürdüğünü anlatan Korkmaz, ikinci el eşya pazarlarında, bir kaç yıl öncesine kadar satışa sunulan kıyafet ve eşyaların fiyatının yenisine göre çok daha uygun olması nedeniyle her bayram öncesinde bir hareketlilik yaşandığını anlattı.
Korkmaz, ''İkinci el eşya pazarında aklınıza gelen hemen şeyi bulabilirsiniz. Birkaç yıl öncesine kadar bayram öncesinde vatandaşlar, çocuklarının bayramlıklarını bit pazarından satın alırdı. Zaten pazarda en çok kıyafet satışı yapılırdı. Bu eşyaların yenisiyle eskisi arasında çok büyük fiyat farkı vardı ama şimdi büyük alışveriş merkezlerinde satılan bir gömleğin fiyatı ile burada satılan gömleğin fiyatı arasında fazla bir fark yok. AVM'de satılan gömleğin fiyatı 5 liraya kadar düşüyor. Biz de şimdi 1 liraya satıyoruz'' diye konuştu.
Tekstil ürünlerinin fiyatında bir düşüş olduğunu, bu nedenle vatandaşın fiyatı uygun olan yenisi dururken eski olanı da tercih etmediğini dile getiren Korkmaz, ''Eskiden yoksul vatandaş bayram alışverişini bit pazarından yapardı, artık onlar da gelmiyor'' dedi.
Vatandaşın alım gücünün yükseldiğini, yoksul vatandaşların da birçok ihtiyacının devlet, bazı dernek ve vakıflar tarafından karşılandığını anlatan Korkmaz, şunları kaydetti:
''Devlet yardımları, hayırsever kuruluşların sayısı ve vatandaşın alım gücünün artmasıyla ikinci el eşya pazarına ilgi azaldı. Özellikle devletin sosyal yardımları mükemmel seviyede. Bu durum bize olumsuz yansımış olsa da yoksul açısından memnun oluyoruz. Artık eski canlılığı yaşayamasak da biz babadan aldığımız esnaflık kültürü gereği kanaat ediyoruz, halimize şükrediyoruz.''
-BİT PAZARLARI, ARTIK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YERİ-
Korkmaz, başkentte birçok üniversite bulunduğu, kente gelen öğrencilerin ev eşyalarını daha çok ikinci el eşya pazarından karşıladıklarını kaydetti.
Bit pazarında, ikinci el beyaz eşya ve mobilya takımlarının ortalama 300 liraya satıldığını kaydeden Korkmaz, ''En fazla satışı öğrenciye yapıyoruz. Yaz tatili dolayısıyla bir durgunluk yaşıyoruz. Bayram yaklaşmış olmasına rağmen eskiden olduğu gibi bir canlanma olmadı. Üniversitelerin yeni akademik yılının açılışını bekliyoruz'' diye konuştu.
İnşaat sektöründe çalışanların, öğrencilerden sonra bit pazarına en çok ilgi gösterenler arasında bulunduğunu anlatan Korkmaz, ''Yaz döneminde de daha çok inşaat işçileri pazardan kıyafet alış verişi yapıyor. İnşaatta çalışanlar genellikle gurbetçi olarak kentimizde bulunan kişiler. Onlar kıyafetlerini yıkamak yerine birkaç gün kullandıktan sonra yerine yenisini almayı tercih ediyorlar'' dedi.