Ons bazında hızlı hareketler gösteren altın düşüşe geçti. Ülkelerin merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faiz artırımını tercih etmesi küresel büyümenin önünde engel oluşturabileceğini değerlendiren IMF, küresel ekonomik görünümün yılbaşından bu yana kötüleştiğini açıkladı. Bu gelişme altına olan talepte gerileme yarattı.
Hürriyet'ten Burak Taşcı'nın haberine göre Koronavirüs pandemisiyle birlikte başlayan küresel ekonomideki durgunluk, pandeminin hızının yavaşlamasıyla birlikte eski günlerine dönmeye başlamasıyla umutlar artmaya başlamıştı. Ancak bu durum da talepteki artış, arzdaki kısıntılar ve hammaddeye erişim noktasında oluşan sıkıntılar nedeniyle ters tepki ve enflasyonu ortaya çıkardı.
Enflasyondan korunmak isteyenler altına yönelirken son günlerde ekonomi otoritesi kurumlardan gelen açıklamalar altında seyri değiştirdi.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI DA ETKİLİ OLUYOR
Küresel piyasalarda Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın etkileri her geçen gün daha da ortaya çıkmaya başladı. İlk başlarda petrol fiyatlarıyla ortaya çıkan yükseliş eğilimi her iki ülkenin de hakim olduğu tarım ürünleri üzerinde de gerçekleşmeye başladı. Rusya’da bulunan nadir ve değerli metallerin arzının azalması, elektronikte kullanılan gaz ve hammaddelerin büyük kısmının bu ülkelerden temin edilmesi arz sorunu yarattı. Otomotiv sektörü çip krizini yılın ilk yarısında atlatmayı planlarken henüz krize yönelik bolluk oluşmadı ve bazı markalar fabrikalarını geçici olarak kapatmayı sürdürüyor.