Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen, iktidarın 'dezenformasyonla mücadele' gerekçesiyle hazırladığı, muhalefetin ve basın meslek örgütlerinin 'sansür yasası' olarak nitelendirdiği Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasanın 29. maddesinin "çok sorunlu olduğunu" söyledi.
29. maddede 'Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır" denildiğini hatırlatan Hakan şöyle devam etti:
"Ne kadar da yoruma açık bir madde bu. 'Halk arasında endişe, korku veya panik yaratma' amacı, nasıl saptanacak? Meçhul. Bir bilginin 'gerçeğe aykırı bilgi' olduğuna nasıl hükmedilecek? Belirsiz.
Hangi paylaşımın 'kamu barışını bozmaya elverişli' olduğu nasıl belirlenecek? Belli değil. Bir hâkim ya da savcı, 'Ben bunu böyle yorumladım' diyerek gayet masumane bir paylaşıma ceza verebilir. İleride bu tür kararlar ortaya çıktığında bu maddenin sakıncaları daha da anlaşılacaktır.
Tekrar ediyorum: Sosyal medya alanı, başıboş bırakılamaz. Yasal düzenleme tabii ki yapılmalıdır. Hatta kamu barışı, milli güvenlik, korku ve panik yaratma gibi konular bile bu yasa çerçevesinde ele alınmalıdır. Ancak suçun somutlaştırılması, yorumlara açık bırakılmaması şarttır."
Yazının tamamı için tıklayın.