Bila görüşmeden 'Uzlaşma' çıktığını belirtti.
İşte Fikret Bila'nın o görüşmenin Perde arkasını içeren yazısı:
Bu görüşmede bir uzlaşmaya ve sürecin birlikte yürütülmesi kararına varıldığını, İmamoğlu’nun bu konuda bir “yol haritası” belirlemek üzere bir çalışma yapacağını ve çalışma tamamlandıktan sonra yeniden Kılıçdaroğlu’yla bir araya geleceğini söyleyebiliriz.
Çankaya Belediyesi’ne ait Ahlatlıbel tesislerinde yapılan görüşmede Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu’na yaptığı önerinin çerçevesini özetle şöyle çizebiliriz:
“Belediye başkanlığından ayrılmanız, yerel seçim öncesinde İstanbul’u AK Parti’ye bırakmanız yanlış olur. Seçmenden de tepki görürüz. Siz yerel seçimlerde İstanbul için yeniden aday olun. İstanbul’u kazanmamız yerel seçimler için çok önemli. Belediye Meclisi’nde de CHP’nin çoğunluğu sağlaması hareket alanımızı genişletir. Yerel seçimden sonra aday olabilirsiniz. Yerinize de bir CHP’li üye vekâlet eder. Seçimi hep birlikte yönetiriz. Ben demokratik bir kurultay zemini hazırlayacağım.”
İmamoğlu’nun da, Kılıçdaroğlu’nun önerisi doğrultusunda bir yol haritası belirlemek üzere çalışma yapacağı ve çalışma tamamlandıktan sonra kendisine sunacağı yanıtını verdiğini söyleyebiliriz.
İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’yla görüşmek üzere Ankara’ya gelmeden önce İstanbul ilçe belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıdaki yaklaşımı da önem taşıyor.
İmamoğlu’nun, bu toplantıda, “Ben Genel Başkanımız aleyhine bir hareket içinde bulunmam.
Kılıçdaroğlu’na karşı imza toplamak gibi bir girişimde de bulunmam” şeklinde özetlenebilecek değerlendirmesinin Genel Merkez’de memnuniyetle karşılandığını da kayda geçirelim.
CHP Meclis Grup Başkanı Özgür Özel’in aday olacağını açıklaması konusuna gelince.
Kılıçdaroğlu grup başkanı olması önerisini kabul eden ve bu görevi üstlenen Özel’in bir hafta sonra adaylığını açıklaması parti yönetiminde garipsenmiş durumda.
Özel’in Kılıçdaroğlu’nun bilgisi ve teşvikiyle aday olacağını açıkladığı yönündeki eğerlendirmelerin ise gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor.
Ancak Özel’in, “genel başkanlığa aday da olurum” dedikten sonra süreç içinde bir uzlaşma da olabilir” olasılığını belirtmiş olması nedeniyle İmamoğlu’nun hazırlayacağı yol haritası üzerinde uzlaşma sağlanırsa adaylıktan vazgeçebileceğinin de altı çiziliyor.
Bu görüşmelerde temel amaç bir yol haritası üzerinde birlikte hareket etmek ve yerel seçimler öncesinde iç çekişmeler için zaman ve enerji harcamamak.
İlçe ve il kongrelerinin tamamlanmasından sonra kurultayın Aralık ayında yapılabilecek olması da ayrı bir konu. İl kongreleri tamamlanıp kurultay delegeleri belli olduktan sonra yerel seçimler için adayların belirlenmesi ve seçime ağırlık verilmesinin öncelenmesi, bunun için de delegeleri yenilenmiş kurultayın yerel seçim sonrasına bırakılması görüşü Genel Merkez’de giderek ağırlık kazanıyor.
Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Özel’in ortak amacı ve çabası CHP’nin kurultayını demokratik bir yarışla gerçekleştirmek ve partiyi parçalamadan tamamlamak.
Ayrıca kurultayın sadece genel başkanı ve yönetimi belirlemekle sınır olmayacağı bilgisi de var. Daha önce de CHP’de görüldüğü gibi belki iki günlük değil, bir hafta, on günlük bir kurultay yapılması, komisyonlar oluşturulması ve bu komisyonlar eliyle partinin izleyeceği yeni politikaların saptanması ve kurultayın takdirine sunulması görüşü de ağırlık kazanıyor.
CHP’de yapılacak yenilenmenin sadece kişilerle sınırlı kalmaması, Türkiye’nin sorunlarının saptanması ve çözümlerin geliştirilmesi ve bunlara uygun politikalarla ilkelerin belirlenmesini de kapması gerektiği savunuluyor.
Kılıçdaroğlu, Genel Merkez yönetimi ve İmamoğlu dahil belediye başkanlarının çoğunun vardığı ortak görüş CHP’nin öncelikle yerel seçimlerden zaferle çıkması.
Böylece cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmenin getirdiği moral bozukluğunun yerini yeniden yüksek morale bırakması, yerel seçimlerdeki başarının vereceği enerjiyle bir sonraki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri çalışmaların zaman yitirmeden başlatılması sağlanacak.
CHP yerel seçimlere kaybettiği cumhurbaşkanlığı seçiminden dersler çıkarak hazırlanacak