Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1095
EURO
38,1265
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.876,420
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AVRUPA'DA "ATATÜRK" İSİMLİ İÇKİNİN MARKASI İPTAL EDİLDİ
AVRUPA DA  ATATÜRK  İSİMLİ İÇKİNİN MARKASI İPTAL EDİLDİ
 
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, İngiltere ve Almanya’da “Atatürk” adının ticari ürün markası olarak tescil ettirilmesi üzerine hareket geçtiklerini, tespit edilen beş üründen alkollü içecekleri de kapsayan birinin iptal edildiğini, kalan 4’ü için de dava açacaklarını bildirdi.
 
8.11.2008 - 20:45
Bakan Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, “Atatürk” adının İngiltere ve Almanya’da, bu ülkelerin yanı sıra AB çerçevesinde geçerli olmak üzere ticari marka olarak tescil edilmesiyle ilgili olarak AB çapında yürüttükleri girişimler hakkında bilgi verdi. Çağlayan, Türk Patent Enstitüsü’nce AB Topluluk Marka Ofisi (OHIM) ve Alman Marka Patent Ofisi veri tabanında yapılan araştırmalara göre “Atatürk” adını içeren 5 marka tescil edildiğini bildirdi.
Çağlayan’ın verdiği bilgiye göre bunlardan, Almanya’da yerleşik Gebr. Wohberg OHG adlı kuruluş tarafından 14 Temmuz 1967 tarihinde tescil ettirilen ve genel olarak bira hariç alkollü içecekleri kapsayan marka, Alman Patent ve Marka Ofisi elektronik veri tabanına göre 1 Kasım 2006’da yürürlükten kalktı ve hükmünü yitirdi.
Araştırmalar kapsamında Almanya’da Atatürk adına 3 marka tescili tespit edildi. Almanya’da yerleşik Ttezer leblebici adlı kişi 2 marka tescili yaptırdı. Bunlardan ilki 28 Mart 2000’de genel olarak madenler, metalden mamul inşaat malzemeleri, hırdavat ürünleri, deri vb. malzemeden mamul ürünler, çantalar, şemsiyeler, bastonlar ve mobilyalar ile benzerlerini kapsıyor. Genel olarak kuyumculuk ürünleri, takılar, saatler, basılı yayınlar, kırtasiye ve büro ürünleri, giyim eşyalarını kapsayan ikincisi ise 20 Aralık 2001’de tescil edildi.
Ayrıca yine Almanya’da yerleşik Kasım Timur adlı kişi tarafından 25 Ağustos 2005 tarihinde tescil ettirilen marka, genel olarak giyim eşyaları, bilimsel amaçlı alet ve cihazlar, tv, bilgisayar, radar, kuyumculuk ürünleri, takılar, saatler, deri gibi malzemeden mamul ürünler, çantalar, şemsiyeler, bastonlar, temizlik maddeleri ve kozmetikleri kapsıyor. Söz konusu tescil Atatürk’ün imzasını içeriyor.
İngiltere’de yerleşik Muhammed Gaiher Yaqub adlı kişi de 12 Eylül 2006’da genel olarak temizlik maddeleri ve kozmetikler, tıbbi ürünler, giyim eşyaları, gıda ürünleri, hazır yiyecekleri kapsayacak biçimde Atatürk adını tescil ettirdi.
Bakan Çağlayan, yapılan tespitler sonucunda ilgili mercilere ve gerekli kurumlara başvurular yapılar bu tescillerin iptal ettirilmesi için hukuki süreç başlatıldığını bildirdi.

“ATATÜRK TÜRKİYE’NİN MARKASIDIR”
1934 yılında çıkarılan bir yasa ile Türkiye sınırları içinde Atatürk adının alınması ve herhangi bir şekilde ticari marka ve rant aracı olarak kullanılmasının engellendiğini, Türkiye’nin uluslar arası geçerliliği olan bir kısıtlama uygulamasına girme olanağının ise bulunmadığını belirten Çağlayan, şöyle dedi:
“Ancak hem halkımızın, hem de bizim, ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ile ilgili hassasiyetimiz sorgulanamayacak kadar büyüktür. Çünkü Atatürk, Cumhuriyetin, bağımsızlığın ve çağdaşlığın markasıdır. Çünkü Atatürk, Türkiye’nin markasıdır. Atatürk adının, hiçbir şekilde ticari çıkar amaçlı kullanılmasına izin vermeyiz. İster yurt içinde ister yurt dışında olsun Atatürk isminden çıkar elde etmek isteyenlere karşı uluslar arası yasaların ve hukukun bize verdiği tüm imkanlar kullanılacaktır.”


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"AKP FRENİ BOŞALMIŞ ARABA GİBİ İNİŞE GEÇTİ"

ATATÜRK HAKKINDA İLGİNÇ BİR İDDİA!

ALEVİ MİTİNGİNE AĞIR ELEŞTİRİ
»  "MUSTAFA" MEHKEMELİK OLDU
»  ALEVİ MİTİNGİNE PROVOKASYON UYARISI
»  İSTANBUL BOĞAZI FELEKETTEN DÖNDÜ
»  KILIÇDAROĞLU, FIRAT'IN İSTİFASI İÇİN NE DEDİ?
»  İŞTE ÇİÇEK'İN BAŞBUĞ'A YANITI
»  'BÜYÜK ÖLÜLERE MATEM GEREKMEZ'
»  BU UÇAKLARLA TERÖRİSTLER ANINDA YOK EDİLECEK
»  'UTAN BE ADAM MANŞETİ NAMUSU KURTARMAYA YETER Mİ?'
»  BAŞBAKAN'A "BU SÖZLERE KATLANACAKSIN" MESAJI
»   ''BİZ NE OBAMA'YIZ NE BUSH'UZ. BİZ BİZİZ"
»  'BEN İNTİHAR ETMEK İSTER MİYİM?'
»  DAR GELİRLİYE EV MÜJDESİ
»  ERDOĞAN'DAN FEHMİ KORUYA: "YAZIKLAR OLSUN"
»  ERDOĞAN YİNE AT'A BİNECEK
»  ERGENEKON'DA ERDOĞAN İÇİN ŞOK İDDİA..!
»  FIRAT, 'HER GÖREVE HAZIRIM' DEDİ
»  YAŞAR NURİ'YE ŞEREFSİZ CEZASI
»  "BÜYÜK ÖLÜLERE MATEM GEREKMEZ"
»  KORUCULAR HÜKÜMET KONAĞINI BASTI!
»  "12 EYLÜL DÖNEMİNDE İŞKENCE OLMAMIŞTIR DİYEMEM"
»  POLİS VE JANDARMA'YA RÜŞVET İMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.