Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,4157
EURO
36,2927
IMKB
9.420,000
ALTIN
2.842,460
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AYM'den Demirtaş ve Eren Erdem Kararı
AYM den Demirtaş ve Eren Erdem Kararı
 
Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem'in uzun tutukluluk başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, (AYM) oybirliği ile hak ihlali olduğuna hükmetti.
 
19.6.2020 - 08:31

Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem'in uzun tutukluluk başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, (AYM) oybirliği ile hak ihlali olduğuna hükmetti.Anayasa Mahkemesi, 2016'dan bu yana cezaevinde bulunan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen farklı yargı kararlarıyla özgürlüğüne kavuşması engellenen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için "hak ihlali" kararı verdi ancak özgürlük yolunu açmadı. Yüksek Mahkeme, Demirtaş'ın 5 ayrı bireysel başvurusunu değerlendirdiği kararında, mahkemelerin, seçme ve seçilme hakkının kısıtlanması, Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması ve propaganda hakkının sınırlandırılması ile ilgili konularda Demirtaş'ın iddialarına kararlarda değinilmemesini ihlale gerekçe gösterdi. Bu yönüyle, kişi hürriyeti ve güvenliği bakımından hak ihlali söz konusu olduğuna oybirliğiyle hükmetti. Mahkeme, Demirtaş'a, 50 bin TL manevi tazminat ödenmesini kararlaştırırken, çarpıcı başlıkları kararının kapsamının dışında bıraktı. Anayasa Mahkemesi, Demirtaş'ın AİHM kararına rağmen tahliye edilmemesini, yargılama sürecinin özenli olup olmadığını, siyasi nedenlerle tutukluluk halinin sürdüğü iddiasını değerlendirmedi. Demirtaş'ın AİHM kararı uyarınca, ana dava dosyasından tahliye edilmesinden hemen önce başka suçtan tutuklanmasına ilişkin başvurusunun ise ayrıca değerlendirileceğini belirten Yüksek Mahkeme, özgürlük kapısını kapattı. Tutuklu bulunduğu dosyadan ayrıca tahliye kararı verilmezse, Demirtaş, AYM kararı uyarınca tahliye olamayacak. Buna karşılık, Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, ihlal konusunda ortaya konulan gerekçelerin, halen tutuklu olduğu dosya için de geçerli olduğunu vurgulayarak, Demirtaş'ın tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

AYM, Demirtaş'ın, 4 Kasım 2016'da tutuklanmasından itibaren yaptığı beş ayrı bireysel başvuruyla ilgili kararını verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Son tutuklamayı sonraya bıraktı, özgürlük yolunu açmadı
Demirtaş aleyhindeki 32 ayrı fezleke tek bir davaya dönüştürülmüştü. Ankara 19. Ceza Mahkemesi, ana dava olarak nitelendirilen bu davaya halen bakıyor. AİHM, ana dava ile ilgili olarak Demirtaş'ın siyasi nedenlerle cezaevinde tutuklandığına hükmetmiş ve derhal tahliyesine karar vermişti. Mahkeme, AİHM kararının kesinleşmediği gerekçesiyle kararı uygulamamıştı. Bu süreçte, Demirtaş'ın, İstanbul'da Nevruz'da yaptığı konuşma nedeniyle açılan davasında verilen ceza istinaf mahkemesinde hızla onanmıştı. Demirtaş, böylece hükümlü hale gelmişti. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi de hükümlü hale gelmesinden sonra tahliye kararı vermişti. Demirtaş, hüküm giydiği dosyasındaki cezasını çektikten sonra ise ana dosyada da bulunan bir suçlama nedeniyle yeniden tutuklanmıştı ve bu kez de yeni tutukluluk nedeniyle cezaevinde kalmıştı.

Anayasa Mahkemesi, son tutuklama ile ilgili ayrı bir başvuru yapıldığını belirterek, bu dosyayı görüşmedi. Bu nedenle, ihlal kararıyla Demirtaş'ın tahliye yolunun açılması söz konusu olmayacak.

Anayasa Mahkemesi, Demirtaş'ın farklı bireysel başvurularındaki iddialarını toplu olarak değerlendirdi. Mahkemelerin re'sen tutukluluk incelemesi yapmadığı iddiasının, yetki alanı dışında olduğunu belirten AYM, tahliye taleplerinin değerlendirilmemesi iddiasının da süresinde başvuru yapılmadığı için kararda konu edilmediğini bildirdi. Terör ve örgütlü suçlarda uzun tutukluluk süresinin 5 yıl olduğunun anımsatıldığı kararda, Demirtaş'ın daha önce yaptığı bazı başvurular için de "tutuklanması için yeterli kanıt bulunduğu" kararının verildiği anımsatıldı.

Kararda, Demirtaş'ın 4 Kasım 2016'da tutuklandığı, daha sonra bir başka suçtan hüküm giydiği belirtildi. Hüküm giydikten sonra 7 Aralı 2018'de, bu hükmün infazına başlandığının anlatıldığı kararda, buna göre toplam tutukluluk süresinin 2 yıl 1 ay 3 gün olduğu kaydedildi.

Hüküm giydiği davadaki cezanın infazının 31 Ekim 2019'da bittiğinin kaydedildiği kararda, infaz devam ederken, 20 Eylül 2019'da farklı bir suçtan tutuklandığı, halen cezaevinde bu suçtan bulunduğu, bu konudaki başvurusunun ayrıca değerlendirileceği kaydedildi.

Sadece "konumu" ihlal nedeni
Kararda, ana dava dosyasında bulunan suçlamalar konusunda, Demirtaş'ın farklı iddiaları bulunduğu anımsatıldı. Bir partinin genel başkanı olması, milletvekili sıfatı, Cumhurbaşkanı adayı olması, seçilme ve propaganda hakkının kısıtlanması konularında da iddialarının bulunduğunun anlatıldığı kararda, tutukluluk halinin devamına karar veren mahkemelerin, bu iddialara kararlarında yer vermedikleri vurgulandı. Kararda, bu nedenle, tutukluluk halinin devamı kararlarının Demirtaş'ın konumu ve iddiaları dikkate alınmadan, kişiselleştirme yapılmadan verildiğinin saptandığı kaydedildi.

Kararda, tutukluluk halinin devamına ilişkin kararların matbu olamayacağı, kişiselleştirme yapılması gerektiğine yönelik AYM içtihatları anımsatıldı ve bu durumun hak ihlali oluşturduğu vurgulandı. Bu saptama nedeniyle, Demirtaş'ın şu iddialarının ayrıca değerlendirilmediği de anlatıldı:

EREN ERDEM İÇİN HAK İHLALİ KARARI

Anayasa Mahkemesi eski CHP Milletvekili Eren Erdem’in tutuklanması ile ilgili olarak da ‘tutuklamanın hukuki olmadığına’ ve Erdem’in kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ayrıca Erdem’e 30 bin TL tazminat ödenmesine karar verildi.

Demirtaş'ın Avukatı  Karaman: Hemen tahliyesi gerekir

Demirtaş'ın avukatlarından Mahsuni Karaman ise twitter hesabından paylaştığı mesajında, "AYM, Demirtaş'ın 4 Kasım 2016 ile 2 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşen tutukluluğu ile ilgili, makul sürenin aşıldığını, tedbirin ölçülü olmadığını ve tutuk devam kararlarının gerekçeli olmadığını tespit ederek ihlal kararı vermiştir. Bu kararın önemi, 20 Eylül 2019 tarihinde verilen ve hala devam eden ikici tutukluluğa etkisi olacaktır. AYM bu karar ile 6-8 Ekim olayları nedeniyle Demirtaş'ın 4 Kasım 2016 ile 2 Eylül 2019 tarihleri arasındaki tutukluluğunu makul bulmayıp ihlal kararı verdiğinden ve ikinci tutuklaması da aynı sebebe dayandığından bu ikinci kararın bir geçerliliği kalmamıştır. Kısaca Demirtaş, 6-8 ekim olayları nedeniyle tutuklu kaldı ve bu kararla da ihlal tespit edildi; ikinci tutuklama aynı sebebe dayandığından derhal buna son verilmelidir" dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Karneler e-Okul Üzerinden Erişime Açıldı

Yıldırım'dan TBMM Başkanlığı Açıklaması

Sokak Kısıtlamasında Saatler Belli Oldu!
»  CHP'de Levent Gök'ün Yerine Haydar Akar
»  Sınav Günleri Sınırlı Sokak Kısıtlaması
»  "Tamamlayıcı Emeklilik IMF Projesi"
»  Fernando Muslera Taburcu Oldu!
»  Meclis'te Hamza Yerlikaya Gerginliği
»  DHKP/C'nin Kasası Yakalandı
»  Beştepe'de 50 Dakikalık Kritik Görüşme
»  Bakan Koca’dan kritik açıklamalar
»  Silopi'de İşçilere Hain Tuzak
»  Hakim-Savcı Kararnamesi Tamamlandı
»  Mezbahadan Coronavirüs Çıktı!
»  Soylu: "Hepsinin Kaçtığını Göreceğiz"
»  İBB'de Olağanüstü Tasarruf Tedbirleri
»  Libya'ya Üst Düzey Çıkarma
»  İmamoğlu'ndan Taksicilere Rest!
»  Fransa’dan Skandal Türkiye Açıklaması:
»  CHP'li Özkoç :Kaleminizi Satmayın
»  Akşener'den İktidara: Yazıklar Olsun...
»  Kılıçdaroğlu'ndan Proje Talimatı
»  AK Parti'nin 7 milyon Oyu Kazanma Planı
»  Erdoğan'dan Ayasofya'da Namaz İçin Tarih
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.