Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0033
EURO
37,8697
IMKB
9.577,000
ALTIN
2.821,950
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Almanya’da Aşırı Sağ Depremi
Almanya’da Aşırı Sağ Depremi
 
Almanya’da aşırı sağ, Hitler’den sonra ilk kez bir eyalette birinci parti oldu. Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, Thüringen’de oyların yüzde 32.9’unu aldı. Saksonya’daki seçimlerde de, oy patlaması yapıp yüzde 30.8’le ikinci sıraya yerleşti. Partiler şimdilik AfD ile koalisyona yanaşmıyor.
 
2.9.2024 - 08:15

Almanya'da siyaseti sarsıldı. Doğu Almanya’daki iki eyalette yapılan Eyalet Parlamento Seçimleri'nden aşırı sağ çok büyük zaferle çıktı.

Thüringen Eyaleti’nde, II. Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez "aşırı sağcı" parti AfD (Almanya İçin Alternatif) adlı parti sandıklardan birinci çıktı.

Başbakan Scholz’un gelecek yılki seçimlerde SPD’nin baş adayı olması da riske girdi. Hükümet ortağı Liberal Parti'den, "Üçlü koalisyon, bu sonuçlarla artık meşruiyetini yitirmiştir" açıklaması geldi.

AFD HEMEN HÜKÜMET KURABİLİR

AfD, oyların yüzde 32.9’unu aldı ve 88 sandalyeli Federal Meclis’e 32 milletvekili soktu. AfD’nin 2019’daki seçimlerde aldığı oy yüzde 22 idi. İkinci parti olan CDU 23 vekillik kazanırken, Sahra Wagenknecht Birliği (BSW) 15 sandalye çıkardı.

Play Video
Başbakan Scholz’un partisi SPD tamamen çöktü ve sadece 6 vekillik alabildi. Sol Parti bu eyalette 12 milletvekilliği çıkardı. Eyalette birinci parti olan AfD’nin lideri Björn Höcke’yle şu anda hiç bir parti koalisyona yanaşmıyor.Dresden şehrinde AfD'ye karşı tepki gösterileri yapıldı.

AZINLIK HÜKÜMETİNE DIŞ DESTEK

Yeşiller, AfD dışında kurulacak bir azınlık hükümetine destek verebileceklerini duyurdu. Höcke, SPD dışındaki diğer partilerden biriyle koalisyon hükümeti kurmak için gerekli çoğunluğu yakalamış durumda. Ancak, demokrasiyi savunan diğer partilerin buna pek sıcak bakmadığı biliniyor.

Sözcü Gazetesi'nden Ali Gülen'in haberine göre AfD’nin tek umudu Hristiyan Demokrat Parti ile eyalette iktidara gelmek... Höcke, artık hükümeti kurmak için kendisinin çağrı yapma hakkı elde ettiğini ve insanların tahammül edemeyeceği, "aptalca güvenlik endişelerini içeren" açıklamaları duymak istemediklerini belirtti.

SAKSONYA’DA DA BENZER SONUÇ

Saksonya Eyaleti’nde de AfD patlama yaptı. Eyalette CDU yüzde 31.8 oyla birinci olurken, AfD ikinci sıraya yükseldi ve oyların 30.8’ini aldı. Bir önceki seçimlerde AfD’nin oy oranı yüzde 27.5 idi. Bu sonuçlarla, 120 sandalyeli meclise CDU 42, AfD 40, Sahra Wagenknecht Birliği 15, SPD 10, Yeşiller 7 ve Sol Parti 6 milletvekili gönderdi.

Eyalette olası bir üçlü koalisyon olan CDU- SPD-Yeşiller iktidara gelemiyor. Sahra Wagenknecht ya da Sol Parti’nin bunlara destek vermesi gerekiyor. Ancak AfD, CDU ile hükümeti kurabiliyor. Ancak CDU, AfD ile ortaklık istemediğini duyurdu.

BAŞBAKAN SCHOLZ SALLANIYOR

Bu sonuçlar, en çok iktidar ortağı SPD ile onun lideri Başbakan Olaf Scholz’u sarstı. SPD içinden, Scholz’un 2025’te yeniden SPD’nin baş adayı olarak seçime girmesine ilişkin artık net açıklamalar yapılamıyor.

SPD’nin iki eyalette tekli rakamlara kadar inmesi, 2025 seçimlerinde de artık onlara iktidar umudunun kalmadığının da göstergesi oldu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Netanyahu Ateşkesi Yalanladı!

ABD'de Anketler 'Harris' Diyor!

Trump Hakkında Yeni İddianame!
»  Trump'tan 3'üncü Dünya Savaşı Uyarısı
»  Esad Suikast Korkusuyla Rusya'da İddiası
»  Zelenski'den Putin'e: Hasta İhtiyar!
»  Trump'dan Ukrayna İsyanı
»  Hizbullah İsrail'i Vurdu
»  Almanya'da Festivale Bıçaklı Saldırı
»  Kamala Harris'ten Dikkat Çeken Mesajlar
»  Putin'den Kafkasya'ya Gönül Alma Turu
»  Obama Seçimlerde Tarafnı Seçti!
»  Biden'dan Heyecanlandıran Talimat
»  Joe Biden'ı Ağlatan Veda
»  Rusya'da 7.2 Büyüklüğünde Deprem
»  Astronotlar Uzayda Mahsur Kaldı
»  ABD'den Soykırıma Desteğe Onay
»  İsrail'den Namaz Sırasında Büyük Katliam
»  Kamala Harris, Trump'ı Solladı!
»  Hamas'ın Yeni Lideri İsrail'i Kızdırdı
»  Trump: İran Bu Gece Saldıracak!
»  Bangladeş'te Protestolar,300 Ölü
»  ABD'den İran-İsrail Savaşı İçin Alarm
»  Trump'tan Putin'e Tebrik
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.