Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2943
EURO
34,8135
IMKB
10.277,000
ALTIN
2.390,590
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Alzheimer Hastalığı Pandemide Arttı
Alzheimer Hastalığı Pandemide Arttı
 
Koronavirüs salgını, yaklaşık 1,5 yıllık süreçte dünyada 3 milyondan fazla insanın ölümüne neden olurken, dolaylı yoldan bazı hastalıkların ortaya çıkışı ve seyrini de olumsuz etkiliyor. Sosyalleşmenin en aza indiği süreçte Alzheimer tanısı ararken, hastalığın seyri de hızlandı.
 
7.5.2021 - 08:09

Melda Çetinel/Ajans Bizim

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri  Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin, Alzheimer hastalığının Covid-19 salgını döneminde daha hızlı devre atladığını ve yeni tanılarda artış gözlendiğini  söyledi.

Aynı zamanda Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Şahin,  hastalığın hızlı ilerlemesinin nedenini ‘’yaşlıların daha az sosyalleşmesi ve yakınlarıyla her istediği zaman görüşememesine’’ bağladı. Şahin,  pandemi sürecinde yeni tanılarda artış ve hastalığın seyrinde hızlı ilerlemelere şahit olduklarına dikkati çekerek, bunun nedenleriyle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

‘’Yaşlı insanların daha az sosyalleşmesine, daha dar bir çevrede hayatlarını sürdürmesine ve aileleri ile her zaman görüşememesine bağlıyoruz. Bu hastalık yavaş yavaş seyreden kronik bir hastalık olmakla birlikte, araya giren bazı faktörler hastalığı hızlandırıyor. Hızlanma sebepleri arasında yer değiştirme önemli bir faktör oluyor.  Hasta 3 ay bir çocuğunda,  3 ay diğer çocuğunda kalıyor ve bu hastayı olumsuz etkiliyor.  Mümkün olduğu kadar hastanın yaşadığı yerde bakılmasını istiyoruz. Oradan oraya taşınmadan, yer değişikliği yapılmadan, komşusu,  bakkalı ile aynı çevrede hastalığın tedavisi gerçekleştirilmeli. Ayrıca Psikolojik travmalar, ameliyat için anestezi alması da hastalığın çabuk ilerlemesine neden olabiliyor.’’

Alzheimer’a yakalanmamak için ne yapılmalı?
Alzheimer’e  yakalanmanın birçok faktörü olduğunu belirten Şahin  en önemli risk faktörünün  ileri yaş olduğuna işaret ederek,  şeker, tansiyon, beyin travması ve genetik faktörün de nedenler arasında yer aldığına işaret etti. Genetiğin yüzde 10 paya sahip olduğunu vurgulayan Şahin, ‘’ Türkiye’de yaşam süresi uzuyor;  erkekler 78, kadınlar ise 81 yaşına kadar kadar yaşayabiliyor. Yaşam sürelerinin uzaması beraberinde bir takım hastalıkları getiriyor. Alzheimer da bunlardan biri…’’  dedi.

Sevnaz Şahin, herkesin merak ettiği  ‘’Alzheimer olmamak için ne yapmalıyım?’’ sorusuna yanıt verirken, tamamen önleyici bir faktör olmadığını, yapılan araştırmalarda eğitim düzeyi arttıkça hastalık riskinin  azaldığını söyledi.

Zihni sürekli yeni şeylere açık tutmak gereğini vurgulayan Doç.Dr. Sevnaz Şahin, ‘’Tansiyon ve şekerin kontrol altına alınmış olması, sosyalleşmek, Akdeniz tipi beslenme yani balık ağırlıklı, zeytinyağı ve koyu yeşil yapraklı sebzeler ile beslenme, sigaradan uzak durmak, kalp sağlığını korumak önemli. Çünkü damar sağlığını korumak aynı zamanda beyin sağlığını korumak demektir. Kanıta dayalı verimiz henüz az olsa da hindistancevizi ve yağı, köri baharatının  olumlu etkisi olduğundan bahsedilmektedir” diye konuştu.

Her unutkanlık Alzheimer değil
Hastalığın belirtileri konusunda unutkanlığa işaret eden Şahin,  “Her unutkanlık Alzheimer değildir. Çok fazla kafa karışıklığı, unutkanlık olunca, mesela evin yolunu bulamıyorsanız, bir kelime dilinizin ucuna gelip de söyleyemiyorsanız, endişeleniyoruz. Unutkanlık ile ilgili en ufak bir tereddüttünüz varsa lütfen bir doktora başvurun‘’ uyarısında bulundu.

Özellikle hastalığın ileriki dönemlerinde bakım veren hasta yakınlarında ciddi tükenmişlik görülebildiğini anlatan Sevnaz Şahin, bir süre sonra hastalar yatalak kalabildiğini, yutma yetisini unuttuğu için yemek yeme güçlükleri olabildiğini dile getirdi. Şahin, bu tür durumlarda imkanınlar elverdiği ölçüde profesyonel destek alınmasını önerdi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FOX'tan Flaş Masumiyet Kararı!

Rusya'dan Tek Dozluk Aşıya Onay!

Deniz Gezmiş'i Anma Cezası
»  EGM'den İnstagram Uyarısı
»  Arka Sokaklar Oyuncusundan Üzen Haber!
»  Survivor'da Takımlar Belli Oldu
»  26 Bin 476 Yeni Vaka
»  Deprem Bölgesine 26 Katlı Bina!
»  Avukatlar da Aşı Programına Dahil Edildi
»  Erdoğan Orucunu Ayaş'lı Aile İle Açtı
»  Melis Sezer Survivor'a Veda Etti
»  Pazar Yerlerine Cumartesi İzni
»  Cübbeli Hoca'dan Furkan Vakfına Tepki
»  Kademeli Açılma Nasıl Olacak?
»  Survivor’da Şaşkına Çeviren Değişiklik;
»  Masumlar Apartmanı Dizisi Bitiyor mu?
»   WhatsApp Mesajı İşten Atılma Sebebi!
»  İzmir'de Borç İntiharı
»  Sağanak Yağış Yurdu Saracak
»  Cezaevi'nden Çıktı,Eşini Öldürdüğ
»   Yaz Döneminde 18 Yaş ve Üstüne Aşı!
»  Antalya'da İçki Satana Ceza
»  Halil Sezai: Hapishane İyi Geldi
»  Diyanet'ten Bayram Namazı Açıklaması
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.