Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2710
EURO
37,6345
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.916,020
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AVRUPA VE ABD'DE SİGARA YASAĞI NASIL UYGULANIYOR?
AVRUPA VE ABD DE  SİGARA YASAĞI NASIL UYGULANIYOR?
 
İrlandalılar bar kapısında sigara içiyor, İtalyanlar sigara içmek için 2 bin Euro para cezası ödüyor, Fransa sigara fiyatlarını artırmakla yetinmeyip, 2008’de yasakları daha da genişletiyor. İşte ülkelerin farklı sigara yasağı uygulamaları...
 
19.5.2008 - 16:20

Sigara içme yasağının ilk konulduğu yerlerden biri ABD’nin Kaliforniya eyaleti. 1993’te yasağı uygulamaya başlayan Kaliforniya, dünyada en sıkı ve en geniş çaplı sigara yasağının uygulandığı yerlerden biri. Avustralya’nın en büyük şehri Sydney’in dünyaca ünlü plajlarında da sigara yasağı getirilmesi düşünülüyor. Kuralı ihlal eden kişiye en yüksek cezayı ise İtalya kesiyor.

ABD: YASAĞI KINAYAN DA VAR DESTEKLEYEN DE
ABD’nin Kaliforniya eyaleti, dünyada en sıkı ve geniş çaplı sigara yasağının uygulandığı yerlerden biri. 1993 yılında devlet binalarının içinde ya da 1.5 metre yakınında sigara içmek yasaklandı. Eyaletteki restoranlar, barlar, kapalı mekanlar ve sahillerde sigara içilmesi yasak.
Ülkenin bir başka kalabalık eyaleti New York’ta ise 2003 yılından bu yana restoran ve barlarda sigara içmek yasak. Sigara tiryakisi ABD’liler, hakları ihlal edildiği gerekçesiyle yasağı kınamış, sigara içmeyenler ise daha temiz bir hava soluyabilecekleri için desteklemişti.

FRANSA: YASAK 2008’DE GENİŞLETİLİYOR

Fransa, 2003 yılında, umuma açık alanlarda sigara tüketimini düşürmek için sigara fiyatlarını yüzde 20 arttırdı. Bunun üzerine tütün üreticileri, sigara içenlerin komşu ülkelere geçerek daha ucuza sigara temin edeceği ve bunun da kendilerine müşteri kaybettireceği gerekçesiyle büyük tepki gösterdi. Sonuçta Paris’in kafe ve restoranlarında sigara tüketiminde bir değişiklik olmadı. Fransız hükümeti, 1 Şubat 2007’de iş yerlerinde sigara içilmesini yasakladı. 2008’de yasağın genişletilerek, kafe, restoran ve barlarda da uygulanması bekleniyor.

AVUSTRALYA: PLAJLARDA DA YASAKLANACAK

Avustralya’da havaalanları, devlet daireleri, klinikler ve işyerlerinde sigara içmek yasak. Ülkede bir çok eyaletteki restoranlar ve alışveriş merkezlerinde de sigara içilmiyor. Ülkenin en büyük şehri Sydney’de bulunan dünyaca ünlü plajlarda da aynı uygulamaya gidilmesi düşünülüyor.

KANADA: SERT SİGARA İÇME YASAĞI UYGULANIYOR

Ülkede 2002 yılında yapılan devlet istatistik araştırmasına göre, Kanada’da 15 yaşın üzerinde sigara içenlerin oranı yüzde 21. Bu sayıyla Kanada toplumu, dünyada sigara içme oranı en düşük toplumlar arasında. Toplum sağlığı uzmanlarına göre bunun sebebi, ülkede uygulanan sert sigara içme yasağı. Ülkede satılan sigara paketlerinin üstünde, sigaradan zarar görmüş iç organların fotoğrafları yer alıyor.

İRLANDA: BAR KAPISINDA İÇİYORLAR
İrlanda 2004 yılında publar, restoranlar ve kapalı iş yerlerinde sigara içilmesini yasakladı. Hükümet, bu mekanlarda sigara içerken yakalanan kişilere 3 bin Euro para cezası verilmesini kararlaştırdı. Ülkede “pub” kültürünün yaygın olması, yasağa uyulacağı konusunda şüphe uyandırsa da, İrlandalılar çözümü, barın kapısının önünde bir sigara tüttürdükten sonra içeri girmekte bulmuş.

HOLLANDA: 2004’TEN BU YANA YASAK

16 milyonluk nüfusunun yüzde 30’u sigara içen Hollanda, 1 Ocak 2004’ten itibaren, tren istasyonları, umumi tuvaletler, iş yerleri de dahil olmak üzere halka açık bir çok yerde sigarayı yasakladı. Devlet, ülkedeki otel, bar ve restoranlara da sigara içilmemesini sağlamak için kendi kontrol mekanizmalarını kurmayı tavsiye ediyor.

İSPANYA: 100 METREKAREDEN GENİŞ İŞ YERLERİNDE İZİN VAR

İspanya’da iş yerleri, hastaneler, kültür merkezleri ve toplu taşıtlarda sigara yasağı, 1 Ocak 2006 itibariyle yürürlüğe girdi. Yasa, 100 metrekareden geniş iş yerlerinde, kahvehane ve restoranlarda sigara içilen bölüm bulundurulmasına izin verse de, daha küçük mekanlarda “yasadışı” sigara tüketimi devam ediyor. İspanya’da yılda 50 bin kişinin sigara içmeye bağlı kalp ve damar hastalıklarından ötürü hayatını kaybettiği biliniyor.

İTALYA: 2 BİN EURO PARA CEZASI

İtalya’da sigara yasağı iki yıldır yürürlükte. Hükümet, sigara içmenin yasak olduğu mekanlarda kuralı ihlal eden kişiye yaklaşık 2 bin Euro para ceza keserken, mekanda sigara içilmesine göz yuman işletmeci ya da sorumluyu ise 275 Euro ödemek zorunda bırakıyor. Ülkede yasak uygulanmaya başladığından beri, sigara satışları yüzde 20 düştü.

NORVEÇ: BİR PAKET SİGARA 6 EURO

Ülkede sigara içmeyenleri pasif içicilikten kurtarmak için, 1 Haziran 2004’te restoran, bar ve kafelerde sigara içmek yasaklandı.
Norveç’te tütün ürünlerinin reklamını yapmak, 30 senedir yasak. Bir paket sigaranın fiyatı ise yaklaşık 6 Euro. Caydırıcı fiyatlara ve devletin yaptırımlarına rağmen, Norveç’te her üç kişiden biri sigara içiyor.

İSVEÇ: SİGARA İÇENE YEMEK SERVİSİ YOK

Mayıs 2005’ten bu yana ülkede bar ve restoranlarda sigara içmek yasak. Sigaraya izin vermek isteyen işletmelerin ise özel havalandırma sistemi bulundurmaları ve sigara içilen bölümde yiyecek-içecek servisi yapmamaları gerekiyor.

PORTEKİZ: TOPLU TAŞITLARDA 1 SAAT SERBEST

Portekiz’de sigara yasağı sadece hastane, okul ve devlet binaları için geçerli. Toplu taşıtlarda seyahat süresi bir saati geçmiyor ise, taşıt içinde sigara içmek yasak. Portekiz hükümeti barlara ve restoranlara bu kararın getirilmemesine karar kıldı.

İNGİLTERE: CEZASI 50 STERLİN

İngiltere’de geçtiğimiz yıldan beri, umuma açık alanlarda sigara içmenin cezası 50 sterlin. Londra İmperial Koleji’nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre, toplumda 65 yaşının altında sigara içen kişilerin oranı yüzde 30.


Kaynak: Avrupa Toplum Sağlığı Enstitüsü (EPHA) ve BBC.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GUARDİAN: TÜRKLER İÇİN KÜLTÜR ŞOKU

YARDIM ÇALIŞMALARINI ASEAN YÖNLENDİRECEK

AVUSTRALYA'da KANGURU KATLİAMI
»  AJAN'IN KARISI TELEKIZ ÇIKTI
»  ABD'Lİ ASKER'DEN İNANILMAZ TAHRİK,KURAN'I HEDEF TAHTASI YAPTI
»  USAME BİN LADİN'DEN YENİ SES KASETİ
»  AVUSTRALYALI BİLİM ADAMINA KAFAYI YEDİRTEN YUMURTA
»  BU UÇAK 5 YIL HAVADA KALACAK
»  EŞİNİ ASİL DOLU VARİLE ATIP ERİTTİ
»  FİTNECİ VEKİL SIKINTISI
»  5 GÜN'DE ÜÇ BÜYÜK MUCİZE
»  HASTA AMELİYAT MASASINDAN DÜŞÜP ÖLDÜ
»  İRAN HİÇ DURMADAN PKK'YI VURUYOR
»  BUDA UZAYLI HAMAM BÖCEĞİ
»  BİR SEFERDE 7 BİN KİŞİYİ İDAM ETTİLER
»  ÇİN'DE GARİP ŞEYLER OLUYOR
»  NAZİLER GERÇEKTEN İNSANLARI SABUN YAPTI MI?
»  ÇIPLAK ASKER TATBİKATI
»  HAVA KORSANINI HAVALANINDA İŞ BULMUŞ
»  ZİMBABWE'DE BİR EKMEK 500 MİLYON DOLAR OLDU
»  GORBAÇOV, AKP'NİN KAPATILMA DAVASINI DEĞERLENDİRDİ
»  BEYAZ SARAY'DA NAMAZ
»  BAĞDAT'TAKİ BÜYÜKELÇİLİĞİMİZE SALDIRI
»  MYANMAR'DA ÇOCUKLARA SEKS TUZAĞI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.